Pečená špargľa
Pečená špargľa s holandskou omáčkou
Autor receptu: redakcia
20 minút príprava |
6 minút na 135 °C |
Postup- Bielu špargľu zachytíme pod hlavičkou a ošúpeme. Spodnú časť (asi 1 cm) zrežeme. Zelenú špargľu šúpať netreba. Dáme
na papier na pečenie, pokvapkáme olivovým
olejom, pridáme soľ, trošku cukru a citrónovú
šťavu. Zabalíme a pečieme vo vopred vyhriatej
rúre na 135 stupňoch 6 minút.
- Omáčka: Maslo na jemnom plameni rozpustíme, bielkovinu (penu z vrchu) pozbierame a maslo necháme trošku stmavnúť. Žĺtky dáme
do ohňovzdornej nádoby, pridáme suché biele víno, postavíme nad misku s horúcou vodou a šľaháme. Keď začne zmes hustnúť, všľaháme pripravené maslo, ktoré prilievame jemným
pramienkom. Vznikne krémová omáčka. Dáme dole zo sporáka, dochutíme citrónovou šťavou, soľou, korením a nadrobno nakrájaným estragónom. Podávame
s upečenou špargľou.
|