Paradajky s bazalkou - polotovar na cestoviny - domáca - Polpa di pomodoro (fotorecept)

Autor receptu: eviana

Jednoduchá domáca príprava úžasnej "Polpa di pomodoro" ako polotovar na prípravu cestovín - aj v zime vďaka nej môžeme mať slniečkom voňajúcu paradajkovú omáčku na cestoviny - recept mám od Martulky - kamarátkinej maminky - a omáčka je napriek jednoduchej príprave - famózna. Musím sa priznať, že ju dokážem zjesť aj bez cestovín :)

15
porcií
20 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. ...treba ešte domyslieť 1 PL kryštálového cukru a všetky suroviny sú pripravené
  2. Paradajky jemne nakrojíme "na kríž" zo spodnej časti
  3. všetky nakrojené paradajky dáme do nádoby a obaríme vriacou vodou - necháme tak cca 2 min (akurát čas zodpovedajúci naplneniu a spusteniu práčky :) )
  4. ...potom ich preložíme do studenej vody.
  5. Šupka sa potom úplne jednoducho dá zlupnúť prstami. Ošúpané paradajky nakrájame na mesiačiky, prípadne pri menších paradajkách na štvrtky. Dáme ich do hrnca na oheň, pridáme soľ a cukor a privedieme ich do varu
  6. ...necháme cca 3 minúty zovrieť (kto chce omáčku hustejšiu tak treba nechať vrieť dlhšie, aby sa šťava zredukovala - ale my sme šťavoví, máme radi cestoviny "mokré" a chcem aby chutili paradajky paradajkovo, tak varím minimálne...) ...potom pridáme natrhané lístočky bazalky, vmiešame, necháme prevrieť a máme hotovo.
  7. ...naplníme poháre, na vrch každého pohára nalejeme 1 PL olivového oleja - ja som mala teraz len 4 poháre, preto som v surovinách uviedla 4 PL olivového oleja (takže dľa potreby, resp. počtu pohárov).
  8. ...poháre poriadne zatvoríme a prevrátime "hore nohami", môžeme zabaliť do uteráka (tzv. suchý dunst ako vraveli staré mamy :) ) ...a potom hocikedy aj uprostred zimy otvoriť a na chvíločku máme na tanieri kúsok leta :)