Paradajky s bazalkou - polotovar na cestoviny - domáca - Polpa di pomodoro (fotorecept)
Autor receptu: eviana
Jednoduchá domáca príprava úžasnej "Polpa di pomodoro" ako polotovar na prípravu
cestovín - aj v zime vďaka nej môžeme mať slniečkom voňajúcu paradajkovú omáčku na
cestoviny - recept mám od Martulky - kamarátkinej maminky - a omáčka je napriek
jednoduchej príprave - famózna. Musím sa priznať, že ju dokážem zjesť aj bez cestovín :)
15 porcií |
20 minút príprava |
5 minút tepelná úprava |
Postup
- ...treba ešte domyslieť 1 PL kryštálového cukru a všetky suroviny sú pripravené
- Paradajky jemne nakrojíme "na kríž" zo spodnej časti
- všetky nakrojené paradajky dáme do nádoby a obaríme vriacou vodou - necháme tak cca 2 min (akurát čas zodpovedajúci naplneniu a spusteniu práčky :) )
- ...potom ich preložíme do studenej vody.
- Šupka sa potom úplne jednoducho dá zlupnúť prstami. Ošúpané paradajky nakrájame na mesiačiky, prípadne pri menších paradajkách na štvrtky. Dáme ich do hrnca na oheň, pridáme soľ a cukor a privedieme ich do varu
- ...necháme cca 3 minúty zovrieť (kto chce omáčku hustejšiu tak treba nechať vrieť dlhšie, aby sa šťava zredukovala - ale my sme šťavoví, máme radi cestoviny "mokré" a chcem aby chutili paradajky paradajkovo, tak varím minimálne...)
...potom pridáme natrhané lístočky bazalky, vmiešame, necháme prevrieť a máme hotovo.
- ...naplníme poháre, na vrch každého pohára nalejeme 1 PL olivového oleja - ja som mala teraz len 4 poháre, preto som v surovinách uviedla 4 PL olivového oleja (takže dľa potreby, resp. počtu pohárov).
- ...poháre poriadne zatvoríme a prevrátime "hore nohami", môžeme zabaliť do uteráka (tzv. suchý dunst ako vraveli staré mamy :) )
...a potom hocikedy aj uprostred zimy otvoriť a na chvíločku máme na tanieri kúsok leta :)