Palacinky s hruškou v karameli
Foto: lemonova
Toto je môj overený recept na palacinkové cesto a karamelovú omáčku. Priznám sa, už si nepamätám, odkiaľ ho mám, ale vždy sa podaria Zobraziť celý popisToto je môj overený recept na palacinkové cesto a karamelovú omáčku. Priznám sa, už si nepamätám, odkiaľ ho mám, ale vždy sa podaria výborne, keď nevymýšľam a držím sa ho presne :-) Spojenie s hruškami je podľa mňa skvelé. Môžete použiť aj jablká, ak nemáte hrušky práve po ruke ;-)
porcií
príprava
Suroviny
Palacinkové cesto: | |
500 ml |
|
10 kopcovitých PL |
|
štipka |
|
1 bal. |
|
2 ks |
|
podľa chuti (alebo pomarančová) |
|
podľa chuti (mletá) |
|
Na potretie panvice: | |
|
|
Na karamelovú omáčku: | |
100 g |
|
50 ml |
|
100 ml |
|
1 ks väčšia |
|
Na dokončenie: | |
100 ml |
|
1/2 bal. |
|
|
Postup
-
1
Ako prvú si pripravte omáčku: Hrušku nakrájajte na jemné plátky a dajte na chvíľočku do mikrovlnky (stačí na slabý výkon cca 15 - 20 sekúnd). Potrebujeme len, aby trošku povolila. Do kastrólika (ideálne s nepriľnavým povrchom) dajte cukor a vodu, nechajte zovrieť a odpariť, až kým tuhý sirup nezíska karamelovú farbu. Nemiešajte. Potom doň vlejte horúcu smotanu. Až vtedy omáčku vymiešajte. Omáčka by sa vám nemala zraziť. Ak cítite, že sa predsalen urobili hrudky, chvíľu ešte miešajte. Potom odstavte a pridajte do omáčky zmäknutú nakrájanú hrušku.
- 2
Palacinkové cesto: Najprv si vymiešajte vajíčka s vanilkovým cukrom, vanilkou, nastrúhanou citrónovou alebo pomarančovou kôrou. Potom prilejte len trochu mlieka (cca 150 ml). Prisypte desať lyžíc múky (kopcovité lyžice), spojte a postupne prilievajte mlieko, až kým nepoužijete celého pol litra, aby cesto zredlo. Cesto vám možno bude pripadať veľmi riedke, ale tak to má byť :-)
- 3
Palacinky pečte z oboch strán na veľkej palacinkovej panvici, ktorú vždy jemne potriete maslom. Ja som ich potrela hruškovým džemom, preliala karamelovou omáčkou a ozdobila šľahačkou. Dobrú chuť :-)
Tiež palacinky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu