Ovocné záviny trochu inak fotorecept
Foto: cesminaz
Cukrovým sirupom nasiaknutý závin z lístkového cesta, plnený čiernymi morušami :-)
na 180 °C
Suroviny
2 bal. |
|
Plnka: | |
1,5 kg čerstvé |
|
3 dl |
|
2 bal. |
|
Na cukrový sirup: | |
6 dl |
|
5 dl |
|
1 PL |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Na tieto záviny som použila sladké čierne moruše. Niektoré nám tento rok veru poriadne narástli :-) Ďalej si pripravíme 2x500 g lístkového cesta.
-
2
Ako prvé si dáme variť sirup. Do hrnca dáme 6 dl cukru a 5 dl vody a dáme variť. Keď začne vrieť, pridáme 1 PL citrónovej šťavy a necháme 20-25 min. na strednom plameni variť.
-
3
Medzitým si od stopiek očistené moruše v jednej miske opatrne premiešame so strúhankou a vanilkovým cukrom.
-
4
Lístkové cesto si vyválkame na primeranú veľkosť, tak na veľký závin. Dáme polovicu morúš, ktoré prikryjeme najprv jednou stranou cesta a následne druhou. Záviny napokon dáme vedľa seba na plech.
-
5
Potrieme ich žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s pár kvapkami vody a upečieme vo vyhriatej rúre do zlatista. Pečieme na 180 °C cca 40-45 minút. Preto toľko, lebo to trvá tiež nejaký ten čas, kým sa to množstvo ovocia vôbec prehreje :-)
-
6
Po vybratí z rúry počkáme cca 5 minút a nalejeme na záviny vlažný sirup. Takto necháme niekoľko hodín stáť, aby sirup vsiakol. Môžte naliať najprv len 3/4 sirupu a potom neskôr podľa chuti a potreby ten zvyšok.
-
7
Závin nie je presladený, kedže cukor je jedine v sirupe. Zo spodu je dobrý šťavnatý a veľmi chutný ;-) Namiesto morúš sa dá použiť aj iné ovocie podla chuti, výborne sa hodia napríklad čučoriedky :-) Prajem dobrú chuť!
Krásny víkend Tebe, aj Tvojej rodinke prajem.
Terinka zlatá dakujem za komentík a prajem aj tebe príjemný víkend! :-)
Ako deti sme aj my len za čerstva jedli moruše.My sme síce doma nemali,ale chodili sme na ne k našim známym,ktorý mali 2 obrovské stromy.Jeden čierny a druhý biely :-) Bolo ich na nich stále neúrekom a boli neskutočne dobré :-) také "echt"-pravé moruše.Dakujem ti za tvoj komentík.Srdečne pozdravujem a prajem krásny letný deň!