Foto: 2010
Tento recept je od mojej greckej susedy. Spanakopita je spenatovo syrovy kolac v listkovom ceste filo .
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
0.850 kg |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
2 struciky |
|
2 lyzice |
|
200 g |
|
100 g |
|
3 lyzice |
|
3 ks |
|
|
|
1/3 lyzicky |
|
2 lyzice |
|
80 g |
|
10 ks |
|
Postup
-
1
Da vacsej rozohriatej panvice na par lyzic oleja dame spenit na drobno nakrajanu cibulu, cesnak a pridame este na drobno nakrajanu jarnu cibulku. Po cca. 2 minutach pridame nakrajany spenat s na drobno nakrajanym koprom. Mlady spenat nechame len "zavadnut "a pustit stavu cca. 2 minuty zlejeme stavu este lepsie je spenat postlacat ( vyzmykat).
- 2
V druhej nadobe si nadrobime na kusky ovci syr feta pridame ricotta syr 3 lyzice tvrdeho struhaneho syru kefalotyri -ked nemame dame parmezan. Pridame 3 vajicka a nastruhame trosku muskatoveho oriesku, sol a korenie a syrovu zmes premiesame.
- 3
"Vyzmykany" predvareny spenat pridame do syrovej zmesy a znovu premiesame.
- 4
Ja som pouzil listkove cesto zo supermarketu ktore malo 10 platkov cca 350 g. Cesto nechame rozmrazit. Do hrnceka si dame roztopit maslo na potieranie. Plech potrieme maslom a dame prvu vrstvu tak aby prekrivala strany a este aj previsala von. Natierame maslom kazdu vrstvu celkovo 5 na spodok. Pridame syrovo spenatovu plnku a rovnomerne rozotrieme. Vrch opakujeme ako spodok tiez dame 5 tenkych vrstiev cesta. Spodne cesto ktore trci von pristrihneme noznicami a hornu vrstu zatlacime do vnutra. Ostrym nozom narezeme cesto na kosostvorce. Dame do rozohriatej rury cca. 180 C na cca. 45 minut peceme do zlatista.( zalezi od typu rury).
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
ja som pouzil Phyllo ( a neni som dlho na slovensku tak som nevedel ci tam je )a bolo ho 5 a 5 a staromodne bolo kazda vrstva natreta maslom da sa aj kazda druha natierat.
honestka, babav toto je grecky recept z dediny ( rustic recipe )kde nemali moc casu balit separatne, len tak obycajne na plech a sup do truby ako mi suseda povedala,( inac tento je lepsi ma viac plnky...)
Z tohto cesta sa da velmi rychlo urobit aj vyborna jablkova strudla. Napln sa vsak musi darozlozit len na dve tretiny cesta, ostatok cesta je na zabalenie; peciem ho v rure vyhriatej na 180 °C Dobru chut !
varecha.pravda.sk/recepty/slany-kolac-kolokithopita/7108-...