Pečeňová nátierka
Pečeňová nátierka

Paštéta z kurčacích a morčacích pečení po mojom fotorecept

sracz - fotkasracz, 19. apríla 2022
Paštéta z kurčacích a morčacích pečení po mojom (fotorecept)
Foto: sracz

Veľa času ubehlo, odkedy nám naša babička i mamička, čoby „kotňakom smarkatým“, spravodlivo nadeľovali pečeň domácej pernatej „hadziny“ a králikov či zajacov, chutne urestovanú Zobraziť celý popisVeľa času ubehlo, odkedy nám naša babička i mamička, čoby „kotňakom smarkatým“, spravodlivo nadeľovali pečeň domácej pernatej „hadziny“ a králikov či zajacov, chutne urestovanú na domácom „šmaľci“ a cibuľke. Vtedy to bola naozaj sporadická vzácnosť a naše dobré víly nám ju pripravovali vo viere a presvedčení, že je detskému zdraviu veľmi prospešná. Dnes, vďaka veľkovýrobe, už pečeň nie je takou zvláštnosťou a tak ju pripravujem aj ako vložku do halušiek i ako chutnú paštétu s extra doplnkami.

10-12
porcií
70 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

3-4 PL
500-600 g (oranžová)
150-200 g
3-4 strúčiky
2-3 ČL drvený
600-700 g (kuracia a morčacia)
2 PL
1 KL
3-4 g strúhaný
2-3 PL (Harissa)
12-16 PL (aj na zaliatie)
2-3 KL
236 ml
4-5 PL




Postup

  1. 1

    Ako na stole starokošickej „kofy“ na zeleninovom pľaci rádu Dominikánov.

    Paštéta z kurčacích a morčacích pečení po mojom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na 3 PL kačacej masti som pod pokrievkou nechal zmäknúť pokrájané mäsité oranžové papriky, jemne posypané soľou.

    Paštéta z kurčacích a morčacích pečení po mojom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzičas som využil na pokrájanie šalotky i naplátkovanie strúčikov cesnaku. Očistené a umyté kuracie i morčacie pečene som mal už od včerajšieho večera zmiešané s 2 PL plnotučnej horčice „Liptov“ a uložené v chladničke.

    Paštéta z kurčacích a morčacích pečení po mojom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď už boli papriky skoro mäkké, pridal som do nich pokrájanú šalotku i cesnak, posypal ich sušeným tymianom, premiešal a nechal 5-6 minút podusiť.

    Paštéta z kurčacích a morčacích pečení po mojom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nasledovali kúsky pečení z horčicovej „marinády“, ktoré som nechal 4-5 minút orestovať.

    Paštéta z kurčacích a morčacích pečení po mojom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom som ich premiešal, zasypal postrúhaným muškátovým orieškom, čerstvo mletým čiernym korením a „hranu naladil“ pikantným paprikovým krémom „Harissa“, kto „pikantériu“ nemusí, alebo plánuje touto paštétou hostiť aj deťúrence a vnúčence, pokojne „Harissu“ vynechá. Jemnosť „diela“ som poistil PL masla; teraz už iba premiešať a restovať druhých 4-5 minút.

    Paštéta z kurčacích a morčacích pečení po mojom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nasledovala malá „škatuľka“ šľahačkovej smotany, ľahko nežne premiešať a nechať minútku „prebublať“. Potom asi na hodinku na balkón, nechať vychladiť a

    Paštéta z kurčacích a morčacích pečení po mojom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    v mixéri so zmäknutým maslom (asi 8 PL) vyšľahať na krémovú konzistenciu.

    Paštéta z kurčacích a morčacích pečení po mojom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Než sa pripravil pečeňový základ, pokrájal som sušené kanadské brusnice, vopred namočené vo vlažnej vode, vložil ich do pečeňovej rozmixovanej zmesi a ľahko premiešal stierkou.

    Paštéta z kurčacích a morčacích pečení po mojom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Všetko som rozložil do týchto troch pohárov a každý zalial asi PL roztopeného masla a uložil do chladničky. Som presvedčený, že tam dlho „nevydržia“.

    Paštéta z kurčacích a morčacích pečení po mojom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    S usporeným dubčekovským rohlíkom sme rukou, teda pusou, spoločnou vykonali kontrolu chuťovej kvality, kedy sme dosucha vytreli zmiešovaciu porcelánovú misu… šmakovalo a bars!

    Paštéta z kurčacích a morčacích pečení po mojom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Je Veľkonočná nedeľa, sneží, ale rozkvitnutej bielej magnólii, na pravom okraji záberu, to našťastie neuškodilo!

    Paštéta z kurčacích a morčacích pečení po mojom (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

cesminaz
Páči sa mi, niekedy vyskúšam👍 Čo by som sa spýtala je, že naozaj tam ide 12-16pl masla? To ako stuhnutého či spusteného? To je asi tých 200-250g či kolko? Vdaka vopred za odpoveď a pozdravujem!
1x sracz
sracz
S hlbokou úctou a úprimným priateľským pozdravom, Vám dievčence milé @Farbuska , @Terinka55 , @Haji i @Cesminaz ďakujem za "obodovanie" tohoto mojeho receptu. Pre @Cesminaz iba doplním, že v riadkoch otázky si si zároveň odpovedala. ... a správne! 2÷3 PL masla pri dokončovaní restovania pečení, 8÷10 pri rozmixovávaní a 3x2 PL na zaliatie paštéty v pohároch. Držím všetkých 5P a vopred želám dobrú chuť pri "koštovke" s Tvojimi vynikajúcimi rohlíkmi. Všetkým Vám Čučoriedky, Sýkorky, Jašteričky i Cougars želám krásnu slnečnú jar a "galantérnych" gentlemanov!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia