Paradajkové pyré

Pasírované paradajkové pyré

Autor receptu: kucharocka123

Jednoduchý recept na paradajkové pyré, ktoré má všestranné využitie. V zime po ňom siahnete, keď chcete uvariť paradajkovú polievku, použiť ho môžete na omáčku do plnenej papriky, stačí len dochutiť a máte základ na pizzu a môžete s ním pripraviť aj lasagne a pod.

5
porcií
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na pyré sú najvhodnejšie paradajky oválne/mäsité, majú viac dužiny, menej jadierok a pyré bude hustejšie. Môžeme však použiť aj okrúhle kríčkové (vyskúšala som tento rok), sú však vodnatejšie a pyré bude redšie. Nadbytočnú šťavu môžeme odobrať a použiť na iný účel.
  2. Paradajky pripravíme na blanšírovanie (odstránenie šupky). Ak ich máte z domácej úrody, šupku môžete ponechať.
  3. Najprv ich zbavíme stoniek a dokladne umyjeme. Na opačnej strane ako je stonka, špičkou ostrého noža narežeme malý krížik.
  4. Potom ich ponoríme na cca 1-2 minúty do vriacej vody, kým šupka praskne. Rýchlo vyberieme a preložíme na pár sekúnd do studenej vody, teda prudko schladíme. Scedíme a šupku ľahko olúpeme.
  5. Paradajky zbavené šupky nakrájame na menšie kocky, naložíme do hrnca, podľa chuti osolíme a pod pokrievkou povaríme za občasného premiešania cca 10-15 minút.
  6. Vychladnutú zmes prepasírujeme (použila som pasírovač na zeleninu), alebo rozmixujeme (v tomto prípade ešte naviac prepasírujeme cez sitko, aby sme sa zbavili prípadných jadierok).
  7. Prepasírovanú zmes preložíme znova do hrnca a bez pokrievky varíme ešte ďalších 10 -15 minút, aby sa odparila voda. Pred dovarením pridáme citrónovú šťavu, necháme prevrieť a ihneď naložíme do zaváracích pohárov. Dôkladne uzatvoríme viečkami, na 5 minút opatrne obrátime hore dnom, či viečka tesnia, potom poháre vrátime do pôvodnej polohy a uložíme na noc do deky až do vychladnutia.
  8. Z tohto množstva paradajok pripravíme 5 pohárov (objem pohára 700 ml) pyré. Dobrú chuť!