Paradajková kapusta zahustená sladkým zemiakom fotorecept

sracz - fotkasracz, 4. decembra 2012
Paradajková kapusta zahustená sladkým zemiakom (fotorecept)
Foto: sracz

Batáty (kumarasy) majú veľké hľuzy a chutia sladkasto. Vo svojej kuchyni ich úspešne využívam už šiesty rok. Mamka i babička, moje dve víly – Zobraziť celý popisBatáty (kumarasy) majú veľké hľuzy a chutia sladkasto. Vo svojej kuchyni ich úspešne využívam už šiesty rok. Mamka i babička, moje dve víly – čarodejky s vareškami - ma učili, že „divú chuť“ paradajkových omáčok je možné zjemniť troškou kryštalového cukru; na zahusťovanie, nielen prívarkov, radšej používam strúhaný zemiak ako hladkú múku. Nuž a v tomto mojom rcp som „zabil dve muchy jednou ranou“ a obľúbenú „ružovú kapustu“ mojej dcérky Angeliky, som „finalizoval“ nastrúhaným sladkým zemiakom.

6÷8
porcií
12 minút
príprava
111 minút
tepelná úprava

Suroviny

2÷3 PL
1 ks stredná
1 000÷1 200 g
3÷4 ks
1 PL alebo vegeta
1 KL
1 KL
1 ČL
1 ML
0,5 ML
340 g
3 PL
3 PL domáci
1/222 ks/g (sladký zemiak)
250÷300 ml




Postup

  1. 1

    ideme na to a začíname dôkladnou kontrolnou prehliadkou nastúpených ingrediencií

    Paradajková kapusta zahustená sladkým zemiakom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na 2÷3 PL olivového oleja do „sklovita“ orestujeme stredne veľkú červenú cibuľu, pokrájanú na „mesiačiky“ a

    Paradajková kapusta zahustená sladkým zemiakom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    na ňu uložíme pokrájanú hlávku bielej kapusty; pridáme bobkový list 3÷4 ks; soľ alebo vegetu 1 PL; mleté biele korenie 1 KL; ďumbier mletý 1 KL; rascu mletú ½ ML; papriku červenú mletú sladkú 1 ČL; papriku červenú mleúá pálivú 1 ML; opatrne premiešame a dusíme

    Paradajková kapusta zahustená sladkým zemiakom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    na polomäkkú kapustu pridáme jeden veľký paradajkový pretlak (340 g) a pre zvýšenie „fajnovosti“ jemný kečup a domáci kápiový krém (ja som dal po 3 PL, ale každý si môže „naladiť“ podľa svojich chutí!!!). Nežne premiešame, podlejeme horúcou vodou alebo vývarom, ale iba tak, aby povrch kapusty nebol na „suchu“ a necháme 5÷7´variť

    Paradajková kapusta zahustená sladkým zemiakom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    tak a teraz je čas na postrúhanie očisteného batátu a prípravu „mandlí“ z mletého hovädzieho mäsa s ryžou (rcp pridávam samostatne ešte dnes)

    Paradajková kapusta zahustená sladkým zemiakom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    postrúhaným batátom zahustíme kapustu a hovädzie “mandle” s ryžou jemne, pomocou PL, poukladáme na povrch kapusty; prikryjeme pokrievkou a dobrú hodinku necháme uvariť v pomaly „bublinkujúcej“ kapustičke

    Paradajková kapusta zahustená sladkým zemiakom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    kyslá smotana, ~ ¼ litra, nie je zlá, ak ju na záver po PL pridáme do voňajúcej dobroty; ľahko premiešame, ale opatrne, aby sme „neroztentočkovali“ hovädzie mandle!

    Paradajková kapusta zahustená sladkým zemiakom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a porcujeme s voňavým domácim chlebíkom (rcp s prekvapením pridám čoskoro)

    Paradajková kapusta zahustená sladkým zemiakom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    na druhý deň (prihrievaná kapusta je ešte „šmačňejša“) pre mňa so zvláštnou prílohou; tomu, kto prvý do 24 hodín uhádne, čo som ako prílohu jedol, pri mojom najbližšom pobyte na Slovensku tento rcp, vlastnoručne a na vlastné náklady, uvarím!

    Paradajková kapusta zahustená sladkým zemiakom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ... a toto som si o batátoch dovolil "vygúgliť" iba pre Vašu zaujímavosť: Povojník batátový (lat. Ipomoea batatas), neformálne batát, je druh tropickej rastliny z čeľade pupencovité, ktorej hľuza je tzv. sladký zemiak - batát. Batáty (kumarasy) alebo sladké zemiaky zo zdravotného hľadiska sú zaujímavé pre vysoký obsah vitamínu E, ktorý prospieva nášmu srdcu a očiam. Dajú sa z nich pripraviť podobné jedlá ako zo zemiakov. Oranžová farba dužiny batátov je spôsobená vysokým obsahom karotenoidu beta-karoténu, ktorý je silným antioxidantom a v pečeni sa premeňuje na vitamín A. Jednou so schopností beta-karoténu je zneškodňovať voľné radikály – jedovaté vedľajšie produkty metabolizmu a znečisteného životného prostredia. Voľné radikály môžu poškodzovať bunky a odštartovať rakovinové zmeny. Batáty s krémovou i oranžovou dužinou sú bohaté na uhľovodany, draslík a vitamíny C a E.

    Paradajková kapusta zahustená sladkým zemiakom (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

helca103
perfektný recept - ostatne ako vždy od teba a je to tak ako píšeš prihrievaná kapusta je najlepšia :-)
No a skúsim odpovedať na tvoju ,,kvízovú" otázku.... žeby knedle?
izabella929
veľmi zaujímavý a výborný recept.-) všetko s kapustou je jedinečné a fajn.-))))
frezia68
Kapusta vylepšená batátom-zaujímavý nápad a iste chutný recept :-))) dala by som sa zlákať na ochutnávku.A ak si zajedal knedle,tak asi pečené,lebo majú opečenú kôrku?Alebo čo? Idem na kávu,povzbudiť telo,i ducha,lebo ešte driemu :-)
horalka66
tak toto jedlo nemá chybu :-)...robievam ho,ale tvoj receptík je iný a veru už len tento budem variť .Ďakujem zaň :-)
dajanca
pri pohľade na výsledok slintám ako Pavlovov pes... :-)
medovnicek
výborné ako vždy, akurát ja by som ten batat zamenila za klasický zemiak:)
aroooo
toto jedlo mám rada, ukladám aj tvoju verziu a tá zvláštna príloha /škoda, že nie je tá fotka väčšia/ môže byť sekaná alebo pečený zemiak?
evanaaa
Mne to tiež pripomíba sekanú, ale keď tie " mandle" sú tiež z mletého mäsa, atk to nebude ono. A paradajkovú kapustu robím až na pár drobností tak isto.
honestka
jedlo ktore mozem aj cely tyzden s masom- bez neho - s tvojimi masomandlami. samozstatne ci ako prilohu. kapusta to je pre mna!
lyali
mnam mnam mnam mnam, joj, lubim paradajkovu kapustu, akurat, ze este som ju nerobila. vdaka za krasny rcp!!!
frezia68
Tak som sa preklikala až na šiestu stranu,ale som sa nedozvedela,čo to bolo za prílohu? Netaj a napíš,nie ? :-)))
sracz
Veľké Ti buď ďakujem milá @helca103 – za komentár I za ohodnotenie; nie – to nie je knedľa – deň pred touto “parakapustou” s batátom som vyprážal kurátenka a zo zvyškov vajíčok a strúhanky (samozrejme s aditívami naviac) som vypražil “pampúšiky” – nuž a tieto prišli náramne vhod, nakrájané a ohriate !!!!! Ak bude na našej Vareške záujem, tak nabudúce postup odfotím a s popisom pridám ako ďalší môj rcp.
sracz
Ďakujem aj Tebe @izabella929 – si milá ako vždy a mne neostáva nič iné, ako súhlasiť s Tvojim názorom!
sracz
Milá Ditka – dzifče z Gemera vof Prešove na Šarišu - @frezia68 – samozrejme, že chutney rcp –povedané slovami mojej Lady Ann: my ľem toto zjeme, co navarime – ta ňe!? Ty sa ku mne môžeš nechať zlákať na ochutnávku kedy len chceš!!! Knedle, ani pečené, som nezajedal, ale k tejto kapuste sa veľmi hodia; pampúšiky zo zvyškov sú to … !
sracz
Poďakovanie aj na mojej strane milá @horalka66 – veľa zadaru a úspechov do varenia; Tvoji koštovníci, maškrtníci i stravníci budú určite spokojní a nechajú Ti iba prázdne taniere!
sracz
Poznám ten efekt @dajanca milá, podobne slintám aj ja, skoro pri všetkých domácich slovenských jedlách. Je mi Ťa úprimne ľúto; neostáva Ti nič iné, ako kúpiť hlávku kapustz a ostatné potrebné ingrediencie a pri hodinke s vareškou uvariť toto voňavé pokušenie, ktorým svoj slinotok stopneš! -:)))
sracz
Ďakujem milá @medovnicek – ale práve preto som tento rcp pridal, lebo som zahusťoval batátom; ale klasický zemiak na zahusťovanie používam veľmi často!
sracz
Ďakujem milá @medovnicek – ale práve preto som tento rcp pridal, lebo som zahusťoval batátom; ale klasický zemiak na zahusťovanie používam veľmi často!
sracz
Nuž štruktúra týchto pampúšikov môže pripomínať sekanú milá @evanaaa a “parakapustu” dokáže uvariť každá správna slovenská gazdinka vo svojej kuchyni so svojim variantom!
sracz
Rozhodne máme rovnakú krvnú skupinu milá @honestka – keď máme aj rovnaké šmaky a mravy!
sracz
Tak neváhaj milá @lyali a hurá do varenia, neoľutuješ! Držím Ti palce, prsty i päste. Keď Ti bude “šmakovať” podľa môjho rcp, budem iba rád!
jozka2
no to je napad za milion,zahustit kapustu sladkym zemiakom.
eviana
...jehooo, čo som u Teba našla... reku mám chviľku pohrabem sa trošku, ale toto už naozaj s masochizmom hraničí, čo tu prežívam... aj to by som si dala, aj to, aj toto, toto aj dvakrát... no bolo mi to treba? Ale jasne, že bolo... kapustičku paradajkovú mám veľmi rada, veru si aj túto Tvoju uložím a v rámci možností vyskúšam... ďakujem za ďalšiu úžasnú inšpiráciu, drahý @sracz :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia