Foto: pusta
Osso buco je taliansky tradičný recept známy od 19. storočia, má dve základné verzie, jedna je bez paradajok tzv. Bianco bola pôvodná a Zobraziť celý popisOsso buco je taliansky tradičný recept známy od 19. storočia, má dve základné verzie, jedna je bez paradajok tzv. Bianco bola pôvodná a moderná verzia je s paradajkami. Ide o priečne rezaný lýtkový teľací sval, uprostred s kosťou so špikom, pripravuje sa dlhým dusením so zeleninou a paradajkami vo vývare s bielym vínom. Má viac verziíí. Vždy som túžila ochutnať túto dobrotu, ktorú ma naučil náš mladý, za čo mu ďakujem a veľmi mi chutil jeho spôsob prípravy. Recept vrelo odporúčam!
porcie
príprava
na 120 °C
Suroviny
3 ks (teľacie lýtko) |
|
3 PL |
|
3 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2 ks |
|
100 g |
|
1 konzerva (Chopped tomatoes) |
|
250 ml |
|
podľa potreby na obalenie |
|
250 ml |
|
250 g |
|
2 - 3 strúčiky podľa veľkosti |
|
1 ks veľká |
|
Postup
-
1
Osso buco som umyla a osušila papierovou kuchynskou utierkou. Ja som pripravila všetky suroviny, robila som všetky kuchtícke práce ako svedomítá učnica, fotografovala a náš mladý veselo varil a učil ma túto lahôdku:-)
-
2
Očistila som zeler a mrkvu.
-
3
Zeler som pokrájala na malé kocky o hrane 0,5 cm a ...
-
4
...rovnako aj mrkvu.
-
5
Očistila som cibuľu a cesnak.
-
6
Prichystala som Burro chiarificato, môžete použiť Ghee, vlastné doma vyrobené prepustené maslo, ev. obyčajné maslo.
-
7
Otvorila som konzervu Chopped tomatoes, čo sú vlastne krájané paradajky aj so šťavou.
-
8
Otvorila som kvalitné suché biele víno Chardonnay a odliala som do džbána 250 ml.
-
9
Pripravila som múku, pridala som čerstvo mleté čierne korenie, soľ a všetko som dobre zmiešala.
-
10
Náš mladý pokračoval, obalil Osso buco v ochutenej múke.
-
11
V hrnci rozohrial olivový olej a burro chiarificato.
-
12
V rozpálenom tuku začal oprážať Osso buco z jednej strany,...
-
13
...potom z druhej strany pekne do hneda, čím vznikla na mäsku kôrčička a čo opadalo z múky, to poslúžilo neskôr na zahustenie šťavy. Z každej strany oprážal mäsko asi 3 - 4 minúty. Opražené Osso buco vybral na tanier a udržiaval v teple prikryté alobalom.
-
14
Kým sa oprážalo mäsko, pokrájala som na jemno cibuľu a cesnak na plátky.
-
15
Opražené mäsko vložil do liatinového pekáča.
-
16
V hrnci po oprážaní odvaril výpek horúcim domácim vývarom z hovädzích kostí za stáleho odškrabávania výpeku a sústavného miešania, asi 10 minút,
-
17
...potom prilial suché biele víno a chvíľu povaril - asi 10 minút.
-
18
Na Osso buco v pekáči zatiaľ navrstvil cibuľu s cesnakom a ...
-
19
...pridal pokrájanú koreňovú zeleninu.
-
20
K vývaru s vínom pridal krájané paradajky i so šťavou a za stáleho miešania povaril všetko spolu - asi 10 minút.
-
21
Touto horúcou zmesou zalial pripravené mäsko so zeleninou, pekáč prikryl vrchnákom a pomally dusil v trúbe pri teplote 120 stupňov 4 hodiny.
-
22
Podával horúce s Polentou, recept som dala na prípravu polenty Varechu 7. januára 2014. Podáva sa tradične s rizotom,polentou, ale aj so zemiakovou kašou. Mäsíčko bolo mäkkučké ako masielko, ale nerozpadávalo sa a ani neodpadávalo od kosti, išlo od nej oddeliť ľahučko, špik v strede kosti dodal celému jedlu na chuti a zahustil spolu s opadanou múkou vynikajúcu šťavičku, v ktorej sa snúbila chuť Osso buco s chuťou hovädzieho vývaru, vína, paradajok, korenia, zjemnenej maslom a olivovým olejom. Je to relatívne lacné, pomerne jednoduché a výborné jedlo úžasne delikátnej chuti, ktoré sa oplatí uvariť. Odporúčam vrelo vyskúšať - Dobrú chuť prajem! Je známych viac verzií, podľa toho, kde sa varí, dokonca sa môže o niečo líšiť i v každej domácnosti v samotnom Taliansku. Recept som pridala s vedomím a súhlasom nášho mladého - hlavného kuchára :-)
Ossobuco je výborné jedlo, ja som sa ho naučila podľa @2010 varecha.pravda.sk/recepty/ossobucco-in-bianco/16159-recep...
ale skúšala som už aj @Palokuchki milanese verziu s paradajkami varecha.pravda.sk/recepty/ossobucco-fotorecept/20279-rece...
ktorá je tiež výborná.
Ďakujem @pusta za pripomenutie.
dakujem za uznanie a za *****
K Osso buco sa dostaneš v tescu a momentálne ho majú v metre hovädzie i teľacie Osso buco v prijateľnej cene od 9,12 e/1 kg do 10,79 e/1 kg. možno niektoré z nich sa nachádza aj poblíž tvojho bydliska. inak to v našich predajniach mäsa vôbec nie je dostať, čo je veru na veľkú škodu, lebo je to úžasné jedlo.
dakujem ti za uznanie i za pochvalu fotiek.
dakujem za tvoju gratuláciu.
od 9,12 e/1 kg do 10,79 e/1 kg, nemal by to byť teraz žiaden problém.
Osso buco je skutočne výborné oplatí sa ho spraviť - skús sa tam pozrieť :-)
dakujem ti za pochvalu.
videla som recept od @2010 , to je tá pôvodná stará verzia, ktorú v úvode môjho receptu popisujem: tzv. "in Bianco", t. j. bez paradajok, obsahuje škoricu a muškátový oriešok, má úplne iné ochutenie a korenenie, to by mi šmakovalo tiež.
recept od @palokuchi obsahuje okrem základných surovín miesto paradajok paradajkový pretlak, bouquet garni, pomarančovú a citronovú šťavu - tiež zaujímavá kombinácia.
je tu nádherný recept od @sracz na Osso buco a la Milanése, ktorý má ešte aj tymián a citrónovú kôru s paradajkovým pretlakom s cukrom miesto paradajok a s čerstvou gremolatou, podobne recept od @sjuz , ktorá má aj gremolatu, ale je jednoduchší a má navyše správnu prílohu - rizoto :-)
verziíí je skutočne veľa v Taliansku samotnom i tu na Varecha.sk.
je to výborné jedlo.
dakujem.
v našich predajniach mäsa Osso buco nedostať, tam ani nehľadaj a z iného mäsa to nie je ono, tak ako si sama napísala.
teší ma, že recept považuješ za krásne spracovaný, tvoje uznanie ma veľmi teší.
dakujem.
je to pre mňa úžasná pocta, že tento recept priam nadchol tvojho drahého - pekne ho pozdravujem touto cestou :-)
potom mi podaj správu, ako vám chutilo.
dakujem za uznanie i 5*****
myslím osobne, že sú naozaj cenovo prístupné a oplatí sa!!!
neboj, nič neriskuješ - je to úžasná delikatessa, diabetik tiež môže papať takéto dobroty :-) ako Osso buco, teľacie líčka a iné. :-)
dakujem ti.
správnymi a najčastejšími prílohami sú talianske rizoto, polenta a zemiaková kaša.
pridávam pre teba link na prípravu Polenty:
varecha.pravda.sk/recepty/grilovana-polenta-kukuricna-kas...
dakujem za tvoju úžasnú pochvalu i za 5*****
tiež som len obyčajná prízemná duša, ktorá miluje dobré jedlo celým srdcom :-))) a moji chlapi zase k tejto úžasnej delikatesse musia mať úžasné kvalitné suché biele víno, v tomto prípade Chardonnay :-)))
teda tak so to vymysleli, že zvyšok vínka k vynikajúcej lahôdke im dobre padne. :D :D :D
tvoja poklona skúseného vycíbreného znalca je pre mňa veľká pocta :-)
dakujem ti.
je to pomerne jednoduché jedlo čo do prípravy, relatívne lacné, a za ten čas, čo sa dusí, máš pre seba - výsledok je famozny.
Osso buco nie je problém kúpiť, len treba vedieť kde - najlepšie v metre, majú stále a cenovo je prístupné.
zatiaľ len u nás v našich domácnostiach je málo známe, ale dostupné.
verím, že by si neodmietla, rada ťa pohostím. :-)
dakujem ti za uznanie.
a až redakcia sprístupní možnosť opravy rcp starších ako 30 dní, určite ho doplním! Ďakujem Ti za "polopatistický" rcp a blahoželám k výbornému vý*s*l*e*d*ku!
je to iná verzia, ako táto moja, však variantov na Osso buco je viac.
dakujem krásne za tvoje milé blahoželanie, je to neskutočná dobrota :-)
garantujem ti, že nebudeš ľutovať :-)
tiež to tak spravím :-)
mne je úplne jedno, kde sa pestuje, dávam prednosť francúzskej odrode hrozna, aj ked je pestované na Morave a ako je známe v Mikulove majú jedny z najkvalitnejších vín vôbec.
ty si spokojne môžeš dať také, aké máš rád ty, nezazlievam ti to.