Pečená špargľa
Pečená špargľa

Pečená špargľa s holandskou omáčkou

Zuzana Sisáková
šéfkuchárka reštaurácie Víno & Tapas v Poprade–Spišskej Sobote a spoluautorka projektu LadyChef, 28. mája 2021
Pečená špargľa s holandskou omáčkou
Foto: Viki Sisáková
20 minút
príprava
6 minút
na 135 °C

Suroviny

500 g
2 PL
150 g
3 ks
2 PL
2 vetvičky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Bielu špargľu zachytíme pod hlavičkou a ošúpeme. Spodnú časť (asi 1 cm) zrežeme. Zelenú špargľu šúpať netreba. Dáme na papier na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom, pridáme soľ, trošku cukru a citrónovú šťavu. Zabalíme a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 135 stupňoch 6 minút.

  2. 2

    Omáčka: Maslo na jemnom plameni rozpustíme, bielkovinu (penu z vrchu) pozbierame a maslo necháme trošku stmavnúť. Žĺtky dáme do ohňovzdornej nádoby, pridáme suché biele víno, postavíme nad misku s horúcou vodou a šľaháme. Keď začne zmes hustnúť, všľaháme pripravené maslo, ktoré prilievame jemným pramienkom. Vznikne krémová omáčka. Dáme dole zo sporáka, dochutíme citrónovou šťavou, soľou, korením a nadrobno nakrájaným estragónom. Podávame s upečenou špargľou.

Diskusia k receptu