Osso buco fotorecept

pusta - fotkapusta, 15. januára 2014
Osso buco (fotorecept)
Foto: pusta

Osso buco je taliansky tradičný recept známy od 19. storočia, má dve základné verzie, jedna je bez paradajok tzv. Bianco bola pôvodná a moderná verzia je s paradajkami. Ide o priečne rezaný lýtkový teľací sval, uprostred s kosťou so špikom, pripravuje sa dlhým dusením so zeleninou a paradajkami vo vývare s bielym vínom. Má viac verziíí. Vždy som túžila ochutnať túto dobrotu, ktorú ma naučil náš mladý, za čo mu ďakujem a veľmi mi chutil jeho spôsob prípravy. Recept vrelo odporúčam!

3
porcie
30 minút
príprava
240 minút
na 120 °C

Suroviny

3 ks (teľacie lýtko)
3 PL
3 PL
podľa chuti
podľa chuti
2 ks
100 g
1 konzerva (Chopped tomatoes)
250 ml
podľa potreby na obalenie
250 ml
250 g
2 - 3 strúčiky podľa veľkosti
1 ks veľká

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Osso buco som umyla a osušila papierovou kuchynskou utierkou. Ja som pripravila všetky suroviny, robila som všetky kuchtícke práce ako svedomítá učnica, fotografovala a náš mladý veselo varil a učil ma túto lahôdku:-)

    Osso buco (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistila som zeler a mrkvu.

    Osso buco (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zeler som pokrájala na malé kocky o hrane 0,5 cm a ...

    Osso buco (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...rovnako aj mrkvu.

    Osso buco (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Očistila som cibuľu a cesnak.

    Osso buco (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Prichystala som Burro chiarificato, môžete použiť Ghee, vlastné doma vyrobené prepustené maslo, ev. obyčajné maslo.

    Osso buco (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Otvorila som konzervu Chopped tomatoes, čo sú vlastne krájané paradajky aj so šťavou.

    Osso buco (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Otvorila som kvalitné suché biele víno Chardonnay a odliala som do džbána 250 ml.

    Osso buco (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pripravila som múku, pridala som čerstvo mleté čierne korenie, soľ a všetko som dobre zmiešala.

    Osso buco (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Náš mladý pokračoval, obalil Osso buco v ochutenej múke.

    Osso buco (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    V hrnci rozohrial olivový olej a burro chiarificato.

    Osso buco (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    V rozpálenom tuku začal oprážať Osso buco z jednej strany,...

    Osso buco (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...potom z druhej strany pekne do hneda, čím vznikla na mäsku kôrčička a čo opadalo z múky, to poslúžilo neskôr na zahustenie šťavy. Z každej strany oprážal mäsko asi 3 - 4 minúty. Opražené Osso buco vybral na tanier a udržiaval v teple prikryté alobalom.

    Osso buco (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Kým sa oprážalo mäsko, pokrájala som na jemno cibuľu a cesnak na plátky.

    Osso buco (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Opražené mäsko vložil do liatinového pekáča.

    Osso buco (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    V hrnci po oprážaní odvaril výpek horúcim domácim vývarom z hovädzích kostí za stáleho odškrabávania výpeku a sústavného miešania, asi 10 minút,

    Osso buco (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    ...potom prilial suché biele víno a chvíľu povaril - asi 10 minút.

    Osso buco (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Na Osso buco v pekáči zatiaľ navrstvil cibuľu s cesnakom a ...

    Osso buco (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    ...pridal pokrájanú koreňovú zeleninu.

    Osso buco (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    K vývaru s vínom pridal krájané paradajky i so šťavou a za stáleho miešania povaril všetko spolu - asi 10 minút.

    Osso buco (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Touto horúcou zmesou zalial pripravené mäsko so zeleninou, pekáč prikryl vrchnákom a pomally dusil v trúbe pri teplote 120 stupňov 4 hodiny.

    Osso buco (fotorecept) - obrázok 21
  22. 22

    Podával horúce s Polentou, recept som dala na prípravu polenty Varechu 7. januára 2014. Podáva sa tradične s rizotom,polentou, ale aj so zemiakovou kašou. Mäsíčko bolo mäkkučké ako masielko, ale nerozpadávalo sa a ani neodpadávalo od kosti, išlo od nej oddeliť ľahučko, špik v strede kosti dodal celému jedlu na chuti a zahustil spolu s opadanou múkou vynikajúcu šťavičku, v ktorej sa snúbila chuť Osso buco s chuťou hovädzieho vývaru, vína, paradajok, korenia, zjemnenej maslom a olivovým olejom. Je to relatívne lacné, pomerne jednoduché a výborné jedlo úžasne delikátnej chuti, ktoré sa oplatí uvariť. Odporúčam vrelo vyskúšať - Dobrú chuť prajem! Je známych viac verzií, podľa toho, kde sa varí, dokonca sa môže o niečo líšiť i v každej domácnosti v samotnom Taliansku. Recept som pridala s vedomím a súhlasom nášho mladého - hlavného kuchára :-)

    Osso buco (fotorecept) - obrázok 22

Diskusia k receptu

kukulienka71
Krásna špecialitka,ste šikovní,@pusta.Urobila si chute týmto receptom.Pekne opísané,pripravené!Mám veľmi rada teľacinu s mrkvou...ukladám,ďakujem,*****mladému:-)
monika456
hneď by som si dala, vyzerá to úžasne..... škoda, že k tomuto mäsu sa tu na SK nedostaneme veľmi často, ba priamo skoro nikdy.... je to úžasné jedlo :) a samozrejme posielam pochvalu aj za nádherné fotky :)
katka78
@monika456 , @lucietta u nás ho mávajú v tescu, v oddelení s chladeným, vákuovo baleným mäsom. Je to také menšie oddelenie, mávajú tam aj jahňacinu, králiky, agrentínsku sviečkovicu a pod. Skúste pozrieť aj u vás, možno natrafíte.

Ossobuco je výborné jedlo, ja som sa ho naučila podľa @2010  varecha.pravda.sk/recepty/ossobucco-in-bianco/16159-recep...
ale skúšala som už aj @Palokuchki milanese verziu s paradajkami  varecha.pravda.sk/recepty/ossobucco-fotorecept/20279-rece...
ktorá je tiež výborná.
Ďakujem @pusta za pripomenutie.
tatranka
Krásne spracovaný recept.No nikdy som sa s takýmito kúskami mäsa nestretla.Asi by som musela urobiť nejakú náhradu a to už nie je ono!
pusta
@kukulienka71 , som rada, že som ti urobila chute, mladý pekne pozdravuje a ďakuje :-)je to úžasne dobré jedlo.
dakujem za uznanie a za *****
pusta
@monika456 , áno vyzerá to úžasne a chutí to úžasne :-)
K Osso buco sa dostaneš v tescu a momentálne ho majú v metre hovädzie i teľacie Osso buco v prijateľnej cene od 9,12 e/1 kg do 10,79 e/1 kg. možno niektoré z nich sa nachádza aj poblíž tvojho bydliska. inak to v našich predajniach mäsa vôbec nie je dostať, čo je veru na veľkú škodu, lebo je to úžasné jedlo.
dakujem ti za uznanie i za pochvalu fotiek.

pusta
@natascha1 , je to majstrovské dielo talianskej kuchyne, ktoré som sa len teraz naučila. :_)
dakujem za tvoju gratuláciu.
pusta
@lucietta , vidím v tvojom profile, že bývaš v Košiciach, tam metro i tesco je a teraz majú hovädzie i teľacie Osso buco, v prijateľnej cene
od 9,12 e/1 kg do 10,79 e/1 kg, nemal by to byť teraz žiaden problém.
Osso buco je skutočne výborné oplatí sa ho spraviť - skús sa tam pozrieť :-)
dakujem ti za pochvalu.
pusta
@katka78 , áno, už aj ja som videla Osso buco v tescu, v metre je teraz určite.
videla som recept od @2010 , to je tá pôvodná stará verzia, ktorú v úvode môjho receptu popisujem: tzv. "in Bianco", t. j. bez paradajok, obsahuje škoricu a muškátový oriešok, má úplne iné ochutenie a korenenie, to by mi šmakovalo tiež.
recept od @palokuchi obsahuje okrem základných surovín miesto paradajok paradajkový pretlak, bouquet garni, pomarančovú a citronovú šťavu - tiež zaujímavá kombinácia.
je tu nádherný recept od @sracz na Osso buco a la Milanése, ktorý má ešte aj tymián a citrónovú kôru s paradajkovým pretlakom s cukrom miesto paradajok a s čerstvou gremolatou, podobne recept od @sjuz , ktorá má aj gremolatu, ale je jednoduchší a má navyše správnu prílohu - rizoto :-)
verziíí je skutočne veľa v Taliansku samotnom i tu na Varecha.sk.
je to výborné jedlo.
dakujem.
pusta
@tatranka - martuška milá, ide o nožinu, teľacie alebo hovädzie lýtko sa prereže priečnym rezom ostrou pílkou asi tak, že sa reže asi v 2-3 cm vrstvách rovnobežne nad sebou a vzniknú tak plátky mäsa o tejto hrúbke, ktoré majú v strede kosť s obsahom špiku - takto sa reže lýtko zvieraťa predovšetkým v Taliansku, ale aj v Holandsku. kúpiť dostaneš takto upravené plátky mäsa v metre, niekedy aj v tescu. verím, že sa k nemu dostaneš :-) a budeš môcť aj ty uvariť, je to naozaj skutočná delikatessa.
v našich predajniach mäsa Osso buco nedostať, tam ani nehľadaj a z iného mäsa to nie je ono, tak ako si sama napísala.
teší ma, že recept považuješ za krásne spracovaný, tvoje uznanie ma veľmi teší.
dakujem.
eviana
Tak toto sa mi veľmi páči, tento spôsob prípravy Osso buco. Musím priznať, že som ešte nerobila a už dlhšie sa na to chystám, len som sa rozkukávala ako na to, preto mi tento Tvoj recept veľmi padol vhod. Aj môjmu drahému som ukázala, má rad špikové kosti a recept ho nadchol. Takže keď sa dostaneme k tomuto skvelému mäsku, určite vyskúšame. Ďakujem za úžasnú inšpiráciu :) 5***** aj KK jasnačka :)
elef
dalsi super receptik,fajnove hovadzie,zaujimava priloha ,taku som este nerobila a priznam sa ,ani nikde nevidela,musim vyskusat-5*
evanaaa
Dnes som si všimla v Bille nezvyčajné druhy - ako napríklad aj teľacie líčka a ešte tam bolo aj iné podobné mäso, ale som tomu nevenovala veľkú pozornosť ( cenovo neprístupné, xixi), musím sa lepšie podívať, čo tam ešte majú. Raz zariskovať by sa možno aj oplatilo.
pusta
@eviana milá, som skutočne rada, že sa ti tento spôsob prípravy Osso buco veľmi páči :-) že sa na to chystáš a práve tento môj recept ti prišiel vhod :-)
je to pre mňa úžasná pocta, že tento recept priam nadchol tvojho drahého - pekne ho pozdravujem touto cestou :-)
potom mi podaj správu, ako vám chutilo.
dakujem za uznanie i 5*****
pusta
@evanaaa , jjééjj, teľacie líčka by som ihned kúpila.
myslím osobne, že sú naozaj cenovo prístupné a oplatí sa!!!
neboj, nič neriskuješ - je to úžasná delikatessa, diabetik tiež môže papať takéto dobroty :-) ako Osso buco, teľacie líčka a iné. :-)
dakujem ti.
boxik
Pusta nikdy nesklame , pri tej frekvencie až nezdravo zdravých receptov sú jej príspevky pohladením duše nás prízemných jedincov čo žijeme na tomto svete aj pre dobré jedlo. Doplním , pretože opäť je tu chardonnay aj pre dobré pitie.
tinca
@pusta úžasný recept, hoci dosť prácny, náročný na hlavnú surovinu /mäso/, ale neodmietla by som si pochutiť:)
pusta
milý@boxik , veľmi si ma potešil svojim komentíkom :-)
tiež som len obyčajná prízemná duša, ktorá miluje dobré jedlo celým srdcom :-))) a moji chlapi zase k tejto úžasnej delikatesse musia mať úžasné kvalitné suché biele víno, v tomto prípade Chardonnay :-)))
teda tak so to vymysleli, že zvyšok vínka k vynikajúcej lahôdke im dobre padne. :D :D :D
tvoja poklona skúseného vycíbreného znalca je pre mňa veľká pocta :-)
dakujem ti.
pusta
@tinca , nie je recept vôbec pracný, práve naopak, opečie sa obalené mäsko za chvíľku, zeleninku tiež pokrájaš rýchlo, zálievku - vývar+víno + hotové krájané paradajky nie je ťažké spraviť a ked zaleješ Osso buco touto zmesou, potom sa už v trúbe udusí samo.:-)
je to pomerne jednoduché jedlo čo do prípravy, relatívne lacné, a za ten čas, čo sa dusí, máš pre seba - výsledok je famozny.
Osso buco nie je problém kúpiť, len treba vedieť kde - najlepšie v metre, majú stále a cenovo je prístupné.
zatiaľ len u nás v našich domácnostiach je málo známe, ale dostupné.
verím, že by si neodmietla, rada ťa pohostím. :-)
dakujem ti za uznanie.
sracz
Osso (Na) buco som sa naučil pripravovať až tu v Des Moines a hneď som si ho bľúbil. Veľmi sa mi páči aj Tvoj postup, @pusta milá, ktorý dáva predpoklad vynikajúcich chutí! Svoj_ský variant rcp som zverejnil ako jeden z prvých, ešte bez fotopostupu:  varecha.pravda.sk/recepty/ossobuco-ala-milanese/5973-rece...
a až redakcia sprístupní možnosť opravy rcp starších ako 30 dní, určite ho doplním! Ďakujem Ti za "polopatistický" rcp a blahoželám k výbornému vý*s*l*e*d*ku!
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, čítala som tvoj recept už predvčerom, aj som ho spomenula v komentároch, veľmi sa mi páčil.
je to iná verzia, ako táto moja, však variantov na Osso buco je viac.
dakujem krásne za tvoje milé blahoželanie, je to neskutočná dobrota :-)
tinca
@pusta žiaľ najbližšie metro mám v Žiline, ale mám tam kamošku mám ísť na jar k ním,tak určite si mäsko tam kúpim,alebo skúsim u známeho mäsiara a vrátim sa k tvojmu uloženému rcp,pá:)
pusta
@tinca , určite kúp, možno aj do rezervy, v mrazáku vydrží...je to neskutočná lahôdka.
garantujem ti, že nebudeš ľutovať :-)
tiež to tak spravím :-)
bebemana
Velmi pekne a zrozumitelne podany recept.obdivujem vasvsetkych,ktori varite, peciete a este k tomu fotite a pridavate pre nas vsetkych,aby sme mohli stale nieco nove vyskusat. Dakujem a prajem vela novych receptov.
pusta
@bemana , dakujem za krásne hodnotenie mojej práce, vážim si to.
pusta
@buster , dala som také kvalitné suché víno, ktoré nám chutí.
mne je úplne jedno, kde sa pestuje, dávam prednosť francúzskej odrode hrozna, aj ked je pestované na Morave a ako je známe v Mikulove majú jedny z najkvalitnejších vín vôbec.
ty si spokojne môžeš dať také, aké máš rád ty, nezazlievam ti to.
45678
Perfektny recept,velmi pekne spracovany 5*

Zaujímavé video z archívu TV Varecha