Pascualina (fotorecept)

Autor receptu: slavka2012

Tento tradičný slaný koláč, plnený mangoldom alebo špenátom s vajíčkami a ricottou, s príznačným názvom Pascualina robievajú moji argentínski príbuzní slovensko-talianských koreňov nielen na Veľkú noc, ale aj v priebehu celého roka. V našej rodine ho v špenátovej verzii už niekoľko rokov pripravujeme na Zelený štrvtok a pomaly sa stal rodinnou tradíciou.

6-8
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 180, 160 °C

Postup

  1. Pripravíme si všetky potrebné suroviny.
  2. Cibuľu a červenú papriku pokrájame na malé kocky, špenát dobre umyjeme a sparíme v horúcej vode. Necháme ho odkvapkať na sitku. Cibuľu začneme smažiť na olivovom oleji.
  3. Po chvíľke pridáme pokrájanú červenú papriku a sparený a odkvapkaný špenát, posolíme a okoreníme muškátovým orieškom. Smažíme až kým sa neodparí prebytočná tekutina.
  4. Pridáme postrúhaný grana padano
  5. Keď je grana padano takmer rozpustený, pridáme ricottu, premiešame a odstavíme z platne. Necháme vychladnúť.
  6. Kým plnka chladne, vyložíme tortovú formu s priemerom 20cm jedným okrúhlym lístkovým cestom tak, aby siahalo aspoň 5 cm nad dno formy. Cesto popicháme vidličkou a ak sa nám zdá, že plnka je príliš vlhká, posypeme ho trochou strúhanky. Ja som tentoraz neposýpala.
  7. Cesto vo forme naplníme vychladnutou špenátovo-syrovou plnkou.
  8. Do plnky urobíme 4 jamky a do každej rozklepneme jedno surové vajíčko.
  9. Druhé lístkové cesto rozprestrieme a vykrojíme z neho kruh o 1 cm väčší ako je priemer tortovej formy. Takto upraveným cestom prikryjeme plnku s vajíčkami.
  10. Okraje oboch ciest k sebe pritlačíme a špirálovite zahneme smerom dovnútra, takže napokon dostaneme tortu akoby s venčekom na okrajoch.
  11. Vrch Pascualiny popicháme vidličkou a ozdobíme lístočkami, kvetinkami, či inými motívmi, ktoré povykrajujeme z odkrojených okrajov cesta. Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme do rúry piecť. Najskôr, približne 10 minút pečieme v teplovzdušnej rúre pri teplote 180°C, potom ju znížime na 160°C a pečieme ešte ďalších približne 40 minút.
  12. Upečenú Pascualinu vyberieme z rúry a necháme vychladnúť vo forme. Neodporúčam ju vybrať z formy horúcu, pretože môže stratiť tvar.
  13. PO vychladnutí pokrájame a múžeme podávať ako drobné pohostenie, prípadne so zeleninovým šalátom ako ľahký obed či večeru.
  14. Povodne sa Pascualina robí z cesta, ktoré sa ručne naťahuje na požadovanú veľkosť, potrie sa rozpusteným maslom a vždy dva a dva pláty sa zlepia dohromady. Na jednu tortu sa použijú 4 pláty cesta, dva na dno a dva na pokrytie. Keďže takáto originálna príprava cesta je náročná na čas a vyžaduje si aj istú zručnosť, ako dobrá alternatíva sa mi osvedčilo lístkové cesto .