Grilovaná polenta - kukuričná kaša fotorecept

pusta - fotkapusta, 7. januára 2014
Grilovaná polenta - kukuričná kaša (fotorecept)
Foto: pusta

Polenta je známa cca od od 15. storočia, kedy sa doviezla z Ameriky kukurica. Ide o kukuričnú kašu vyrábanú z kukuričnej krupice, pôvodne Zobraziť celý popisPolenta je známa cca od od 15. storočia, kedy sa doviezla z Ameriky kukurica. Ide o kukuričnú kašu vyrábanú z kukuričnej krupice, pôvodne z kukuričnej múky. Je najrozšírenejšia v Taliansku, v Madarsku pod názvom "puliszka",inde vo svete, ale varili ju aj u nás už naše babičky a prababičky ako kukuričnú kašu. V samotnom Taliansku je známych viac receptúr, dnes sa najjednoduchšie pripravuje z instantnej kukuričnej krupice, mňa ju nedávno naučil variť náš mladý a za to mu dakujem.

5-6
porcií
10 minút
príprava
5 minút
na 100 °C

Suroviny

250 g
1 PL (ghee/maslo)
podľa chuti
1000 ml
20 g (ghee/maslo)




Postup

  1. 1

    Pripravila som si instantnú Polentu, náš mladý ju kúpil v špecalizovanej talianskej predajni v Bratislave. Polenta sa dá pripraviť aj z kukuričnej krupice, avšak jej príprava vyžaduje väčšiu zručnosť, silu rúk pri miešaní kaše. Tento spôsob je jednoduchší a rýchly.

    Grilovaná polenta - kukuričná kaša (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na sporák dal zohriať 1000 ml vody na bod varu, osolil morskou soľou a kým voda zovrela, zatiaľ odvážil 250 gramov Polenty. Ja som robila nášnmu mladému kuchtíka na pomocné práce a fotilla :-)

    Grilovaná polenta - kukuričná kaša (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do vriacej vody sypal Polentu za sústavného usilovného miešania metličkou na šľahaniie...

    Grilovaná polenta - kukuričná kaša (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ... kým zmes nezhustla na konzistenciu hustej kaše a na záver vmiešal maslo, použili sme Ghee - talianske Burro Chiarifiikato, môžete použiť vlastné prečistené maslo, ev. aj obyčajné maslo.

    Grilovaná polenta - kukuričná kaša (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Horúcu kašu ihned vylial na plech, ktorý som vystlala pečiacim papierom, rozotrel na hrúbku asi 1 cm, uhladil povrch špachtľou a nechal úplne vychladnúť a stuhnúť na chladnom mieste. Potom pokrájal na obdĺžniky o veľkosti asi 10x5 cm Ešte lepšie je naliať horúcu kašu do formy na biskupský chlebíček, vystlaný pečiacim papierom, po vychladnutí vyklopiť stuhnutú hmotu na dosku a pokrájať vertikálne na plátky o hrúbke asi 1 cm - plátky budú pravidelné, rovnako veľké a budú mať krásny tvar.

    Grilovaná polenta - kukuričná kaša (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rozpálila som na sucho grilovaciu panvicu, dala som na ňu rozpustiľ 20 gramov Burro chiarificato /ghee/ a...

    Grilovaná polenta - kukuričná kaša (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...plátky pripravenej Polenty som sprudka ogrilovala z oboch strán asi 1-2 minúty. Grilovaná Polenta na masle dostane nový, oveľa lepší chuťový rozmer, stratí sa výrazná chuť kukurice, je oveľa jemnejšia.

    Grilovaná polenta - kukuričná kaša (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Včera som ju podávala k Obyčajným obráteným bravčovým rezňom - recept tu na Varecha.sk. Grilovaná polenta sa vynikajúco hodí k rôzne upraveným mäsám, najmä ak ide o mäso na šťave.

    Grilovaná polenta - kukuričná kaša (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ešte jeden pohľad z blízka. Polenta sa upravuje na rôzne spôsoby, najčastejšie ako príloha, ale aj samostatné jedlo, na slano ako napr. prekladaná bryndzou a údenou slaninkou, tiež jednoducho ako kaša z Polenty v miske poliata v strede maslom, tiež môže byť na sladko s čokoládou a maslom a je ešte množstvo iných chutných receptov. Kedysi sa Polenta považovala za jedlo chudobných, dnes prežíva svoj boom i v lepších reštauráciách, dokonca domácnostiach.

    Grilovaná polenta - kukuričná kaša (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

sracz
... výborná zmena klasických príloh a naviac s úžasne pozitívnym vplyvom na črevnú "klímu"! Častý "hosť" aj v mojej kuchyni, ale zásadne v originálnej, nie "instatnt" podobe. Veľmi sa mi páči, milá @pusta Tvoj maximálne zrozumiteľný (per partes) technologický postup rcp_tu!
garanco
Kukuričnú kašu varievam často na večeru, nie však instantnú, ale klasickú a poliatu maslom. Keď náhodou ostane, ráno ju na masti opečiem dochrumkava. (môj otec Spišiak ju zvykol volať "puľenta")
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, vo všetkom máš pravdu a pozerám - správne skloňuješ po latinsky, však tvoja pani manželka je lekárka :-)
nebodaj, ty sám ovládaš latinčinu - nečudovala by som sa - naše ročníky :-)
teší ma, že môj receptík je maximálne zozumiteľný.
dakujem.
pusta
@garanco , presne tak, takto je u nás známa kukuričná kaša, ako ty píšeš. už po niekoľko storočí ju takto varili naše babičky a prababičky,je nesmierne zdravá. len sa nenazývala tak honosne ako dnes, že Polenta :-)
dakujem.
sunny26
juj dala by som si, nejedla som to roky, ked som bola decko obcas sa to doma varilo na moju objednavku :) stari ludia u nas na vychode tejto kukuricnej kasi hovorili gris, neviem odkial pochadza tento pojem... kazdopadne dedko, kt. prezil vojnu v Taliansku vedel, ze je to polenta :)
alexdidi
@sunny26 gris je grisom na východe stále, ale je to skôr krupičná kaša. Kukuričná sa volá kukuričanka. Tiež ju občas robievam a na tanieri v strede jamka zaliata prepraženým maslom, ale aj ako polentu, teda vychladenú kuk. kašu a potom grilovanú, ktorá výborne chutí napr. ku gril. kačacím prsiam. Nie však instantnú, ale klasickú kukuričnú krupicu. Tá chuť je totiž dosť rozdielna.
pusta
@medovnicek , to nič, nič si z toho nerob!
úprimne priznávam, že po prvýkrát som o Polente čítala pred viac ako 40- timi rr v románe Vrchárka od Alberta Moraviu a videla som ju variť Sophiu Loren v rovnomennom filme, v poslednej dobe som sa s ňou často stretla vo variacich reláciách a pred 3 rr som videla variť Polentu môjho najlepšieho priateľa a teraz ju varil náš mladý a prvýkrát som ju aj ochutnala - veľmi mi chutila, vrelo odporúčam každému :-)
pusta
@sunny26 , slovo "gris" /foneticky/ pochádza z nemčiny a znamená krupicu, v tomto prípade ide o kukuričnú krupicu, z ktorej varili starí ľudia kukuričnú kašu.
kukuričná kaša ako jedlo chudobných sa varila predovšetkým v horských oblastiach, avšak aj na rovine.
najmä sa varila v horských oblastiach Talianska a tam ju nazývajú Polenta, tvoj dedko tam zrejme počas vojny bol, preto vedel, že to je Polenta.
je to starobylé zdravé chutné jedlo aj u nás, bud dávno zabudnuté, bud ešte nepoznané alebo znovu objavené, pod pre nás honosným názvom Polenta, ale nie je to nič iné ako stará dobrá kukuričná kaša :-)
nie je problém sa ku kukuričnej krupici dostať a uvariť si ju doma, som rada, že sa ti vrátili krásne spomienky z detstva a verím, že by si si ju po rokoch znovu dala.
dakkujem.
pusta
@alexdidi , krupičná kaša môže byť rôzna, záleží od toho z akého obilia, z čoho sa krupica vyrobí.
nevedela som, že na východe Slovenska sa kukuričná kaša volá kukuričanka - zase budem o niečo múdrejšia :-) dakujem.
tak ako kukuričnú kašu pripravuješ s maslom, tak ju poznám.
a presne, ako píšeš, že tá grilovaná chutí inak ako klasická kukuričná kaša, má rozdielny, iný chuťový rozmer, oveľa lepší :-)
no vida, aj ku grilovaným kačacím prsiam je to vynikajúca príloha.
dakujem ti za rozšírenie mojich vedomostí.
roska
Som tiež z východu, takže dobre poznám kukuričianku. Večer uvarím kašu, vylejem na plech. Druhý deň ak ideme na grilovačku, tak ju pokrájam na štvorce a grilujem alebo doma opečiem na panvici. Výborne sa hodí k rybám. Kombinácia kukuričianky a rýb je aj zo Zakarpatia.
pusta
@roska , zase viem o niečo viac :-) dakujem.
ako pozerám, ohlasy sú práve z východu. ostatným ako keby Polenta nič nevravela,, hoci toto jedlo varili naozaj už naše staré mamy, ved je jednoduché, chutné a výživné, lacné.
dadabadi
My sme ju doma volali zameška a jedla sa omastená prepraženým maslom a posypaná cukrom a na druhy deň keď ostalo tak sa lyžicou nakrájala do teplého mlieka.
pusta
@dadabadi , aj táto verzia kukuričnej kaše na sladko je známa, len som nevedela, že sa volá "zameška" :-)
dakujem a rozšírenie môjho vedomostného obzoru.
kukulienka71
dnes sme mali k obedu polentu opekanú na ghee,chutí ako pukance s maslom v kine a to je fakt dobrota! Podávala som ju k rezňom pečeným v rúre a miešanej dusenej zelenine. Je dobrá aj ako chrumkanie:-)





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia