Patizónové fašírky s omáčkou tzatziki

Ladislav Dibala
šéfkuchár Original restaurant & wine bar pri hoteli Kaskády v Sielnici, 18. septembra 2013
Patizónové fašírky s omáčkou tzatziki
Foto: Robert Hüttner
4
porcie
25 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks stredne veľký
200 g
50 g
2 ks
2-3 PL
2 strúčiky rozotretý
 na opekanie
Na omáčku:
1 ks
2 tégliky
2 strúčiky
2 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Patizón očistíme, nastrúhame na veľké dlhé rezance. Mierne osolíme, necháme chvíľu postáť a potom vytlačíme prebytočnú tekutinu. Dáme do veľkej misy, pridáme na malé kocky pokrájanú mozzarellu, vajcia, múku, rozotrený cesnak a nasekanú čerstvú petržlenovú vňať. Na záver okoreníme čerstvým mletým korením a strúhaným parmezánom. Až potom zmes ochutnáme, či je dosť slaná, lebo parmezán je už dosť aromatický a slaný. Ak sa nám zdá zmes riedka, zahustíme ju strúhankou.

  2. 2

    Tvarujeme ploché karbonátky, obalíme ich v strúhanke a opečieme v tenkej vrstve oleja dozlatista. Necháme odkvapkať na papierovom obrúsku. Podávame s opečeným chlebom a omáčkou tzatziki a zeleninovým šalátom.

  3. 3

    Omáčka: Nastrúhame ošúpanú uhorku na rezance, mierne osolíme a necháme postáť. Vytlačíme prebytočnú šťavu. Zmiešame s hustým bielym jogurtom. Podľa chuti pridáme prelisovaný cesnak, dve lyžice bieleho vínneho octu, soľ a čierne mleté korenie, nasekaný kôpor a trochu olivového oleja. Všetko dobre premiešame. V chladničke necháme dve hodiny postáť, aby sa rozložili chute a až potom prípadne ešte dochutíme.

Diskusia k receptu

sisok
Tu v FR je pomerne komplikovane najst patizon; uz sa mi to vsak podarilo. Nam ho mamina robila vyprazany, no hladala so, nejaku inu verziu, urcite vyskusam :)
naomi
Dnes ich pripravujem k obedu, sú naozaj vynikajúce, patizón je príjemne chrumkavý, určite vyskúšajte.
kikukik
skusili sme a chutilo, super alternativa ku klasickym plackam
gazdinkaivka
Dobrý deň. Recept na veľmi zaujal, zajtra by som chcela pripraviť. Neviem však či použiť mäkkú mozzarellu v náleve, alebo tú tvrdú? Vopred ďakujem za odpoveď.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia