Pečená cvikla so zemiakovo-bylinkovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: elixir

Jedlo je ľahšie, než ľahké... preto sa množstvo môže s kľudom znásobiť.

1-2
porcia
15 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Nachystáme suroviny.
  2. Cibuľu pokrájanú na drobno opražíme na lyžičke olivového oleja.
  3. Uvarené zemiaky roztlačíme, pridáme opraženú cibuľu, drožďové vločky, koriander, čierne korenie, rascu, tymian a soľ. Zamiešame.
  4. Od stredu každej cvikle odkrojíme 2 plátky hrubé cca 1 cm.
  5. Prichystáme zmes na obalenie: do misky dáme múku, mletú rascu, čierne korenie, soľ a trochu tymianu. Zamiešame.
  6. Pekáč potrieme olejom. Všetky kolieska cvikle obalíme z jednej strany zľahka v múke a polovicu z nich dáme bokom. Polovicu ukladáme na pekáč pomúčenou stranou nadol a navrch vrstvíme zemiakovú plnku.
  7. Odloženými kolieskami cvikle plnku obložíme pomúčenou stranou nahor. Pomúčený povrch dobre potrieme olejom a dáme piecť na 200°C na 20-25 minút.
  8. Upečenú cviklu podávame najlepšie so zemiakmi, varenými alebo pečenými.
    (Tip: Pri príprave zemiakov v šupke ich dáme variť viac než je spomenutých v recepte, zvyšné prerežeme na kocky ako do zemiakového šalátu, pridáme do nich cibuľku opraženú na zvolenom tuku - olej, alsan, či maslo - a čerstvú petržlenovú vňať.)
    (Do plnky by sa hodili i vlašské orechy nasekané na drobno.)
  9. Časti cvikle, ktoré odložíme po odrezaní plátkov od stredu, môžeme použiť napríklad do Cviklového šalátu.