Pečená koncoročná kačka

Autor receptu: cherryvsky

Je to už asi 20 rokov, čo sme s mojou nebohou Evelínkou vymysleli túto úpravu pečenia kačky. Pripravujeme ju len raz v roku v čase od Štefana po Silvester. Pekávali sme ju na chalúpke u svokry, pár krát aj v panelákovom byte, ale posledných sedem rokov v našej vlastnej chalúpke. Teraz mi s prípravou kačky pomáhala dcéra ... tak a tu je recept. pozn. Kačku s prílohami je 7-8 ľudí minimálne dva dni :-)

180 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Dám variť zemiaky v šupke. Nakrájam oravskú slaninu a vysteliem ňou pekáč.
  2. Jedno 0,3 dcl sklo zaváraniny precedím, šťavu odložiť. Zaváraninu robím v lete: červené ríbezle s rovnakým množstvom nastrúhanej mrkvy premiešam s cukrom a štipkou soli, dám do fliaš, dolejem vodou, zatvorím a sterilizujem.
  3. Očistím jablká a nakrájam na štvrťky. Kačku nasolím a naplním striedavo zaváraninou a jablkami.
  4. Zašijem. Uvarené zemiaky zlejem a dám na mráz vychladiť.
  5. Kačku dám na oravskú slaninku a pokryjem obyčajnou slaninou nakrájanou na hrúbku pol cemtimetra. Nepodlievam vodou! Pekáč priklopím vrchnou časťou v ktorej som kačku plnil a šup do rúry.
  6. Spolukuchár-ka očistí kapustu a cibuľu.
  7. Nasekanú cibuľu dá do veľkej nádoby na rozohriaty olej a pridá cukor. Na skaramelizovaný cukor s cibuľou nasype na kocky nakrajanú kapustu. Ja čistím vychladené zemiaky od šupiek.
  8. Po asi 50 minútach prvý krát vyberiem pekáč a kačku obrátim. Prikryjem a dám do rúry. Na asi 3/4 hodiny. Podliata kapusta vodou, sa dusí.
  9. Očistené zemiaky popučí dcérka na cesto na zemiakové guličky varené vo vode.
  10. K zemiakom pridá vajcia, múku, soľ a vypracuje cesto. Z neho robí guličky ...
  11. ... a tie varí v osolenej vode tradične, až kým nevyplavú. Osolená kapusta je už skoro hotová, pridá do nej čierne korenie a kmín a na správnu chuť duchutí octom.
  12. Kačka je už skoro hotová, odoberiem z nej masť na premastenie zemiakových guliek. Do pekáča pridám kuracie stehná od kosti narezané, ďalšie jablká, drobky, na vrch kačky ďalšie sklo zaváraniny, posekané orechy a pokvapkám šťavou z prvého skla. Zakryté vrchnákom pečiem ešte pol hodiny.
  13. Po upečení oddelím z pekáča do samostatných nádobiek kuracie stehná a drobky, jabĺčka a vypečené plátky slanín, zmes kačacej a slaninkovej masti s orechami a ríbezľami s mrkvou.
  14. Na taniere servírujeme guličky s kapustou, polky kuracich stehien a hlavne kúsky kuraciny a jablká a slaninu a sladkú masť s mrkvou a ríbezľami a ... zapíjame pivom podľa chuti a ...
  15. ... kačka s prílohami pomaly mizne.