Pečená zaváraná paprika
Autor receptu: ajuschka
Tento recept som vyskúšala minulý rok, a nevedeli sme sa paprík dojesť. Tak som tento rok namiesto 15tich paprík vysadila 60, a ráno som si pozbierala úrodu. Ako krásne sa dá využiť voľný deň :)
5 minút príprava |
20 minút na 160-180 °C |
Postup
- Papriky pozbierame, alebo šťastne donesieme z trhu, a v celku aj so stopkami umyjeme a poukladáme na olejom natretý plech. Ak máte taký ten nelepivý plech, olej netreba. Ja papriky olejujem aj z vrchu, niektorí to ale nerobia.
- Papriky pečieme pri 160-180 stupňoch asi 20 minút, kým pekne nezhnedne vrch - tak aby boli pľuzgieriky. Vyberieme ich, a na plechu necháme trošku vychladnúť, aby sa lepšie čistili. Papriky môžete presypať do misy a prikryť aby sa sparili ak ich chcete ošúpať. Ja nešúpem, pripadá mi to byť zbytočné.
- Cesnak si pokrájame na plátky, nemusia byť úplne tenké, a 3 plátky vložíme do každého pohára. Ja používam malé poháre.
Mierne vychladnuté papriky - tak akurát aby ste si nespálili prsty pozdĺžne rozkrojíme na polovice a vyberieme jaderník ktorý vyhodíme. S rebrami sa nepiplem :).
Pri krájaní z paprík vyteká ich vlastný olej alebo šťava. tú zachytávame do misky.
Polovičky paprík natlačíme do pohárov po šróbovanie
- Zo všetkých prísad na nálev si uvaríme nálev, stačí variť tak 10 minút.
Do nálevu prilejeme aj zachytenú šťavu z paprík a nálevom zalejeme papriky v pohároch po vrch papriky. Poriadne zavrieme a sterilizujeme 5 minút od bodu varu.
Netreba čakať 6 týždňov ako pri uhorkách, dá sa do nich pustiť hneď :)
Ja robím na 2 plechoch, keď sa mi jeden upečie, rovno dávam do rúry druhý. kým sa upečie, akurát stihnem spracovať prvý plech a nachystať si naň ďalšie papriky.