Cviklový šalát fotorecept

marianne - fotkamarianne, 25. januára 2012
Cviklový šalát (fotorecept)
Foto: marianne

Jedna z mojich prvych kucharskych knih: Dobra kucharka od Marie Hajkovej.Z nej som sa ucila varit.A tento salatik patril medzi moje prvotiny.

15min minút
príprava

Suroviny

500 g uvarena
podla chuti asi 1 CL čerstvý
1 CL
1 CL
1,5-2 dl
1 CL
1 PL alebo ocot
1 PL zarovnana
1 Pl




Postup

  1. 1

    Ocistenu a umytu cviklu uvarime,vychladnutu olupeme a postruhame na rezance alebo pokrajame na kolieska.Pridame ocisteny postruhany chren,rascu,fenikel a premiesame. Vo vode rozmiesame podla chuti sol,citron.stavu a cukor a nalejeme na cviklu.

    Cviklový šalát (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Polejeme olejom,zamiesame a nechame postat.

    Cviklový šalát (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rada ho robim,je rychlo hotovy a vyborny.No a co sme nestihli pojest,lebo so ho robila z 1kg cvikle som dala do poharov a zavarila.Mala som 3 male pohare.

    Cviklový šalát (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

dajanca
cviklu ľúbim... ten fenikel a rasca uvoľnia chuť a vôňu aj bez varenia? Ja ich vždy v náleve varím... :-)
irenaw
cviklu ja môžem v akejkoľvek podobe, surovú, varenú, pečenú, mňam. keď zjeme kapustový môže byť :)
marianne69
@dajanca v recepte bolo takto,ono sa ta chut a vona uvolni v tom naleve ked postoji,ale vdaka za dobry napad,nabuduce skusim aj ja povarit,aby som videla rozdiel
julica
mňamky, skúsim dodržať množstvá, lebo odhadom vždy narobím akosi priveľa nálevu :) vďaka za rcpt
marianne69
Dakujem dievcata,ak mate radi stiplavejsie chrenu mozte kludne pridat,pre seba by som aj viac dala, ale doma by mi to nejedli:-) a nalevu o pol deci aj ubrat,ten mam prave rada.
marcy
tiež troška povarím nálev, každoročne pestujem :) ...inak mám dobré skúsenosti so semenami zeleniny,alebo kvietkov z Lídla
kata50
@marianne69 , aj ja nálev na cviklový šalát najprv krátko prevarím. Nielen preto, že sa uvoľnia a spoja chute, ale aj preto, že cvikla je varená + nálev je varený = vyššia záruka trvanlivosti . ( Aj keď sa takýto super šalát rýchlo zje :-))) Odporúčam ti .
bejgi
mňaaam my lúbime cviklový šalát :)
sovka62
Práve som dojedla poslednú porciu, ktorú som robila asi pred tromi týždňami. Dala som si ju k zabíjačke, cvikla mi k nej chutí viac ako napr. kyslé uhorky. Nálev preváram a olej nedávam, zato celú kopu chrenu, aj to je asi dôvod, že aj bez sterilzácie vydrží v chladničke aj mesiac.
tykadielko
ja každý deň papenkám cviklu - najradšej mám čerstvo vytlačenú šťavu - bomba na krvičku...vždy ma to postaví na nohy :)
nazarboncuk
mnam. uz dlho sa mi v "špajzi" povaluju semienka fenikla a neviem čo s nimi, tak hádam uz aj na nich dôjde konečne :))
marianne69
Dakujeeem,som rada,ze sa paci:-) @tykadielko len bacha na tu stavicku zo surovej cvilkly,lebo ja som ju tak popijala minuly rok a posadila ma skoro na ......je to silny koncentrat este som ju pomiesala so stavou z cerstveho spenatu,moc nechybalo a nasla som sa na prijme.Treba riedit.
garanco
Varievam cviklu dosť často, občas aj s feniklovými semienkami, odkedy som si z Turecka priniesla "nar eksili sos" - omáčka z granátových jabĺk, tak ju tam tiež pridávam. Nálev nepreváram, ale keď šalát ostane, potom zvyšok sterilizujem. Ešte som však nikdy nedala olej, ale vyskúšam podľa Teba.
orchidea
Asi pred tromi dňami som robila tiež takýto šalát ale pridala som aj čerstvú nakrájanú cibuľku.
astheart
Bez oleje, nálev s kmínem a fenyklem převařím, sterilizuji a vydrží mi celý rok - dělám na konci léta.
janger
@marianka , tiez mam velmi rada cviklu. Aj taku jednoduchu sladko-kyslu robievam casto. Nerobim zalev zvlast. Trosku cviklu polejem olejom, dam chren zavarany ( cerstvy nemam), sol, trosinku cukru, trosku pomleteho hrebicka, ocot, hotovo. Do zasoby nerobim. Ked mi nahodou trochu zostane, dam do mraznicky. Nabuduce robim podla teba :-). Uz si chutim.
marianne69
Dakujem dievcata,kazda ma ten svoj vylepsovak a vsetky su vyborne.Je super,ze ich tu davate nabuduce budem skusat,uz sa tesim podla Vas:-)
babidka
U nas ma ma v zime cvikla prednost pred vsetkym - uhorkami , calamadami ci kompotami :-) robievam ju takmer - naozaj takmer tak ako ty - ale vsetko pridavam hned do cvikly , zamiesam , necham trosku odstat a hotovo . Samozrejme to nerobievam z kilka - ale rovno zo vsetkej co sa nam urodi na zahrade :-) Odhadujem , ze asi z 25-30 kg:-))))
elixir
Marianka, dnes som robila tento šalát, chutí výborne, o tom niet pochýb, ešte pripravím :)



marianne
dakujem,ze si dala vediet @elixir a za fotku,som rada,ze chutil.Aj u nas sa ujal:-) a vsetkym Vam dakujem za komentare..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia