Výborná nátierka z kačacích pečienok so sušenými slivkami
Foto: siuuu
Pozvala som na návštevu kamarátku s rodinou a rozmýšľala som čo pripraviť. Nakoniec som sa rozhodla pre studené pohostenie - čerstvo upečený domáci kváskový Zobraziť celý popisPozvala som na návštevu kamarátku s rodinou a rozmýšľala som čo pripraviť. Nakoniec som sa rozhodla pre studené pohostenie - čerstvo upečený domáci kváskový chlebík, zeleninka a nejaké 2-3 nátierky. Okrem klasickej bryndzovej nátierky som pripravila aj lahodnú nátierku z kačacích pečienok, ktorú už dávnejšie pripravoval v TV herec Oldřich Navrátil. Nie je zložitá na prípravu a chuťovo je veľmi lahodná. Tu na Vareche som ju nenašla, tak pridávam do portfólia receptov.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g |
|
140 g |
|
1 ks väčšia |
|
2 strúčiky |
|
130 ml |
|
1 dl (alebo na šľahanie) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti (čerstvý) |
|
podľa chuti ( príp. brusnice) |
|
Na zaliatie: | |
40 - 50 g |
|
Postup
-
1
V panvici rozpustíme maslo, pridáme pokrájanú cibuľu, pár minút opekáme, pridáme pretlačený cesnak, očistené pečienky nakrájané na menšie kúsky. Necháme zatiahnuť, pridáme červené víno, dusíme pokiaľ sa víno takmer úplne neodparí, osolíme, okoreníme, premiešame, pridáme smotanu. N echáme prevariť, pridáme hrsť čerstvého tymianu a rozmixujeme.
- 2
Nakoniec vmiešame 4-5 pokrájaných sušených sliviek (alebo brusníc, mandlí), preložíme do vhodnej nádoby, necháme vychladnúť. Potom zalejeme rozpusteným maslom a necháme v chladničke stuhnúť. Pred podávaním necháme pár minút jemne povoliť.
- 2
Aj táto bola obchodová ... takto robievam aj z kuracej pečene, ale táto kačacia mi príde kúsok lepšia, z btavčovej či hovädzej som ešte neskúšala ... príležitostne robievam nátierku aj z bielej vykŕmenej pečene (foie gras, ale tú robievam inak, pridám recept aj na túto úpravu - ale to je ozaj luxusná záležitosť ;-)