Papriková nátierka Pikant - originálna chuť

kimlo - fotkakimlo, 20. augusta 2012
Papriková nátierka Pikant - originálna chuť
Foto: kimlo

Kedysi, za bývalého režimu bola v obchodoch dostať papriková pochúťka Pikant, predávala sa v malých sklenených poharikoch. Už ako školák som si ju veľmi obľúbil, a viem aj to, že nebola v obchodoch vždy.. bolo treba na ňu "natrafiť"... Nenapodobiteľná chuť mi navždy utkvela v pamäti, a preto po rokoch, keď sa začali predávať rôzne náhrady, ale s rovnakým názvom, hľadal som ktorá by sa tomu mala najviac podobať.. neúspešne. Až raz som dostal tento recept. JE TO ONO!

20 minút
príprava
70 minút
na 100 °C

Suroviny

2 kg (čerstvá)
600 g
7 ks (podľa chuti)
300 ml
100 ml
1 veľká PL
1 PL
100 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V prvom rade upozorňujem, že treba použiť ČERVENÚ PAPRIKU, nie kápiu! Kápia je príliš sladká a konečný rozdiel v chuti je dosť rozdielny. Treba si dať trocha námahy, a na tržnici sa v paprikách trocha prehrabať, a pohľadať medzi zelenými paprikami červené zrelé a dozrievajúce plody.

  2. 2

    Všetku zeleninu pomelieme na mlynčeku na mäso, dáme do hrnca spolu s uvedenými prísadami a varíme na miernom plameni asi 1 hodinu, podľa hustoty, nezabudneme miešať.

  3. 3

    Portom všetko naplníme do malých pohárikov, uzatvoríme, a sterilizujeme pri bode varu 10 minút. Pužívame ako prílohu k mäsu, údeninám, alebo len tak na maslový chlieb...

    Papriková nátierka Pikant - originálna chuť - obrázok 3

Diskusia k receptu

78 komentárov k receptu
@tefalka , netreba, nejdú tam rajčiny, takže žiadne zrnká ani šupy tam nebudú.. a šľahať tiež nie, kúzlo tejto lahôdky bolo aj v tom že to nebola hladká hmota, ale pomletá zelenina.
aj ja hľadám tento recept dlho, už som sa tu naň pýtala, tak Ti budem veriť. V sobotu som bola na trhu v Komárne a všetkým zreli papriky na oranžovo, červené som ešte nevidela, len kápiu. Tie oranžové sú krásne, ale nebolo by to ono. Počkám.
teším sa tvojmu receptu, už aj idem na trh, viem si predstaviť tú chuť a široké využitie, takže idem hneď poobede na to:-) dovolila som si, spropagovať tvoj recept aj na fcb, pre mojich známych, nevadí ?
Kimlo,
ukladám do KK, vlani som robil podľa teba udenú paprikovú pastu /fantastická- všetkým odporúčam/, bohužiaľ ju neviem nájsť v KK /určite som ukladal/, nenašiel som ten recept ani u teba- nevieš pomôcť? Vopred ďakujem.
@vini55 , asi ide o omyl, ja žiadny recept na údenú paprikovú pastu nepoznám.. možno si mal z iného zdroja, ak ten recept nájdeš, poteš aj ostatných tým že ho tu zverejníš.. :-)
My sme kedysi frčali na podpultovej Trnavskej nátierke, sladkej i pikantnej. Tá bola celkom hladká a veeeľmi dobrá, našťastie sme mali v konzervárni priateľku a tá nám na jeseň vždy dodala zimnú zásobu. Najprv zrušili konzerváreň, neskôr aj cukrovar, pod ktorý konzerváreň patrila a o nátierke môžme len snívať a spomínať na ňu (že by som zažala sviečku?). Mám recept na "trnavskú nátierku", ale tá originál pripomína len zďaleka. Tak vyskúšam tento tvoj pikant, možno to bude ono. Ďakujem, takýchto receptov nikdy nie je dosť.
Máš pravdu, recept pridala Babidka- paradajkový pretlak z grilovaných paprík. Všetkým odporúčam všetkými desiatimi, je to super recept /asi som ho preto tak dlho hľadal/. Papriky tešte sa! Vlani som takto spravenú papriku použil aj do leča a všetkých iných zmesí čo som robil. Papriku grilujem na bukovom dreve /bez uhlia a brikiet/ do leča a zmesí pomeliem. Paprika naberie vôňu údenej čabajky a v leče každý hľadá udené - podľa vône. Odporúčam ešte raz.
Pekný a určite aj chutný recept.Myslím,že splní v kuchyni a zastúpi svoju úlohu chutnej pochutiny.Myslím,že tie feferóny urobia svoje!
u nás je Pikant veľmi obľúbený, ale musím úprimne povedať, že keď som ho robila, tak z kápie, teraz dám na tvoju radu a radšej pohľadám červené papriky
nevedela som čo s paprikami...hmmmm,už viem a dakujem :) takúto pastu robievala mamka,už mám len pol fľaštičky...treba narobiť novú. ešte raz DAKUJEM! :)
@kimlo , ty beťár, je to naozaj ona, už sa sterilizuje. Škoda, že som papriky nekúpila aspoň na tri dávky, ale veď aj zajtra je deň. Fantastická chuť, vďaka za recept :-)))
Prosím Ťa,tie feferóny tam idú s jadierkami? Už je nakúpené,všetky suroviny pokope,ide sa robiť. Hore v odpovedi čítam,že je to bez jadierok,všetko sa pomelie. /Teda aj jadierka,alebo bez?) Prosím,napíš:-))) Veľmi sa na ňu tešíme
Túto nátierku robím podobne ako je tento recept, akurát som ju vylepšila tak, že do nej pridávam paradajkový pretlak alebo kečup, ja už len čakám ,kedy sa začne červenať aj moja paprika a hneď robím z dvojitej dávky.Ďakujem za pripomenutie
@Kimlo , 6 pollitrovych poharikov s paprikovou natierkou uz odpociva v suchom dunste, vydarila sa vyborne, chuti fantasticky, pikantna je az dost, namiesto feferoniek/tie som u nas nezohnala/ som dala palive papricky z jamaiky, buduci tyzden budem robit dalsiu davku, dakujem za recept:-)
včera som v jednej dedinke našla bedničku červených zelených paprík, bolo toho 2.60 kg, a cenu som zjednala na 0,40 E. Hanbím sa, ale o týždeň im odnesiem za to pohárik tohto Pikantu. A keď som sa spýtala, či neštípu, tak povedali, že trochu. Lenže sú to Maďari a pre nich je trochu aj feferónka. Tak svoje chili nepridám. Urobím svojho Eros Pistu už po tretíkrát. Napriek suchu ich mám chvalabohu dosť.
no z kapiovej je najlepšia, ale hľadám recept, kde ide paprika, paradajky a ešte aj hlávková kapusta, niekde som ho zapotrošila, je vynikajúca... pomôže mi niekto?
@Kimlo , tak uz sa sterilizuje!!!Preferujem recept bez rajcin, nakoľko tie obsahuju vela vody a maju inu chut. Ked paprikova, tak paprikova. :-)
Pridala som este 1 strucik cesnaku velký, ubrala som ocot, len asi 90 ml na polovicnu davku. Olej som dala 100 ml na polovicnu davku, bez vegety a deka. Ostatne nezmenené. Uvidíme, co povie rodina. :-)
Dakujem za recept, chute treba doladit podla seba. Aj trochu cesrstvo mletého cierneho korenia som pridala ku koncu varenia. :-)Polovičná dávka predstavuje asi 6 malých pohárikov. Pri varení som použila digestor, aby sa voda rychlejsie odparila. :-)
@kimlo uz ani ty neumis varit bez vegety? Nerozumim, nechapu, do vseho se tu sype, je tak neskutecne dobra? Ochutnala jsem takovou dobrou pomazanku bez vegety, vzdyt je to lahodna chut paprik!
@kimlo , ja som uz tento tvoj recept / vyborny / robila uz trikrat a ani raz som nesterilizovala, len som obratila pohare hore dnom a zabalila do druheho dna do deky / suchy dunst / a nic sa mi nepokazilo, len skoda, ze sa tak rychlo minie a to kazdym rokom robievam z vacsej a vacsej davky, krasne leto zelam :-)
Zkouška ze 2 paprik, vinný ocet červený, samozřejmě bez vegety. Výborná, pokračování příští týden. Dnes na chystané grilování a na ochutnání pro přátele. Pro mě přínos, díky za recept!


@kimlo vďaka za recept,urobila som včera 2dávku, použila som presne Tvoju recepturu,vrátane vegety orig.,paprika červená,žiaľ feferonka z vrecka. Sme veľmi spokojní, chutí a ostane v mojom receptari.Škoda že nemám aspoň jeden koreňz ttých Tvojich feferoniek:-) pekný letný dnik želám.
@ubka ja som ho dnes tiez robil a nedal ziadne feferonky, len som prikúpil zopár normálnych palivych paprik PCR, to maju na každej tržnici, naschval som nechával pri čistení tie zilky kde je sústredený kapsaicin, pri ochutnávke som bol spokojný. Ekrazity typu omáčky z habanera ma este len čakajú ked dozrejú...
Ďakujem za dobrý recept na chutnú pomazánku, chilli papričiek som si prihodila, doma sme papule plechové a varila som asi 2 hodiny, tak je taká super hustá. Určite ju zaradím do stálic :)


@kimlo , som rad ze zuzanka pripomenula tento super recept, ktory mi nejako usiekl. Bude trochu problem zohnat normalnu papriku, ale trh v sobotu obratim hoci aj hore nohami. K tomu par habanerov a bude uz len pre mna. Vdaka.
Odkedy som objavil tento recept,inak ani nerobím.Len množstvo chilli tam kombinuem,robím pikant,hot a ultrahot.Pestujem totiž chilli,a pomaly si ho dávam aj k zákuskom.Za receptík ďakujem.
Kimlo este by som sa chcela spytat ci nevies co to mam za chilli papriku. Na jar som dostala 2 priesady a nevedeli o aku chilli ide. Plody su 7 az 10 cm a ovela stiplavejsie ako to klasicke chilli. Dakujem:-)


ahoj, suseda mi dala za košík červených paprík - nie kápiu, tento rok sú pomenšie, nechcelo sa mi ich opekať ako na Ljutenicu, jednoduchšie ich bude pomlieť, preto som si spomenula na tento Pikant. Veď som ho kedysi robila, ale keďže sa vtedy rozchytal, nepamätám si, ani ako chutil. Idem na to !
Robila som ju včera ku grilovanému mäsu, mužské osadenstvo si nevedeli vynachváliť. Výborný recept, určite urobím aj do pohárov, teraz som dala len tri malé poháre. Vďaka za super recept.



Pridaj komentár k receptu: