Paprikový pretlak z grilovaných paprík /fotorecept/

babidka - fotkababidka, 22. septembra 2011
Paprikový pretlak z grilovaných paprík /fotorecept/
Foto: babidka

Urobiť takýto paprikový pretlak síce trošku dlhšie trvá - ale výsledok stojí zato ! Použiť sa dá pri príprave jedál z mäsa aj Zobraziť celý popisUrobiť takýto paprikový pretlak síce trošku dlhšie trvá - ale výsledok stojí zato ! Použiť sa dá pri príprave jedál z mäsa aj zeleniny a keď ho ochutíte cesnakom a bylinkami je to výborná pomazánka.

2 minút
príprava
1 minút
tepelná úprava

Suroviny

 - kápia
podľa chuti
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Najlepšie na pretlak sú hrubostenné , dobre vyzreté červené papriky . Môžu byť kapie alebo aj iný druh - ja si nosievam z Bulharska aj papriky ktoré vyzerajú na prvý pohľad ako paradajky . Sú trochu sladšie ako kapie a sú aj trochu "mäsitejšie". Na obrázku sú vpravo dole. Celé papriky umyjeme , osušíme a grilujeme dokedy sa šupka nezačne nafukovať a nestmavne .Ja ich grilujem na normálnom dreve na záhradnom grile .

    Paprikový pretlak z grilovaných paprík /fotorecept/ - obrázok 1
  2. 2

    Grilované papriky dáme do misy a ihneď zakrývame prikrývkou aby ostali teplé a zaparili sa .

    Paprikový pretlak z grilovaných paprík /fotorecept/ - obrázok 2
  3. 3

    Papriky sa ľahko lúpu - jednou rukou si chytíme stopku , druhou šupku a šupku stiahneme .

    Paprikový pretlak z grilovaných paprík /fotorecept/ - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým vysvetľujeme zvedavým dvorným dámam postup pri práci :-) Sú to skôr "záhradné dámy":-)))

    Paprikový pretlak z grilovaných paprík /fotorecept/ - obrázok 4
  5. 5

    Po ošúpaní papriku očistíme - papriky sú mäkké, čistia sa ľahko a ak máte akurátne rozpálený gril , tak 5 kg paprík spracujete asi za hodinku -dve :-)

    Paprikový pretlak z grilovaných paprík /fotorecept/ - obrázok 5
  6. 6

    Papriky nakrájame na menšie kúsky , mierne osolíme a dáme ich dusiť . Kapie sa musia variť trošku dlhšie lebo su tuhšie , "paradajkové" papriky zmäknú rýchlejšie ale majú v sebe viacej vody . Papriky dusíme dovtedy , kým sa neodparí väčšina vody a papriky sa nerozvaria . Mne to trvá asi hodinu .

    Paprikový pretlak z grilovaných paprík /fotorecept/ - obrázok 6
  7. 7

    Na záver papriky pomixujeme mixérom aby vznikol lahodný jemný pretlak.

    Paprikový pretlak z grilovaných paprík /fotorecept/ - obrázok 7
  8. 8

    Dávame do menších fľaštičiek , sterilizujeme 2O min. na 80°C . Keď pri varení nespotrebujete celú fľaštičku naraz , na vrch nalejte asi 1/2 cm vrstvičku oleja . Odhadujem , že z 5 kg paprík získame asi 1,5 l pretlaku ...niekedy aj menej :-) Ale akú dobrú chuť to má.....

    Paprikový pretlak z grilovaných paprík /fotorecept/ - obrázok 8

Diskusia k receptu

alena45
úžasný recept, len škoda, že mi trhovníci namiesto kápie predali oranžové papriky. Ale vyzerá to veľmi chutne, asi si pôjdem od tých trhovníkov nepodarených kúpiť kápiu, aspoň z polovičnej dávky by som to skúsila. A na vchod paneláku napíšem, že "Kto daruje poháriky zaváraciemu fanatikovi ? ".
monzet
Veľmi sa mi to páči,určite urobím...
akeber
krásny recept.......... aj záhradné dámy sú pekné :))))
palokuchki
Recept je vyborny, ukladam si ho. Pacia sa mi tvoje damy. Chovate ich na maso, alebo ti aj nanesu a vysedia vajicka? Nam prave zasadli dve morky, dufam ze bude z toho nieco. Minuly rok nam jedna morka naniesla a vysedela vajicka po dva razy v sezone.
jerica
recept si musím zapamätať , ešte sa nájdu v skleníku aj červené kápie,otázočka,musí to byť grilované na uhlí? Keď to má mať z toho špecifickú chuť tak si to dokážem spraviť na grile s uhlím.
Tak to budú vianoce,dámy morky ako lusk skoro na vydaj.
chapona
ja ich robím v trúbe s funkciou gril cca 250 st.C - na nízky plech dám papier na pečenie, na to uložím umyté papriky - počas opekania otáčať, keď sú hotové dám do misky, na chvíľu prikryté nechám postáť - ľahšie sa šúpu, potom zmiešam s olivovým olejom a trochu posolím, vynikajúce len tak s pečivom alebo s ryžou, ktorá zostala z nedele...:))
menej ako 5 na jedno posedenie nezjem asi som "paprikoholik"
olinka12
Varešky fain aj ja to vyskúšam už je v špajzke všeličo ale toto tam ešte chýba ukladám a idem na to .
babidka
@alena45 , par flasticiek snad najdes :-) Ale aj ja uz zacinam mat s tym problem kde ich tolko nabrat :-) @palokuchki , morky chovame iba na maso ale v jeseni sa mi "dievcata" vzdy zacnu niest - "chlapci" sa vsak velmi necinia :-(( takze potomstvo nemaju... @chapona , tiez dobry sposob ako grilovat papriky, zapamatam si . @jerica , papriky ugrilovane na uhli maju taku spravnu "zadymenu" chut a milovnici dobreho jedla to dokazu ocenit :-)ked mas moznost urob si take aj take a yistis , ze je v tom rozdiel :-))
babidka
Marienka , ten olej je iba na zalievanie otvoreneho pohara . Tie papriky po grilovani pustia dost stavy a tak pri duseni neprihoria a olej uz netreba . Aj tej soli davame iba trosku - je skor na konzervaciu a moze sa aj uplne vynechat .
frezia68
Fíha,tak toto nepoznám a stojí za vyskúšanie...len dym bude chýbať :-)))
mana1
Tak toto som videla v lete na dovolenke v čiernej hore ako to opekali ale ešte tam dávali asi šesť balkažánov a potom to tiež varili dosť dlho chutnala som to a bolo to dobré.
babidka
@mana1 , ked tam pridavali baklazany tak to robili asi ajvar alebo ljutenicu - tie maju tiez zaklad z takeho pretlaku ale su este ochutene a obsahuju baklazan , paradajky , cibulu, cesnak a koreniny . Byvaju rozne druhy . pouzivaju ich ako prilohu , omacku alebo pridavaju priamo do jedla . Ja ich poznam asi 10 roznych druhov co sa robia iba v Bulharsku :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia