Panettone fotorecept

nicopopa - fotkanicopopa, 6. decembra 2011
Panettone (fotorecept)
Foto: nicopopa

Tento recept robím už druhý krát. Veľmi sa mi páčil, možem povedať, že je podobný Cozonacu, ale pravda je že "Panettone je kráľ múčnikov". Zobraziť celý popisTento recept robím už druhý krát. Veľmi sa mi páčil, možem povedať, že je podobný Cozonacu, ale pravda je že "Panettone je kráľ múčnikov". A je to tak. Śtudovala som veľa receptov kým som si vybrala jeden. 80 komentárov od Talianov čo ho poznajú a pozeranie konkurenčných receptov naň mi stačilo, a tak som sa uistila že recept je isto dobrý.

3
porcie
300 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Prvá časť cesta:
25 g
125 g
1 balik
100 g, alebo 6 ks
150 ml, alebo 100 ml vody a 50 g bielok
135 g
500 g, alebo múka Manitoba
Druhá časť cesta:
125 g
10 g
50 g
100 g
250 g
10 g
125 g
100 g
100 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Pár slov o múke Manitoba. Pôvod Manitoby je v Kanade - oblasť Manitoba -odkiaľ je aj názov. Je to múka s vysokým obsahom bielkovín (18%) a má vysokú nasiakavosť. Používa sa pre chleba a pizza cesto a je nepostrádateľná pre koláče Panettone, Pandoro, Colomba, Bomboloni atď. Obsahuje veľa gluténu, a preto je obľúbená pri produkcii pekárenských výrobky, ktoré využívajú pružnú konzistenciu múky Manitoba. Cesto je nadýchané a dlhšie si udržuje sviežosť než bežné múky. Pravda je, že na Slovensku sa Manitoba zháňa dosť ťažko. Našla som ju dávnejšie akurát na internete v sáčkoch po 25 kg. Teraz, po dvoch rokoch som ju hľadala znovu. Dozvedela som sa, že Panettone sa začne piecť v Bratislave, ale kde kúpiť múku som sa nedopátrala. Prvý krát som piekla Panettone s bežnou hladkou múkou a chutilo nám výborne. Takže sa dá určite použiť namiesto Manitoby aj hladká múka. Teraz som však použila produkt čo mi poslala kamoška z Kanady. Nie je to presne Manitoba, ale je to múka čo obsahuje veľa gluténu, resp. koncentrát, pretoze sa primieša 1 % do celkovo použitej váhy normálnej múky.

    Panettone (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ako som uviedla pri ingredienciách, cesto pre Panettone sa pripravuje v dvoch etapách. Preto je dobre začať si pripravovať prvú časť navečer. Najprv si pripravíme kvások s teplou vodou a droždím. Do misky nasypeme múku a práškový a vanilkový cukor.

    Panettone (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď je kvások hotový - nakysnutý, zmiešame ho s polovicou žĺtkov. Zmes vyllejeme do misky s múkou a vypracovávame cesto až kým sa neabsorbuje celá múka. Dosť ťažko sa mi to robilo. (Ale aspoň som sa vypotila.) Kto má kuchynský robot, tak si ušetrí veľa námahy.Ďalej postupne pridávame na dva krát žĺtky čo nám zostali a po malých kúskoch aj maslo. Strašne sa to lepí, ale vydržte výsledok je dokonalý. Cesto je hotové až sa začne odlepovať od ruky a je krásne elastické. Pracovať na ňom treba minimálne 25 minút.

    Panettone (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po vymiesení treba dať cesto do misky, prikryť fóliu a potom vlhkou handričkou, strčiť do rúry na najmenej 12 hodín. Ja som ho nechala odležať 15 hodín - hm, faktom je že som sa k nemu od dcéry vyžadujúcej pozornosť skôr nedostala.

    Panettone (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ráno bude vyzerať cesto takto nakysnuté. Teraz môžeme začať s druhou etapou prípravy. Toto vykysnuté cesto vypracujeme s cukrom a polovicou žĺtkov (z druhej časti cesta). Potom pridáme múku, soľ a miesime dovtedy kým sa absorbuje. Potom vlejeme druhú polovicu žĺtkov, med a bielky, ďalej miesime a pridávame postupne maslo po malých častiach.

    Panettone (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď je cesto hotové, vmiešame do neho hrozienka namočené v rume (aspoň hodinku) a kandizovanú pomarančovú kôru. Necháme hodinu odstáť.

    Panettone (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po hodinke si cesto rozdelíme do foriem a necháme ich ešte nakysnúť v rúre 5 hodín.

    Panettone (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Predhrejeme rúru na 180 stupňov. Pečieme 30-45 minút -podľa veľkosti nádoby kde sme dali piecť Panettone. Po 10 minútach pečenia ho prikryjeme s alobalom. Či je už hotové môžeme skúsiť aj so šparátkom.

    Panettone (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nakoniec som dostala 4 Panettone, z ktorých každé váži vychladnuté skoro 500 gramov. Mohla som urobiť aj tri väčšie kúsky, ale potrebovala som štyri. Chcela som nimi potešiť pár priateľov a známych. Čo sa týka tejto fotografie, Panettone sa má otočiť po pečení "dole hlavou" na 12 hodín. Je to preto, aby sa maslo premiešalo v celom jeho objeme.

    Panettone (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ale najviac chutí po týždni - tak som to čítala. Nemôžem to však potvrdiť, pretože ten jeden kúsok čo nám zostal nevydržal ani celý deň. No nič, možno nabudúce...

    Panettone (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A tu je pre Varechu a všetkých varecháčkou. Štastné a veselé Vianoce.

    Panettone (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

garanco
Krásny výsledok, pekný fotopostup a komentáre! Škoda, že nepatrím medzi tých pár známych:-)))
fcielka
waw....teraz uz len, kde si zohnala tie velke papierove kosiky....nech sa do toho mozem pustit "0
chapona
Čím by sa dali nahradiť tie Tvoje formy? ja som tu u nás ešte také nevidela
elisticka
super to vyzera...krasny obrazok aj postup:-) je to pre mna nieco nove ...
nicopopa
Ahojte baby. Dakujem za vaše mile slova. Buduci tyžden robín znovu Panettone a dám na Vareche fotostup s domace papierové košičky. A potom si možete vyskušať aj ked nemate tie nakupené. Majte sa dobre, Nico.
vierik
Tiež je to pre mňa nové a zaujímavé,asi to má chuť ako dobrá vianočka,lebo bábovka.Počkám na tie papierové košíčky,a ešte v čom tom budem piecť?Zatiaľ ukladám KK:-)
hubata
Oceňujem podrobný poučný komentár, zasa som sa dozvedela niečo nové, zaujímavé. Tiež ma zaujali ti vrecká na pečenie: možno by sa dali použiť veľké papierové košíčky na muffiny. Panettone mi materiálom pripomína bábovku, takže musím striehnuť kedy sem príde @nicopopa.......
2010
PS : supis inac nas oblubeny kolacik na Vianoce.
hubarka35
tak tak aj budem striehnut na Nicopopu-kedy sem dá receptík-chcem to upiect.....no času mám vela ,somPN...ináč sa mi čosi marí,že niekde som také velké papierové vrecká videla-len neviem kde?
lucylee
@nico nadhera nadhera nadhera, toto musim upiect! Len tie formy by ma tiez zaujimali.....inak moj tip na vyhru. Bola by plnym pravom zasluzena!
elekra
Tento víkend sme akurát s dcérami hovorili o tomto recepte. Ja som ešte neskúšala, ale po Tvojom krásnom recepte s postupom vyskúšam.
liviar
Z Taliansky mi túto bábovku nosí sesternica, dokážem ju zjesť sama, je taká úžasná. Už dávno som sa do nej chcela pustiť, len som to nemala v čom upiecť, lebo to musí byť vysoké, takže aj ja počkám na tie papierové košíčky a už určite upečiem.
anaska
Pekne si ho upiekla, naaranžovala, vyfotila. Krásne sa Ti vydaril, gratulujem!
cica2
wau, to je prekrásny recept a tie nádherné fotky...kk:-)
cica2
@nicopopa ďakujeme a rovnako aj tebe a tvojej rodinke, prajem pekný a pohodový predvianočný čas v tomto adventnom období a rovnako Štastné a veselé Vianoce.:-))).....verím že sa ešte k tomuto receptu vrátim! :-)
evanaaa
je to iste dobré, ale som nechutnala, aj keby som chcela, musela by som cukor nahradiť sladidlom a to by asi nešlo, aj ten postup sa pre mňa zdá zložitý, terba naň trpezlivosť a precíznosť, ja to u teba @Nicopopa obdivujem, ale tren výsledok!
Ináč takú ľahšiu verziu sem asi pred troma dňami, či tak nejak dala ďalšia varecháčka, ktorá ho piekla v - hrnci. A ešte bola možnosť ďalšia - hlinený kvetináč, niekto v ňom už piekol aj chlieb, tak by to šlo. A tie papierové formy, síce nie na Panettone, ale torty a iné, som videla v katalógu ktorý mi chodí domov pravidelne.
evanaaa
Katalóg je pardubický Magnet, je v ňom veľa pomôcok do domácnosti, iste ho dostávate niektoré z vás.
tinca
výborný koláčik, krásne fotky. Akurát mi vadia tie cudzie názvy, ja viem čo je panettone, ale nie každý to musí vedieť, sú tu aj starší. Už to aj redakcia pripomínala, že za cudzím názvom jedla má ísť slovenský. Dúfam, že sa neurazíš, myslím to v dobrom.:)
babav
Krasne sa ti vydarili...recept je perfektny mozno skusim upiect podla neho...videla som nedavno take papierove formy .Mne tento kolac chutovo pripomina vianocku..... nadychanu;-)
nicopopa
@tinca- nemám prečo sa uraziť. Každy má svoj nazor. Ja nemám radá recepty ktore sa volajú priklad- zuzkine rožky, ktore na koniec su vanilkové rožky. Podľa mňa musí sa držať ten cudzi nazov a jeho spravny nazov, lahšie sa dajú najst aj na internete. Myslím si že nemá nič spolu s vekom, na koniec aj starši ludia ak sú pri počtači a na internet to znamena že sú dost šikovní a všetko sa dá naučiť.
@2010 - bolo by to dobre keby som bola z Milany. Viete všetci ako každy nadava na rumunsky slodej. Ale Bucuresti je blizko pri Milano. ha, ha
Dakujem ostatnych za milé slová. Citím sa tu doma. Dufám že rozumiete, prepač, ale manžel už spí a nemá kto mi upraviť moju slovenčinu. Pekný večer. Nico
nazarboncuk
@tinca dať k panettone slovenský preklad, to je ako keby sme chceli preložiť tiramisu :) @nicopopa tvoja slovenčina je veľmi dobrá, tak ako aj tvoje recepty :)super!
sjuz
ten je krááásny :)! ukážkový, nádherný :) ukladám, upečiem!
jaromira
Pannettone muzete pect v dortove forme, do ktere si udelate komin z peciciho papiru, takze ty papirove pytlicky nemusi byt
jaromira
Pannettone muzete pect v dortove forme, do ktere si udelate komin z peciciho papiru, takze ty papirove pytlicky nemusi byt
jaromira
Pannettone muzete pect v dortove forme, do ktere si udelate komin z peciciho papiru, takze ty papirove pytlicky nemusi byt
jaromira
sorry, nejak mne to blbne, (ten computer)druhy prispevek byl, ze se muze pect v kastrolku nebo dortove formne. Na dno dat kolo z peciciho papiru a udelat kominuk okolo, ktery zajistuji papirovou sponkou, aby drzel. Takhle to ja pecu uz 40 let a bez problemu. Preji vsem bezproblemove peceni a vareni a take Vesele Vanoce a Novy rok.
andys
Nico, nádhera, ďakujem za recept, budeme mať tieto sviatky niečo nové :) Už putuje do mojej kuchárskej knihy.
Keby sme sa náhodou už tu na vareche do Vianoc nestretli, želám Ti krásne sviatky v kruhu Tvojich najdrahších :) A pozdravujem!
maartina
ukážkový recept !!! gratulujem k výhre ...mám asi zo 3 recepty uložené na tento taliansky múčnik, no ani jeden z nich nie je tak detailne prepracovaný ako tento tvoj ...tak už snáď by som aj mohla nabrať odvahu a upiecť ho :)
janger
Krasne su!!! Panettone som tiez este nepiekla. Blahozelam k vyhre.
nicopopa
Ahojte baby. Dakujem za blahoželanie. Moc sa teším. Dakujem vám všetkym ktore mi robite radosť pri kazdom recepte. Varecha skvela stranka s skvelich ludi. Dakujem.
evusik
vždy ma lákalo vyskúšať panettone ale nikdy som nemala odvahu, alebo poriadny recept.... teraz to môžem vyskúšať podľa tvojho :-)
gratulujem k výhre :-)
jerica
@nicopopa veľmi,veľmi,veľmi Ti blahoželám,Tvoj recept je jedinečný,určite keď prídem z Košíc domov si ho vyskúšam ako predpremieru ako herec čo sa driluje na premiéru,premiera bude na vianočnom stole :-)) som očarená Tvojim majstrovstvom pri varení a aj pri popisovaní Tvojich pridaných receptov na varecha.sk ďakujem a prajem pekný víkend.
marianne69
blahozelam,jedna z najzasluzenejsich vyhier,naozaj jedinecny recept,pracny a nadherny
fcielka
tak, dnes som zamiesila prvu cast cesta;) juch... uz sa tesim na vysledok.... len este jedna otazka... mate nejaky zlepsovak do coho resp. ako dat upeceny kolac odstat dole hlavou ? dakujem
2010
no super..."toate cele bune să câştige"
nicopopa
Vrátila som teraz domov a mám veľké štastie. Potešili ma všetky moje kamarátky a kamaráti z Varechy, všetci čo mi napísali. Ale @2010 je "the best". Páči sa mi vaša rumunčina. Ani ja nepíšem s diakritikou. Škoda, že sme sa nemohli spoznať pri stretnutí na marockej kuchyni. Ja som sa na to veľmi tešila.
Dakujem všetkych za blahoželanie. Ste velmi mili. A to sa už dne s často nestáva.
@fcielka - mám na to také špajdle podobné ako na ražniči, ibaže sú širšie. Ak pečiete v hrnci vyberiete Panetone a zabalíte do papiera. V spodnej časti ho prepichnete skrz dvomi špajdlami a zavesíte dole hlavou (moje som zavesila medzi dve stoličky). Papier je dobrý aby sa nevysušil.
evanaaa
@Nicopopa , tak to bala zaslúžená výhra, dokonca ti ju dopredu priali. A ešte by som chcela dodať aj pre ostatných k tomu pečeniu: spomínala som, že sa môže piecť v hlinenom kvetináči. Včera som dopozerala na Prime "Prostřeno" a teraz po skončení dávajú vždy ukážku vianočného pečenia s Yvetou ( Fabešovou, vyšla jej o tom kniha) A práve piekla Pannettone v tom kvetináči, potom ho pekne zabalila do papiera a previazala stuhou, ako dar. Bolo to celkom pekné.
nicopopa
Ahoj @evanaaa - pozerala som teraz co je hlineny kvetinac. Neviem, ak si videla v televizii, mozno sa da tak piect. Ale sa bojim takto skusiť. Ja som videla na ebay ze su nejake formicky v nemecku ale bolo dost drahe pre mna. Takze na koniec peciem buduci tyzden vo formicke co si urobim sama a potom vas ukazem. Dufam ze mi to ide. Dakujem za tvoje uprimne komentare.
@jerica - akurat mame jablcove pyte podla teba. Pozdravujem.
fcielka
Dakujem za dobre rady...uz chladneme....a zajtra na ranajky ochutnavame :) tak som velmi zvedava...lebo vyzera naozaj super
fcielka
tak...po rannej ochutnavke mozem len skonstatovat...waw, naozaj DOKONALA chut;) vrelo odporucam .... do Vianoc ho budem este niekolko krat robit;) Nicopapa, super postup aj pre zaciatocnicky ako som ja;)
cica2
Ahoj @nicopopa tak ako som písala vyžšie že sa určite k receptu ešte vrátim (môj tajný tip na výhru vyšiel) tak som ti prišla z celého srdca zagratulovať, supér :-D
nicopopa
Ahojte! Velmi ma potešil váš posledný komentar @fcielka. Naozaj dúfam, že ste boli spokojná a recept vám chutil. Všeobecne sa mi pačia vysvetlene recepty. Aj preto, že ani ja nie som stara kucharka a nie všetko mi ide na prvy raz.
@cica2 - dakujem za gratulaciu. Velmi ma potesila.
Majte sa dobre, Nico.
pipsik
ahoj,je nadherne to panettone. prosim aky ma priemer forma?
dakujem
petra
nicopopa
Ahoj Petra. Merala som formičku a priemer je 13 cm. Práve som robila prvú čast cesta a zajtra dokončim druhú davku a dám postup na domáce papierové formičky. Nico.
pipsik
ahoj
piekla som panettone a islo z kopca vsetko ! drozdie mi nevzislo v ceste, zle sa mi to miesilo a tvorili sa hrudky, miesto 50 gr bielkov sa mi ich tam podarilo dat vsetky a atd...a vsetky moje 3 deti dnes ochoreli...hihiihihi
tyzden bude stat a potom ochutname....mas icvh krasne...tie moje som piekla v hrncoch....
dakujem
nicopopa
je mi ľúto, že sa ti nevydarilo hneď na prvý raz. viem, že to nepoteší. Ale dobrá vôla všetko zdolá. A daj si ho do sáčku, inak budeš mať sucháre značky Panettone... Nico
2010
@nicopopa , ked sa panettone nakraja a nasklada a znova upecie podobne ako Anglicka klasika Bread and butter pudding , vide z toho super kolac..Cheers


nicopopa
@2010 - verím, vyzerá užasne. Možem skuyiť, prečo nie, velmi dobry napad, inač ako všetko čo sú od teba. Krasné sviatky, Nico.
lusinkab
receptik sa mi velmi paci a panettone mame velmi radi tak si ulozim aj tento tvoj receptik a vyskusam :-) no a samozrejme urobim aj tu formu podla teba,juj uz sa tesim :-)))) @2010 ten vzor podla Jamieho poznam robili sme ho v robote ako dezert a je to ovela lepsie ako klasicky BB pudding :-) ale som sa ho ja najedla
moje4
vcera som ho zacala robit,ked som ho rano odokrila vonalo to nakyslo neviem ci to ma byt take:-)
nicopopa
@moje4- ano, je to dobre...tak ma byt...bude dobry, neboj sa...a ja už sa tešim na piatku ...vtedy ho urobím
kulina
takze panettone je uz vonku z rury... priznam sa vsetky casy som si skratila z Tvojich 12 na kysnutie prveho cesta bolo 5, potom 1 hodina uz obe cesta a vo formach este kysli 2,5 hodiny. Potom som sa obavala, ze mi to pri peceni zhori na tych 180tich stupnoch tak som dala na 160 40minut, no akosi sa mi nechceli prepiect, tak som sa vratila k Tvojim 180 a dala na 20minut a boli hotove :) Prepichla som ich grilovacimi spajdlami a obratila hore dnom. Rano sa na ne velmi tesim... zase si Tvoj odporucany cas skratim :D Je mi vsak jasne, ze keby som vydrzala a dodrzala vsetky Tvoje casy, tak by bol vysledok este lepsi, ale pre tento krat som to musela riesit rychlo. Dakujem za recept.
kulina
chcem sa opytat nicopopa ci ta panettone ma byt taka suchsia a hutna. Nebola droliva, ale taka sucha, dala sa lahko krajat, ale tym ze bola sucha som musela na odkrojenie pouzit silu. Oproti Tvojmu obrazku c.10 som ja mala uuuplne hladky rez. Myslis, ze to bolo tymi skratenymi casmi? Nabuduce urcite dodrzim vsetko podla receptu.
jerica
opakovanie = matka múdrosti :-) tento recept je vhodný si pripomenúť, je čas predvianočný , niekomu sa určite hodí, len si treba rezervovať čas.
zunicka
Panettone vyskusane, dodrzala som presne postup akurat som ubrala trochu cukru, vysledok je velmi chutny a zrejme sa u nas stane vianocnou tradiciou:) Dakujem!
eviana
Milá @nicopopa , vyskúšala som spraviť Panattone podľa tohto Tvojho receptu. Je úžasné, dokonca môj chlap povedal, že ešte lepšie ako originál. Veľmi Ti ďakujem za vloženie receptu, spravila si nám všetkým doma veľkú radosť.
A takto sa podarila nám:




