Foto: marianna76
Tradičný taliansky koláč - kráľovná medzi múčnikmi - aspoň tak som o tom čítala. A naozaj chutí skvele. Recept som našla na webe. Je to také Zobraziť celý popisTradičný taliansky koláč - kráľovná medzi múčnikmi - aspoň tak som o tom čítala. A naozaj chutí skvele. Recept som našla na webe. Je to také dačo medzi bábovkou, biskupským chlebíčkom... ťažko to porovnať, je to iné, určite je to nezabudnuteľná chuť. Ešte budem robiť pred vianocami - tak pridám viac foto.
príprava
Suroviny
kvások: | |
20 g |
|
1 ČL |
|
trošku |
|
200 ml poloteplé |
|
suroviny: | |
80 ml |
|
50 ml |
|
400 g |
|
1/4 ČL |
|
125 g alebo hera |
|
4 ks |
|
1 ks |
|
60 g |
|
100 - 150 g |
|
štipka |
|
1 z ks alebo 1 PL sušeného |
|
1 z ks alebo 1 PL sušeného |
|
70 g ako náhrada za pomarančovú |
|
na potretie: | |
1 ČL |
|
1 PL |
|
1 ks vyšľahané |
|
Postup
-
1
Spravíme si kvások. necháme ho odstáť 10 - 15 minút. Med si rozpustíme v mlieku teplom.
- 2
Múku dáme do misy, vmiešame hrozienka, suš.ovocie, kôru, soľ. Kandizované som nedávala lebo syn nemusí. Dala som len hrozienka + brusnice. Pridáme kvások, 2 žltka, medové mlieko. Len s tohoto spravíme cesto. Necháme kysnúť min. 1 hodinu. Potom vytlačíme varechou vzduch, tak, že jemne postláčame cesto, asi tak 6 krát. Prikryjeme ešte na 10 minút.
- 3
Pridáme maslo, 2 žltky, cukor, v.cukor, muš.oriešok. Miesila som varechou. Asi tak 5 min. Bude riedke.
- 4
Forma: Mám hrniec starý obyčajný, vysoký. dno som vymastila. Na boky som dala papier na pečenie. Forma musí byť hlboká tak 15 cm a papier musí nad ňu prečnievať aspoň 8 cm. moja forma - môj hrniec je dosť vysoký.
- 5
Do pripravenej formy opatrne varechou dáme cesto. Prikryjeme, kysne viac ako 1 hodinu. Potrieme vyšľahaným vajíčkom s 1 PL mliekom + 1 čl v.cukor, ktorý sme si odložili. Nožom spravíme krížom kríž. Pred vložením do rúry som rúru vystriekala vodou zopárkrát. Neviem, či to pomohlo, ale tak som to čítala. Dáme piecť. 200 stupňov - 8 minút 180 stupňov - 38 - 45 minút. Vychladiť sa má otočené opačne. Vraví sa , že je najlepšia po odstáti... ale mne čerstvé Panettone chutilo najlepšie.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@ancicka tiež som o tom počula, len som nechcela, aby to bolo moc vlhké... aj keď robím chleba, len ho pohladkám mokrými rukami a keď ho vyberiem tiež...
varecha.pravda.sk/recepty/formy-na-panettone-fotorecept/2...
Ďakujem všetkým, som rada, že sa vám páči... Je mňam.
Ale sa ti vydarila!!!!
ked si u nas v bytovke jeden talian prenajimal byt.
zenu ma slovacku priatelila sa s mojou zenou.Raz nam priniesla panettone z talianska,je to velka dobrota
Tvoja vypada navlas podobne.Ulozim si receptik si sikovna.Ale este ma zaujalo,ze vystriekat ruru.
Preco? aby cesto bolo nadychanejsie a nebolo
suche.Robil som technika miesaca vyrobkov dlhe roky
sice z mesom.Ak dovolis keby sme si dali trebars misu
z janskeho skla naplnene vodou splnilo by to ucel ?
Uvidime vyskusame.Vdaka za recepturu potesila
STASTNE A VESELE VIANOCNE SVIATKY
sú ďalšie experimenty zbytočné mohlo by to aj uškodiť v tomto prípade.Vrátim sa radšej k mesu tam som ako tak doma.Pozdravujem z nizozemia