Paradajky s bazalkou - polotovar na cestoviny - domáca - Polpa di pomodoro fotorecept
Foto: eviana
Jednoduchá domáca príprava úžasnej "Polpa di pomodoro" ako polotovar na prípravu cestovín - aj v zime vďaka nej môžeme mať slniečkom voňajúcu paradajkovú omáčku Zobraziť celý popisJednoduchá domáca príprava úžasnej "Polpa di pomodoro" ako polotovar na prípravu cestovín - aj v zime vďaka nej môžeme mať slniečkom voňajúcu paradajkovú omáčku na cestoviny - recept mám od Martulky - kamarátkinej maminky - a omáčka je napriek jednoduchej príprave - famózna. Musím sa priznať, že ju dokážem zjesť aj bez cestovín :)
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
...treba ešte domyslieť 1 PL kryštálového cukru a všetky suroviny sú pripravené
-
2
Paradajky jemne nakrojíme "na kríž" zo spodnej časti
-
3
všetky nakrojené paradajky dáme do nádoby a obaríme vriacou vodou - necháme tak cca 2 min (akurát čas zodpovedajúci naplneniu a spusteniu práčky :) )
-
4
...potom ich preložíme do studenej vody.
-
5
Šupka sa potom úplne jednoducho dá zlupnúť prstami. Ošúpané paradajky nakrájame na mesiačiky, prípadne pri menších paradajkách na štvrtky. Dáme ich do hrnca na oheň, pridáme soľ a cukor a privedieme ich do varu
-
6
...necháme cca 3 minúty zovrieť (kto chce omáčku hustejšiu tak treba nechať vrieť dlhšie, aby sa šťava zredukovala - ale my sme šťavoví, máme radi cestoviny "mokré" a chcem aby chutili paradajky paradajkovo, tak varím minimálne...) ...potom pridáme natrhané lístočky bazalky, vmiešame, necháme prevrieť a máme hotovo.
-
7
...naplníme poháre, na vrch každého pohára nalejeme 1 PL olivového oleja - ja som mala teraz len 4 poháre, preto som v surovinách uviedla 4 PL olivového oleja (takže dľa potreby, resp. počtu pohárov).
-
8
...poháre poriadne zatvoríme a prevrátime "hore nohami", môžeme zabaliť do uteráka (tzv. suchý dunst ako vraveli staré mamy :) ) ...a potom hocikedy aj uprostred zimy otvoriť a na chvíločku máme na tanieri kúsok leta :)
Presne o tom som písala... tá bazalka v tom spraví skvelú službu, rozvonia, dochutí... jedna báseň. Ja sa dnes chystám spraviť cestoviny s polpou - aby bolo vidno konzistenciu, že naozaj nejde o paradajkový pretlak, ale krásnu zmes s kúskami paradajok... ďakujem Ti, že si našla odvahu vyskúšať a ďakujem za krásne foto :)
Ja zasa bazalku len na parapete pestujem, resp. kúpim si tú krehkú rýchlenú koflíkovú v obchode... našťastie aj tá je krásne aromatická, aj keď nevydrží ako tá zo záhradky. Záhradku nemám, len u maminky, ale tá je cca 70 km vzdialená, takže by som sa o ňu starať nemohla... možno raz, potom si prídem k Tebe o radu, ako na jej pestovanie záhradné :)
Ešte raz veľké ďakujem za Tvoje milé komentáre a fotografie, si mi krásne usmiala deň :)