Tento recept som vyskúšala minulý rok, a nevedeli sme sa paprík dojesť. Tak som tento rok namiesto 15tich paprík vysadila 60, a ráno som Zobraziť celý popisTento recept som vyskúšala minulý rok, a nevedeli sme sa paprík dojesť. Tak som tento rok namiesto 15tich paprík vysadila 60, a ráno som si pozbierala úrodu. Ako krásne sa dá využiť voľný deň :)
príprava
na 160-180 °C
Suroviny
| čím viac, tým lepšie čerstvá | 
                                                             | 
                                                    
| podľa potreby | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| nálev: | |
| 1 liter pitná | 
                                                             | 
                                                    
| 50-100 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 50 g | 
                                                             | 
                                                    
| 25 g | 
                                                             | 
                                                    
| 5 guličiek | 
                                                             | 
                                                    
| 2 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 čl | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Papriky pozbierame, alebo šťastne donesieme z trhu, a v celku aj so stopkami umyjeme a poukladáme na olejom natretý plech. Ak máte taký ten nelepivý plech, olej netreba. Ja papriky olejujem aj z vrchu, niektorí to ale nerobia.
                                                     - 
                                                    2
                                                    
Papriky pečieme pri 160-180 stupňoch asi 20 minút, kým pekne nezhnedne vrch - tak aby boli pľuzgieriky. Vyberieme ich, a na plechu necháme trošku vychladnúť, aby sa lepšie čistili. Papriky môžete presypať do misy a prikryť aby sa sparili ak ich chcete ošúpať. Ja nešúpem, pripadá mi to byť zbytočné.
                                                     - 
                                                    3
                                                    
Cesnak si pokrájame na plátky, nemusia byť úplne tenké, a 3 plátky vložíme do každého pohára. Ja používam malé poháre. Mierne vychladnuté papriky - tak akurát aby ste si nespálili prsty pozdĺžne rozkrojíme na polovice a vyberieme jaderník ktorý vyhodíme. S rebrami sa nepiplem :). Pri krájaní z paprík vyteká ich vlastný olej alebo šťava. tú zachytávame do misky. Polovičky paprík natlačíme do pohárov po šróbovanie
                                                     - 
                                                    4
                                                    
Zo všetkých prísad na nálev si uvaríme nálev, stačí variť tak 10 minút. Do nálevu prilejeme aj zachytenú šťavu z paprík a nálevom zalejeme papriky v pohároch po vrch papriky. Poriadne zavrieme a sterilizujeme 5 minút od bodu varu. Netreba čakať 6 týždňov ako pri uhorkách, dá sa do nich pustiť hneď :) Ja robím na 2 plechoch, keď sa mi jeden upečie, rovno dávam do rúry druhý. kým sa upečie, akurát stihnem spracovať prvý plech a nachystať si naň ďalšie papriky.
 

                                                    
                                                    
                                                    




                                                        
                                                    
 


varecha.pravda.sk/recepty/paprikovy-pretlak-z-grilovanych...
(len aby sa nezabudlo...)