Pečená zaváraná paprika

Autor receptu: ajuschka

Tento recept som vyskúšala minulý rok, a nevedeli sme sa paprík dojesť. Tak som tento rok namiesto 15tich paprík vysadila 60, a ráno som si pozbierala úrodu. Ako krásne sa dá využiť voľný deň :)

5 minút
príprava
20 minút
na 160-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Papriky pozbierame, alebo šťastne donesieme z trhu, a v celku aj so stopkami umyjeme a poukladáme na olejom natretý plech. Ak máte taký ten nelepivý plech, olej netreba. Ja papriky olejujem aj z vrchu, niektorí to ale nerobia.
  2. Papriky pečieme pri 160-180 stupňoch asi 20 minút, kým pekne nezhnedne vrch - tak aby boli pľuzgieriky. Vyberieme ich, a na plechu necháme trošku vychladnúť, aby sa lepšie čistili. Papriky môžete presypať do misy a prikryť aby sa sparili ak ich chcete ošúpať. Ja nešúpem, pripadá mi to byť zbytočné.
  3. Cesnak si pokrájame na plátky, nemusia byť úplne tenké, a 3 plátky vložíme do každého pohára. Ja používam malé poháre. Mierne vychladnuté papriky - tak akurát aby ste si nespálili prsty pozdĺžne rozkrojíme na polovice a vyberieme jaderník ktorý vyhodíme. S rebrami sa nepiplem :). Pri krájaní z paprík vyteká ich vlastný olej alebo šťava. tú zachytávame do misky. Polovičky paprík natlačíme do pohárov po šróbovanie
  4. Zo všetkých prísad na nálev si uvaríme nálev, stačí variť tak 10 minút. Do nálevu prilejeme aj zachytenú šťavu z paprík a nálevom zalejeme papriky v pohároch po vrch papriky. Poriadne zavrieme a sterilizujeme 5 minút od bodu varu. Netreba čakať 6 týždňov ako pri uhorkách, dá sa do nich pustiť hneď :) Ja robím na 2 plechoch, keď sa mi jeden upečie, rovno dávam do rúry druhý. kým sa upečie, akurát stihnem spracovať prvý plech a nachystať si naň ďalšie papriky.