Pečená cvikla so zemiakovo-bylinkovou plnkou fotorecept
Foto: elixir
Jedlo je ľahšie, než ľahké... preto sa množstvo môže s kľudom znásobiť.
porcia
príprava
na 200 °C
Suroviny
5 ks (uvarená) |
|
3 ks (uvarené v šupke) |
|
1 ks (menšia) |
|
0,5 PL (kopcom) |
|
|
|
2 PL |
|
(alebo sušený) |
|
|
|
|
|
|
|
(+ mletá) |
|
Postup
-
1
Nachystáme suroviny.
-
2
Cibuľu pokrájanú na drobno opražíme na lyžičke olivového oleja.
-
3
Uvarené zemiaky roztlačíme, pridáme opraženú cibuľu, drožďové vločky, koriander, čierne korenie, rascu, tymian a soľ. Zamiešame.
-
4
Od stredu každej cvikle odkrojíme 2 plátky hrubé cca 1 cm.
-
5
Prichystáme zmes na obalenie: do misky dáme múku, mletú rascu, čierne korenie, soľ a trochu tymianu. Zamiešame.
-
6
Pekáč potrieme olejom. Všetky kolieska cvikle obalíme z jednej strany zľahka v múke a polovicu z nich dáme bokom. Polovicu ukladáme na pekáč pomúčenou stranou nadol a navrch vrstvíme zemiakovú plnku.
-
7
Odloženými kolieskami cvikle plnku obložíme pomúčenou stranou nahor. Pomúčený povrch dobre potrieme olejom a dáme piecť na 200°C na 20-25 minút.
-
8
Upečenú cviklu podávame najlepšie so zemiakmi, varenými alebo pečenými.
(Tip: Pri príprave zemiakov v šupke ich dáme variť viac než je spomenutých v recepte, zvyšné prerežeme na kocky ako do zemiakového šalátu, pridáme do nich cibuľku opraženú na zvolenom tuku - olej, alsan, či maslo - a čerstvú petržlenovú vňať.)
(Do plnky by sa hodili i vlašské orechy nasekané na drobno.) -
9
Časti cvikle, ktoré odložíme po odrezaní plátkov od stredu, môžeme použiť napríklad do Cviklového šalátu.
@frezia @kukulienka71 dufam, ze vam bude chutit, a treba si prisposobit svojim poziadavkam, hlad je zly :)
@slady lahodkove drozdie... ked das tak do googla, povie viac :)
@afataga Ďakujem Ti za peknú pochvalu :) Zloženie ma vždy zaujíma, skôr než produkt vložím do košíka :) Používam "Hefeflocken" od Rapunzel. Ak máš zlé skúsenosti z bežných reťazcov, túto značku Rapunzel som videla aj na Slovensku, i v Žiline v Auparku je malý bio obchodík, tam sa dá nájsť.
My pestujeme cviklu podlhovastú ( má aj 40-50cm) a z nej nakrájaš kolieska pekné a koľko chceš. Urobila som ju presne podľa Teba, pridala som aj posekané orechy a podávala som ju s vareným údeným mäsom - to bola pochúťka. Ešte som nejedla pečenú cviklu, ale jej chuť ma príjemne prekvapila. Ďakujem za recept:-))
@garanco som veľmi-veľmi rada, že si bola spokojná :) podlhovastá cvikla je veľmi praktická, brala by som tiež; ďakujem, že si napísala :)