Pečená koncoročná kačka

cherryvsky - fotkacherryvsky, 3. januára 2012

Je to už asi 20 rokov, čo sme s mojou nebohou Evelínkou vymysleli túto úpravu pečenia kačky. Pripravujeme ju len raz v roku v Zobraziť celý popisJe to už asi 20 rokov, čo sme s mojou nebohou Evelínkou vymysleli túto úpravu pečenia kačky. Pripravujeme ju len raz v roku v čase od Štefana po Silvester. Pekávali sme ju na chalúpke u svokry, pár krát aj v panelákovom byte, ale posledných sedem rokov v našej vlastnej chalúpke. Teraz mi s prípravou kačky pomáhala dcéra ... tak a tu je recept. pozn. Kačku s prílohami je 7-8 ľudí minimálne dva dni :-)

180 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
0,5 kg
0,3 kg(prerastaná slanina)
8-10 ks
0,6 l
3 ks
0,2 kg
cca 4 kg
3 ks
cca 0,5 kg
cca 4,5 kg
cca 3 ks
5-7 lyžíc




Postup

  1. 1

    Dám variť zemiaky v šupke. Nakrájam oravskú slaninu a vysteliem ňou pekáč.

    Pečená koncoročná kačka - obrázok 1
  2. 2

    Jedno 0,3 dcl sklo zaváraniny precedím, šťavu odložiť. Zaváraninu robím v lete: červené ríbezle s rovnakým množstvom nastrúhanej mrkvy premiešam s cukrom a štipkou soli, dám do fliaš, dolejem vodou, zatvorím a sterilizujem.

    Pečená koncoročná kačka - obrázok 2
  3. 3

    Očistím jablká a nakrájam na štvrťky. Kačku nasolím a naplním striedavo zaváraninou a jablkami.

    Pečená koncoročná kačka - obrázok 3
  4. 4

    Zašijem. Uvarené zemiaky zlejem a dám na mráz vychladiť.

    Pečená koncoročná kačka - obrázok 4
  5. 5

    Kačku dám na oravskú slaninku a pokryjem obyčajnou slaninou nakrájanou na hrúbku pol cemtimetra. Nepodlievam vodou! Pekáč priklopím vrchnou časťou v ktorej som kačku plnil a šup do rúry.

    Pečená koncoročná kačka - obrázok 5
  6. 6

    Spolukuchár-ka očistí kapustu a cibuľu.

    Pečená koncoročná kačka - obrázok 6
  7. 7

    Nasekanú cibuľu dá do veľkej nádoby na rozohriaty olej a pridá cukor. Na skaramelizovaný cukor s cibuľou nasype na kocky nakrajanú kapustu. Ja čistím vychladené zemiaky od šupiek.

    Pečená koncoročná kačka - obrázok 7
  8. 8

    Po asi 50 minútach prvý krát vyberiem pekáč a kačku obrátim. Prikryjem a dám do rúry. Na asi 3/4 hodiny. Podliata kapusta vodou, sa dusí.

    Pečená koncoročná kačka - obrázok 8
  9. 9

    Očistené zemiaky popučí dcérka na cesto na zemiakové guličky varené vo vode.

    Pečená koncoročná kačka - obrázok 9
  10. 10

    K zemiakom pridá vajcia, múku, soľ a vypracuje cesto. Z neho robí guličky ...

    Pečená koncoročná kačka - obrázok 10
  11. 11

    ... a tie varí v osolenej vode tradične, až kým nevyplavú. Osolená kapusta je už skoro hotová, pridá do nej čierne korenie a kmín a na správnu chuť duchutí octom.

    Pečená koncoročná kačka - obrázok 11
  12. 12

    Kačka je už skoro hotová, odoberiem z nej masť na premastenie zemiakových guliek. Do pekáča pridám kuracie stehná od kosti narezané, ďalšie jablká, drobky, na vrch kačky ďalšie sklo zaváraniny, posekané orechy a pokvapkám šťavou z prvého skla. Zakryté vrchnákom pečiem ešte pol hodiny.

    Pečená koncoročná kačka - obrázok 12
  13. 13

    Po upečení oddelím z pekáča do samostatných nádobiek kuracie stehná a drobky, jabĺčka a vypečené plátky slanín, zmes kačacej a slaninkovej masti s orechami a ríbezľami s mrkvou.

  14. 14

    Na taniere servírujeme guličky s kapustou, polky kuracich stehien a hlavne kúsky kuraciny a jablká a slaninu a sladkú masť s mrkvou a ríbezľami a ... zapíjame pivom podľa chuti a ...

    Pečená koncoročná kačka - obrázok 14
  15. 15

    ... kačka s prílohami pomaly mizne.

    Pečená koncoročná kačka - obrázok 15

Diskusia k receptu

marijanka712
vyzerá to súper ešte som s takouto prípravou nestretla ani si neviem predstaviť mrkvu s ribizlami budem musieť to vyskúšať aspon v malom a preto to ukladám do kk
fialka49
Mrkva s červenými ríbezľami je dobrá kombinácia. Kačku som ešte takto nerobila, určite si na nej ale pochutíme. Ukladám.
afataga
mnaaaaaaaaaaaaaam az slintam :-) hned by som sa dala pozvat :-) teda az na tie drobky, tie nemusim
evanaaa
Mne sa tento recept s nezvyklou kombináciou celkom zapáčil, všetko je tam dobré, možno by som upustila od tých orechov ( aj tak ich je málo). Ako pozerám a súdim podľa množstva všetkého tu použitého, asi ide o väčšiu rodinu, my by sme to nezjedli ani za týždeň ( dvaja). No, dala by som si, aspoň jedno stehienko, dve guľky a tri lyžice kapusty, hihi.
jamarlen
@cherryvsky , nádherný recept, krásna atmosféra, až sem cítim tú vôňu kačacinky, aj sobre zapečeného ovocia a zeleninky, dobre ste s evelínkou vymysleli, aj to jej pripomenutie si dobre urobil...
recept je prehľadne a pekne napísaný, i keď ja - dolniak, som sa najprv čudoval prečo dávaš do kačky sklo....
bojar
vyzerá to dobre, ale o kačke sa hovorí: kačica je pre jedného veľa a pre dvoch málo. Tak si neviem predstaviť ako s toho urobí toľko porcií.
Na silvrstra a nový rok sa v našej rodine neje nič od peria aby niekto nevyletel z rodiny
babidka
mne sa to paci a mam pokusenie to na buduci rok vyskusat :-)Este ked budes v lete robit tu zavaraninu , tak pridaj recept , urcite sa zijde . ja tiez pridavam ku kacici par kuracich stehien - naberu tu dobru kacaciu vonu a kedze na kacici naozaj nie je vela masa , tak sa tymi stehienkami "pridobrujeme " :-)
havino
no teda riadna procedura s kačicou, aj ked na prvý obrázok som čumela,ako puk, že preboha čím je kačica zasypana,ale v postupe som sa dočítala, len dobrými vecami, ukladám, pre istotu,ak by som cez leto urobila ribezle s mrkvou, treba pripomenuť recept
helca103
nemám ribezle aby som tu vyskušala ale uložim si pre každy pripad.........
irenaw
zvláštny recept, ani mrkvu s ríbezľami nepoznám, ale vyzerá to náramne, ukladám, niekedy je super skúsiť nové chute
alenka25
tak toto musi byt uzasna bomba!!!! :) Vyzera to nadherne a urcite aj uzasne chuti :) Dakujeme za krasny recept :)