Panenka na hríboch s bryndzovou omáčkou

Peter Pikovský
šéfkuchár Grandhotela v Starom Smokovci, 17. mája 2015
Panenka na hríboch s bryndzovou omáčkou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Keď privoniam k bryndzi, mysľou sa vrátim do detstva... ako mamka pripravuje nátierku a otec krája pažítku. Táto špecialita nikdy nechýba v mojej jarno-letnej súkromnej ani profesionálnej kuchyni.

4
porcie
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

480 g
10 g
5 g
120 g
120 g (alebo mrazené)
300 ml (alebo mäsový)
125 g
80 g
5 ks (rožky biele alebo tmavé)
3 ks
150 ml
150 g
50 g
5 g (petržlenová vňať)
150 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Očistenú bravčovú panenku zbavíme blán, osolíme a okoreníme. Opečieme ju prudko z každej strany a potom pečieme v rúre pri 160 °C asi 15 minút.

  2. 2

    Na tej istej panvici urestujeme hríby spolu so šalotkou, vyberieme ich, pridáme maslo, hladkú múku a zalejeme vývarom, krátko povaríme, primiešame bryndzu a zjemníme smotanou.

  3. 3

    Pečivo nakrájame na malé kocky, ktoré zvlhčíme mliekom, osolíme, okoreníme, pridáme žĺtky, nasekanú petržlenovú vňať a premiešame.

  4. 4

    Nakoniec primiešame našľahaný sneh z bielkov a tvarujeme guľky, ktoré obalíme v trojobale a vysmažíme v oleji.

Diskusia k receptu

chutimi
Velmi zaujimava kombinacia. Ukladam do KK a vyskusam.
elena
Šalotka nie je uvedená medzi surovinami.