A ešte v reze:


eviana
Ešte by som sa chcela spýtať: je nutné sušené ovocie (ja som dala zmes sušeného ovocia - papája, mango, ananás, marhule a višne) pridať do cesta až úplne na záver? Pretože vtedy je už cesto dosť hutné a ťažko sa doň rovnomerne ovocie zapracuje. Nemohlo by sa dať hneď v úvode - teda keď sa na druhý deň do nakysnutého prvého pridáva druhé cesto? Ďakujem vopred za odpoveď.
raulbruno
Dnes som ich konecne dorobila. Mne vysli 3. Robila som ich s kuskami cokolady. Tu v spanielsku kandizovane ovocie tazko najst. Vyzeraju vyborne
beatacsontosova
krasne rano varechaci, tak konecne som sa odhodlala aj ja na tuto dobrotu, isla som na 100% podla postupu, nechavala oddychovat ako bolo pisane (resp. vo forme aj trosku viac, sme sa medzitym vybrali na nakupy), robila som iba z polovicnej davky (skoooda prevelika ze som nesla na celu), vysli mi dva krasne velke kolace, nechala som ich oddychovat cez noc otocene hore dnom. vysledok je famozny, takze urcite budem robit este pred vianocami a budem to mat ako vianocne darceky (toho Roku davam iba home made veci, takze testujem momentalne syry, panettone a hackujem vsetko mozne:). jediny postreh - ked som to krajala hned druhe rano, tak som mala pocit ze to je take suchsie (nic co by masielko natrete na panettone nespravilo), nechala som schvalne kusok odstat v alobale do 3. dna a teraz je to neskutocne, mozno po tyzdni by to bolo este lepsie, no to sa uz nedozviem, horko tazko som vybojovala ten maly kusok co som odlozila :-) mozno by som do dalsej varky dala menej cukru a viacej suseneho ovocia ze by tam krajsie vyniklo a mozno trosku kratsie piect (kazdemu pecie rura inak, budem proste skusat). Receptik naozaj odporucam, ja som sa trosku bala toho cesta kedze podobne sa pouziva na vianocku a teda uprimne moja vianocka bola zatial zakazdym ako beton, ale toto absolutne nema chybu!


1x haji
makka
Dobry den. Dakujem za recept. Vyskusam. Ale mam malu otazocku.. Neni mi jasne na fotke.. Ako ste ich odlozili na 12h dole hlavou... Dakujem..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia