Foto: frenkie34
Otec začal túto kapustnicu začal variť keď začal držať diétu. Je výborná a chutná. Chceli by sme sa s Vami podeliť o tento recept. Zobraziť celý popisOtec začal túto kapustnicu začal variť keď začal držať diétu. Je výborná a chutná. Chceli by sme sa s Vami podeliť o tento recept. Dávam to sem aj z toho dôvodu, že sa chcem túto kapustnicu naučiť a prostredníctvom varecha.sk si ju chcem uložiť do kuchárskej knihy pre budúcnosť.
porcií
Suroviny
500 - 600 g |
|
1 ks |
|
3 strúčiky |
|
5 |
|
|
|
300 g (stehno) |
|
300 g (stehno/plecko) |
|
2 ks |
|
6 guľôčok |
|
1 PL - kopcovitá |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1 PL |
|
1x4 cm |
|
1 l |
|
1 ČL |
|
1 hrsť |
|
Postup
-
1
Na drobno pokrájame cibulu, pridáme nadrobno pokrájaný cesnak.
-
2
trochu si nastrihneme sáčik s kapustou a vodu vytlačíme von, tak aby kapusta ostala v sáčiku. Trochu vody si odložíme do misky na prípadné dochutenie - ak by bola kapustnica málo kyslá, ak bude dobrá, netreba vodu použiť. K cibule a cesnaku pridáme, rascu, papriku, vegetu, bobkový list a korenie. Premiešame
-
3
Následne pridáme kapustu a zalejeme to vodou, prikryjeme pokrievkou a necháme variť.
-
4
pridáme sušené, nenamočené hríby, pomiešame, prikrejeme pokrievkou a necháme variť.
-
5
popritom ako sa to varí, nakrájame si na malé kocky domácu klobásu, údené mäso a bravčové mäso.
-
6
Po nakrájaní mäsa ho všetko pridáme do hrnca ku kapuste, pomiešame a varíme na miernom ohni na strednom horáku.(hrniec som mal položený na liatinovej doske).
-
7
Medzitým si v ďalšom hrnci uvaríme v slanej vode na kocky pokrájané zemiaky. Po uvarení zemiakov vodu nevylievame.
-
8
Nakoľko sa z kapustnice pri varení voda odparuje, priebežne ju dolievame vriacou vodou. Keď bude mäso a kapusta uvarená, pridáme uvarené zemiaky aj z vodou v ktorej sa varili do hrnca. Necháme chvíľu povariť. Na zjemnenie pridáme kocku masla.
-
9
Potom ako sa maslo rozpustí, kapustnicu ochutnáme a poprípade dochutíme soľou a mletým korením. Keď je kapustnica málo kyslá, dochutíme ju odloženou vodou z kapusty. Ak je dobrá tak netreba. Nakoniec pridáme majorán. Vypneme plameň a necháme kapustnicu tak pol hodiny odpočinúť. Sem tam pomiešame. Dobrú chuť.
Vsetkym prajem pekne a spokojne sviatky v kruhu rodiny a Bozieho pozehnania
my sme mali včera vianočnú Šarišskú kapustnicu, do nej ide klobása štipľavá, neštipľavá, pravé hríby a sušené slivky, bez zemiakov a iného mäsa.
vieš, kapustnice sa robia hádam od domu k domu trošku ináč a všetky sú vynikajúce :-)
a tá tvoja je za 5·
dakujem za recept, iste vyskúšam :-)