Papriková nátierka Pikant - originálna chuť

Autor receptu: kimlo

Kedysi, za bývalého režimu bola v obchodoch dostať papriková pochúťka Pikant, predávala sa v malých sklenených poharikoch. Už ako školák som si ju veľmi obľúbil, a viem aj to, že nebola v obchodoch vždy.. bolo treba na ňu "natrafiť"... Nenapodobiteľná chuť mi navždy utkvela v pamäti, a preto po rokoch, keď sa začali predávať rôzne náhrady, ale s rovnakým názvom, hľadal som ktorá by sa tomu mala najviac podobať.. neúspešne. Až raz som dostal tento recept. JE TO ONO!

20 minút
príprava
70 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. V prvom rade upozorňujem, že treba použiť ČERVENÚ PAPRIKU, nie kápiu! Kápia je príliš sladká a konečný rozdiel v chuti je dosť rozdielny. Treba si dať trocha námahy, a na tržnici sa v paprikách trocha prehrabať, a pohľadať medzi zelenými paprikami červené zrelé a dozrievajúce plody.
  2. Všetku zeleninu pomelieme na mlynčeku na mäso, dáme do hrnca spolu s uvedenými prísadami a varíme na miernom plameni asi 1 hodinu, podľa hustoty, nezabudneme miešať.
  3. Portom všetko naplníme do malých pohárikov, uzatvoríme, a sterilizujeme pri bode varu 10 minút. Pužívame ako prílohu k mäsu, údeninám, alebo len tak na maslový chlieb...