Paštéta z kurčacích a morčacích pečení po mojom fotorecept
Foto: sracz
Veľa času ubehlo, odkedy nám naša babička i mamička, čoby „kotňakom smarkatým“, spravodlivo nadeľovali pečeň domácej pernatej „hadziny“ a králikov či zajacov, chutne urestovanú Zobraziť celý popisVeľa času ubehlo, odkedy nám naša babička i mamička, čoby „kotňakom smarkatým“, spravodlivo nadeľovali pečeň domácej pernatej „hadziny“ a králikov či zajacov, chutne urestovanú na domácom „šmaľci“ a cibuľke. Vtedy to bola naozaj sporadická vzácnosť a naše dobré víly nám ju pripravovali vo viere a presvedčení, že je detskému zdraviu veľmi prospešná. Dnes, vďaka veľkovýrobe, už pečeň nie je takou zvláštnosťou a tak ju pripravujem aj ako vložku do halušiek i ako chutnú paštétu s extra doplnkami.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
3-4 PL |
|
500-600 g (oranžová) |
|
150-200 g |
|
3-4 strúčiky |
|
2-3 ČL drvený |
|
600-700 g (kuracia a morčacia) |
|
2 PL |
|
1 KL |
|
3-4 g strúhaný |
|
2-3 PL (Harissa) |
|
12-16 PL (aj na zaliatie) |
|
2-3 KL |
|
236 ml |
|
4-5 PL |
|
Postup
-
1
Ako na stole starokošickej „kofy“ na zeleninovom pľaci rádu Dominikánov.
-
2
Na 3 PL kačacej masti som pod pokrievkou nechal zmäknúť pokrájané mäsité oranžové papriky, jemne posypané soľou.
-
3
Medzičas som využil na pokrájanie šalotky i naplátkovanie strúčikov cesnaku. Očistené a umyté kuracie i morčacie pečene som mal už od včerajšieho večera zmiešané s 2 PL plnotučnej horčice „Liptov“ a uložené v chladničke.
-
4
Keď už boli papriky skoro mäkké, pridal som do nich pokrájanú šalotku i cesnak, posypal ich sušeným tymianom, premiešal a nechal 5-6 minút podusiť.
-
5
Nasledovali kúsky pečení z horčicovej „marinády“, ktoré som nechal 4-5 minút orestovať.
-
6
Potom som ich premiešal, zasypal postrúhaným muškátovým orieškom, čerstvo mletým čiernym korením a „hranu naladil“ pikantným paprikovým krémom „Harissa“, kto „pikantériu“ nemusí, alebo plánuje touto paštétou hostiť aj deťúrence a vnúčence, pokojne „Harissu“ vynechá. Jemnosť „diela“ som poistil PL masla; teraz už iba premiešať a restovať druhých 4-5 minút.
-
7
Nasledovala malá „škatuľka“ šľahačkovej smotany, ľahko nežne premiešať a nechať minútku „prebublať“. Potom asi na hodinku na balkón, nechať vychladiť a
-
8
v mixéri so zmäknutým maslom (asi 8 PL) vyšľahať na krémovú konzistenciu.
-
9
Než sa pripravil pečeňový základ, pokrájal som sušené kanadské brusnice, vopred namočené vo vlažnej vode, vložil ich do pečeňovej rozmixovanej zmesi a ľahko premiešal stierkou.
-
10
Všetko som rozložil do týchto troch pohárov a každý zalial asi PL roztopeného masla a uložil do chladničky. Som presvedčený, že tam dlho „nevydržia“.
-
11
S usporeným dubčekovským rohlíkom sme rukou, teda pusou, spoločnou vykonali kontrolu chuťovej kvality, kedy sme dosucha vytreli zmiešovaciu porcelánovú misu… šmakovalo a bars!
-
12
Je Veľkonočná nedeľa, sneží, ale rozkvitnutej bielej magnólii, na pravom okraji záberu, to našťastie neuškodilo!
Diskusia k receptu