Parená knedľa
Parená knedľa

Parená knedľa

lenkapalenka - fotkalenkapalenka, 24. marca 2018

Keďže už od detstva milujem jedla s knedľou a na domácu sa zatiaľ žiadna kúpená nechytá, vypýtala som si tento recept od maminky a je to mňamóza.

120 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 bal.
500 ml
štipka
1 KL
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zohrejeme si mlieko, vsypeme do väčšej misky múku, jedno balenie droždia, štipku soli, malú lyžičku cukru a 2 polievkové lyžice oleja. Všetky suroviny poriadne premiesime.

  2. 2

    Pomúčime zvrchu a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.

  3. 3

    Vyberieme na pomúčenú dosku a vytvarujeme na požadovanú veľkosť. Z tohto množstva by mali vyjsť 3 štandardné knedle. Ja som mala trošku obmedzenejšie možnosti naparovania, tak som spravila z polovičnej dávky 2 menšie.

  4. 4

    Necháme 20 minúť v pare.

  5. 5

    Vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke. Ak by sme chceli aby okraje ostali mäkké - potrieme vodou a prikryjeme utierkou. Ja mám radšej keď sa spraví taká jemná kôrka, tak nechám vychladnúť na vzduchu a oni sa trošku z vrchu prisušia.

  6. 6

    Podávame ku gulášom, segedínu, kapuste, kačke - čomukoľvek :-) V mojom prípade to bol tentokrát jelení guláš.

    Parená knedľa - obrázok 6

Diskusia k receptu

cesminaz
Ked som tak narychlo pozrela na fotku,ja že "čo sú to za 2 zemiaky tam odfotené" ??! :-))) a potom čítam že knedle :-)
tiginko
@Marienka44 (25.3.2018 17:44)

knedle sa veru dajú robiť aj bez vajec. Moja česká sesternica, ktorá má doma troch alergikov také robieva odjakživa a mala som možnosť ich vyskúšať. Sú ľahučké a nadýchané. My teda preferujeme iné, tie s vajíčkom, ale sú naozaj dobré aj tieto
kimlo
Parádne sa vydarila! Ja som sa ešte na knedľu neodvážil, ale túto veru skúsim, veď načo mám parný hrniec? :-)
luss44
krásne sa Ti podarili. Robila som aj s vajcom aj bez, dobré boli oboje. Olej nedávam, ale zasa 2PL na kilo múky nie je veľa.
lenkapalenka
@Kimlo (26.3.2018 07:07)
Vďaka za komentár, pokojne vyskúšaj - nie je to veľká veda a benefity (oproti kupovanej) vysoko prevažujú!
Teším sa, že si si všimol tento recept, keďže tvoj nick je mi veľmi známy - guláš z diviaka robím výlučne podľa tvojho receptu.
viki67
nikdy som nedavala vajce,olej a len hladku muku davam a su lahucke ako paper