Palacinková torta
Palacinková torta

Palacinková torta

Yasen Petkov
šéfcukrár hotela Kempinski River Park v Bratislave, 18. marca 2014
Palacinková torta
Foto: Robert Hüttner
16
porcií
15 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Suroviny

Na spodný korpus:
110 g
75 g
40 g
1 ks
1 PL
Na palacinky:
4 ks
1 ks
80 g
300 g
500 ml
70 g (roztopené)
3 g
Krém:
1 ks
600 ml
100 g
80 g
250 g
Na polevu:
150 g
150 ml
5 plátkov




Postup

  1. 1

    Korpus: Maslo, múku a práškový cukor namrvíme, pridáme žĺtok a vypracujeme cesto. Necháme ho polhodinu v chladničke. Potom cesto rozvaľkáme do tvaru kruhu a na plechu ho upečieme.

  2. 2

    Palacinky: Z prísad vymiešame cesto a upečieme 20 palaciniek.

  3. 3

    Krém: Do hrnca nalejeme 500 ml mlieka, pridáme cukor a privedieme do varu. Zmiešame maizenu so 100 ml mlieka a pridávame do vriaceho mlieka, za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Puding necháme vychladnúť. Potom puding šľaháme a pridávame karamelové Salko. Nakoniec všľaháme maslo.

  4. 4

    Upečený korpus a potrieme džemom. Na džem priložíme prvú palacinku, natrieme ju lyžicou krému. Postupne vrstvíme ostatné palacinky a krém. Zvyšný krém vytvarujeme na torte tak, aby vznikla pologuľatá torta. Palacinkovú tortu dáme vychladiť.

  5. 5

    Poleva: Do studenej vody dáme napučať želatínu. V hrnci s hrubým dnom skaramelizujeme cukor. Opatrne prilejeme smotanu a miešame, kým sa karamel celkom rozpustí a zmes zovrie. Potom odstavíme a pridáme vyžmýkanú nabobtnanú želatínu, dobre vymiešame. Polevou zalejeme palacinkovú tortu a necháme stuhnúť.

Diskusia k receptu

kukulienka71
Nádhera,ktorá hneď zaujme!ja som si myslela,že to bolo robené v nejakej hlbšej mise,že je to také krásne guľaté...P.šéfkuchár nešetrí vajíčkami do palaciniek:-)Aj keby som ju urobila,žiaľ.ja ju tak perfektne ozdobiť neviem a to už by ubralo z jej čara...5*,tlieskam:-)
jujoska
niezeby som tuzila nieco take jest, ale vyzera velmi pekne
harknessy
No aspon viem, ktory dezert si nedat ak by som sa nahodou niekedy vyskytol v restauracii hore menovaneho hotela.
harknessy
@kukulienka71 - iste :-) relativne jednoduchy dovod, vyzor by ma asi zaujal a teoreticky by som na to dostal chut, definitivne by som bol velmi sklamany keby som po ochutnani zistil ze su to palacinky medzi ktorymi je krem - vulgarne povedane - z mlieka a cukru. Ale vyzorovo je to pekne.
kukulienka71
@harknessy ,ešte vždy ťa celkom nechápem:-)máš na to osobné dôvody(zdravotné),alebo sa taký typ krému nehodí do takého typu zariadenia?:-)
svedka
ja robim s uveranym salkom a troskou masla a naaaahodou je to mnamotka :)
harknessy
@kukulienka - aj osobne dovody (nie zdravotne, ale nemusim presladene dezerty a toto znie extremne presladeno) a aj ten druhy, ktory si spomenula (ich internetova stranka momentalne nefunguje takze neviem zistit ceny, ale myslim si ze ta restauracia nebude najlacnejsia - co je v poriadku - a ocakaval by som tam nieco viac)
harknessy
a ina stranka funguje, nasiel som ich jedalny listok, dezerty su okolo 6-8 eur co v podstate nie je nijak strasne, ale za palacinky, co ja viem
kukulienka71
@harknessy ,áno,je to aj otázka očakávania určitej úrovne-kvality,ale mne sa zdá,že ten krém je to,čo Slováci milujú a výzor torty - celkový optický dojem z nej mi nahradí akýkoľvek luxusnejší krém v tomto prípade. Idem mrknúť na ich stránku,keby náhodou...:-)pekný deň!
daguska
Vyzera pekne,na prvy pohlad skor ako dobosova torta.Asi by som si radsej dala klasicku palacinku,recept na polevu ukladam.
gubics
@harknessy , určite si nikdy nejedol taký výborný zákusok, ináč by si tu nevypisoval také ......, ostaň ty pekne v Sofii, tam pre Teba určite urobia lepší zákusok.
harknessy
@gubics - Sice neviem, ako mozes vediet, co som v zivote jedol, alebo nejedol, ale to je vlastne jedno, ako ktovolkek iny mam pravo na vyjadrenie nazoru. A neboj v Sofii ostanem, aj ked tu teda pre mna zakusky nikto nerobi, to musim sam.
sikulka
nádhera .Určite raz vyskúšam ale doma nie v hoteli Kempinski River Park v Bratislave .Ukladám do KK
alenka25
@harknessy , hodnotit uroven dezertov daneho hotela podla jedneho je asi nezmysel, nemyslis? :) Navyse, ked nechces mat v dezerte mlieko a cukor, vymysli si vlastnu variantu. Skusala som tento recept a je vyborny. Nepouzivam biely cukor, takze som si obmenila co som potrebovala. A mam pre teba lahke riesenie :) Ked prides do tohto hotela a zbadas v dezertoch ze Palacinkova torta, tak si to nedas a je po probleme :)