Panettone

Autor receptu: marianna76

Tradičný taliansky koláč - kráľovná medzi múčnikmi - aspoň tak som o tom čítala. A naozaj chutí skvele. Recept som našla na webe. Je to také dačo medzi bábovkou, biskupským chlebíčkom... ťažko to porovnať, je to iné, určite je to nezabudnuteľná chuť. Ešte budem robiť pred vianocami - tak pridám viac foto.

160 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Spravíme si kvások. necháme ho odstáť 10 - 15 minút. Med si rozpustíme v mlieku teplom.
  2. Múku dáme do misy, vmiešame hrozienka, suš.ovocie, kôru, soľ. Kandizované som nedávala lebo syn nemusí. Dala som len hrozienka + brusnice. Pridáme kvások, 2 žltka, medové mlieko. Len s tohoto spravíme cesto. Necháme kysnúť min. 1 hodinu. Potom vytlačíme varechou vzduch, tak, že jemne postláčame cesto, asi tak 6 krát. Prikryjeme ešte na 10 minút.
  3. Pridáme maslo, 2 žltky, cukor, v.cukor, muš.oriešok. Miesila som varechou. Asi tak 5 min. Bude riedke.
  4. Forma: Mám hrniec starý obyčajný, vysoký. dno som vymastila. Na boky som dala papier na pečenie. Forma musí byť hlboká tak 15 cm a papier musí nad ňu prečnievať aspoň 8 cm. moja forma - môj hrniec je dosť vysoký.
  5. Do pripravenej formy opatrne varechou dáme cesto. Prikryjeme, kysne viac ako 1 hodinu. Potrieme vyšľahaným vajíčkom s 1 PL mliekom + 1 čl v.cukor, ktorý sme si odložili. Nožom spravíme krížom kríž. Pred vložením do rúry som rúru vystriekala vodou zopárkrát. Neviem, či to pomohlo, ale tak som to čítala. Dáme piecť. 200 stupňov - 8 minút 180 stupňov - 38 - 45 minút. Vychladiť sa má otočené opačne. Vraví sa , že je najlepšia po odstáti... ale mne čerstvé Panettone chutilo najlepšie.