Pečená zaváraná paprika

ajuschka - fotkaajuschka, 29. augusta 2012
Pečená zaváraná paprika
Foto: ajuschka

Tento recept som vyskúšala minulý rok, a nevedeli sme sa paprík dojesť. Tak som tento rok namiesto 15tich paprík vysadila 60, a ráno som Zobraziť celý popisTento recept som vyskúšala minulý rok, a nevedeli sme sa paprík dojesť. Tak som tento rok namiesto 15tich paprík vysadila 60, a ráno som si pozbierala úrodu. Ako krásne sa dá využiť voľný deň :)

5 minút
príprava
20 minút
na 160-180 °C

Suroviny

čím viac, tým lepšie  čerstvá
podľa potreby
nálev:
1 liter pitná
50-100 ml
50 g
25 g
5 guličiek
2 PL
1 čl




Postup

  1. 1

    Papriky pozbierame, alebo šťastne donesieme z trhu, a v celku aj so stopkami umyjeme a poukladáme na olejom natretý plech. Ak máte taký ten nelepivý plech, olej netreba. Ja papriky olejujem aj z vrchu, niektorí to ale nerobia.

    Pečená zaváraná paprika - obrázok 1
  2. 2

    Papriky pečieme pri 160-180 stupňoch asi 20 minút, kým pekne nezhnedne vrch - tak aby boli pľuzgieriky. Vyberieme ich, a na plechu necháme trošku vychladnúť, aby sa lepšie čistili. Papriky môžete presypať do misy a prikryť aby sa sparili ak ich chcete ošúpať. Ja nešúpem, pripadá mi to byť zbytočné.

    Pečená zaváraná paprika - obrázok 2
  3. 3

    Cesnak si pokrájame na plátky, nemusia byť úplne tenké, a 3 plátky vložíme do každého pohára. Ja používam malé poháre. Mierne vychladnuté papriky - tak akurát aby ste si nespálili prsty pozdĺžne rozkrojíme na polovice a vyberieme jaderník ktorý vyhodíme. S rebrami sa nepiplem :). Pri krájaní z paprík vyteká ich vlastný olej alebo šťava. tú zachytávame do misky. Polovičky paprík natlačíme do pohárov po šróbovanie

    Pečená zaváraná paprika - obrázok 3
  4. 4

    Zo všetkých prísad na nálev si uvaríme nálev, stačí variť tak 10 minút. Do nálevu prilejeme aj zachytenú šťavu z paprík a nálevom zalejeme papriky v pohároch po vrch papriky. Poriadne zavrieme a sterilizujeme 5 minút od bodu varu. Netreba čakať 6 týždňov ako pri uhorkách, dá sa do nich pustiť hneď :) Ja robím na 2 plechoch, keď sa mi jeden upečie, rovno dávam do rúry druhý. kým sa upečie, akurát stihnem spracovať prvý plech a nachystať si naň ďalšie papriky.

Diskusia k receptu

margaretka28
Zaujímavé,toto som ešte nejedla a ani nepočula,chcela by som vedieť ako to chutí....:-)
ajuschka
je to take sladko-jemne kysle, trosku cesnakove, fakt strasne dobre. my to papame k hociakemu masku, alebo len tak s chlebikom... prakticky vsade tam kde si das kyslu uhorku.
baculata
Suhlasím @Ajuschka , fantastické jedlo,konzumujeme ihned, nezaváram.Ovšem ja papriky supem, do misy dám pretlacený cesnak, oliva olej, sol,troska octu a cukru atrocha stavy z papriky,rozmiesam a vložim papriky.Konzumujeme na cesnakovej topinke.Zasadne používam hrubostennu papriku odroda BLAVA.Prepáč, ze som sa rozpísala,ale si mi brnkla na moju nôtu, presne som to dnes učila dcéru.
1x ckatka
ajuschka
@baculata ano su nenormalne dobre. ja si ich zavaram, lebo inak by som mala celu zimu abstak :D. a olej pouzivam slnecnicovy, olivoveho je mi luto ked je taky drahy... to zas na opecenu bagetku, cesnak a cerstva paradajzna :)
alena45
teraz sa dajú kúpiť papriky za výbornú cenu, určite sa cez víkend do toho pustím. Surové papriky mi nerobia dobre, tak ako aj surová cibuľa, ale pečené budú určite ľahšie stráviteľné. A keďže tento rok nemám cukiny, tak toto bude skvelá náhrada !
baculata
Díky @ alena 45 už je aj v mojej KK paprikový pretlak a samozrejme aj zavarane papriky od @ ajuschky.
marikafil
My sme tento rok "objavili" pečené papriky a nevieme sa ich dojesť. Tak fičím na trh ešte nejaké dokúpiť, lebo z tých mojich 6 koreňov nám paprika rozhodne nestačí. Ukladám a vyskúšam, lebo tiež sa obávam, že by nám v zime chýbali:-)
vodic
Tak ,to som zvedavý na ten "absťák" Už tretí deň len pečiem papriku a ...(paprika - moja krvná skupina)už len podla tej vône cítim, že to bude DOBREÉ ...
lucylee
@ajuschka mala som krasne bio papriky, tak som vyskusala. Vysli mi dve velke 7 dcl flase a jedna mensia. Na co by sa dal pouzit zvysny nalev okrem takychto paprik?
ajuschka
@lucylee noo este som do toho nalevu nic ine neskusala, ale teoreticky by sa do toho dali dat aj baklazany (tie by som ich upiekla...) alebo mozno cherry paradajky. To idem prave vymyslat co s nimi, lebo ich mam omylom strasne vela a neviem co s nimi. na stavu a pretlak nie su dobre.....
ajuschka
mimochodom dnes som robila druhu varku paprik, mam 15 poharov :)
zihlava
Papriky som robila teraz prvy krat. Z velkeho mnozstva receptov som si vybrala tento lebo sa mi pozdaval jednoduchostou, a oslovil ma tam aj pridany tymian. Bola to dobra volba, chut a vona presne podla mojich predstav. Paprika je uzasna :)
ajuschka
tak som rada ze chutili :) ja uz cakam na jar kedy budem moct zasadit varku na tento rok :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia