Foto: pusta
Polenta je známa cca od od 15. storočia, kedy sa doviezla z Ameriky kukurica. Ide o kukuričnú kašu vyrábanú z kukuričnej krupice, pôvodne Zobraziť celý popisPolenta je známa cca od od 15. storočia, kedy sa doviezla z Ameriky kukurica. Ide o kukuričnú kašu vyrábanú z kukuričnej krupice, pôvodne z kukuričnej múky. Je najrozšírenejšia v Taliansku, v Madarsku pod názvom "puliszka",inde vo svete, ale varili ju aj u nás už naše babičky a prababičky ako kukuričnú kašu. V samotnom Taliansku je známych viac receptúr, dnes sa najjednoduchšie pripravuje z instantnej kukuričnej krupice, mňa ju nedávno naučil variť náš mladý a za to mu dakujem.
porcií
príprava
na 100 °C
Postup
-
1
Pripravila som si instantnú Polentu, náš mladý ju kúpil v špecalizovanej talianskej predajni v Bratislave. Polenta sa dá pripraviť aj z kukuričnej krupice, avšak jej príprava vyžaduje väčšiu zručnosť, silu rúk pri miešaní kaše. Tento spôsob je jednoduchší a rýchly.
-
2
Na sporák dal zohriať 1000 ml vody na bod varu, osolil morskou soľou a kým voda zovrela, zatiaľ odvážil 250 gramov Polenty. Ja som robila nášnmu mladému kuchtíka na pomocné práce a fotilla :-)
-
3
Do vriacej vody sypal Polentu za sústavného usilovného miešania metličkou na šľahaniie...
-
4
... kým zmes nezhustla na konzistenciu hustej kaše a na záver vmiešal maslo, použili sme Ghee - talianske Burro Chiarifiikato, môžete použiť vlastné prečistené maslo, ev. aj obyčajné maslo.
-
5
Horúcu kašu ihned vylial na plech, ktorý som vystlala pečiacim papierom, rozotrel na hrúbku asi 1 cm, uhladil povrch špachtľou a nechal úplne vychladnúť a stuhnúť na chladnom mieste. Potom pokrájal na obdĺžniky o veľkosti asi 10x5 cm Ešte lepšie je naliať horúcu kašu do formy na biskupský chlebíček, vystlaný pečiacim papierom, po vychladnutí vyklopiť stuhnutú hmotu na dosku a pokrájať vertikálne na plátky o hrúbke asi 1 cm - plátky budú pravidelné, rovnako veľké a budú mať krásny tvar.
-
6
Rozpálila som na sucho grilovaciu panvicu, dala som na ňu rozpustiľ 20 gramov Burro chiarificato /ghee/ a...
-
7
...plátky pripravenej Polenty som sprudka ogrilovala z oboch strán asi 1-2 minúty. Grilovaná Polenta na masle dostane nový, oveľa lepší chuťový rozmer, stratí sa výrazná chuť kukurice, je oveľa jemnejšia.
-
8
Včera som ju podávala k Obyčajným obráteným bravčovým rezňom - recept tu na Varecha.sk. Grilovaná polenta sa vynikajúco hodí k rôzne upraveným mäsám, najmä ak ide o mäso na šťave.
-
9
Ešte jeden pohľad z blízka. Polenta sa upravuje na rôzne spôsoby, najčastejšie ako príloha, ale aj samostatné jedlo, na slano ako napr. prekladaná bryndzou a údenou slaninkou, tiež jednoducho ako kaša z Polenty v miske poliata v strede maslom, tiež môže byť na sladko s čokoládou a maslom a je ešte množstvo iných chutných receptov. Kedysi sa Polenta považovala za jedlo chudobných, dnes prežíva svoj boom i v lepších reštauráciách, dokonca domácnostiach.
nebodaj, ty sám ovládaš latinčinu - nečudovala by som sa - naše ročníky :-)
teší ma, že môj receptík je maximálne zozumiteľný.
dakujem.
dakujem.
úprimne priznávam, že po prvýkrát som o Polente čítala pred viac ako 40- timi rr v románe Vrchárka od Alberta Moraviu a videla som ju variť Sophiu Loren v rovnomennom filme, v poslednej dobe som sa s ňou často stretla vo variacich reláciách a pred 3 rr som videla variť Polentu môjho najlepšieho priateľa a teraz ju varil náš mladý a prvýkrát som ju aj ochutnala - veľmi mi chutila, vrelo odporúčam každému :-)
kukuričná kaša ako jedlo chudobných sa varila predovšetkým v horských oblastiach, avšak aj na rovine.
najmä sa varila v horských oblastiach Talianska a tam ju nazývajú Polenta, tvoj dedko tam zrejme počas vojny bol, preto vedel, že to je Polenta.
je to starobylé zdravé chutné jedlo aj u nás, bud dávno zabudnuté, bud ešte nepoznané alebo znovu objavené, pod pre nás honosným názvom Polenta, ale nie je to nič iné ako stará dobrá kukuričná kaša :-)
nie je problém sa ku kukuričnej krupici dostať a uvariť si ju doma, som rada, že sa ti vrátili krásne spomienky z detstva a verím, že by si si ju po rokoch znovu dala.
dakkujem.
nevedela som, že na východe Slovenska sa kukuričná kaša volá kukuričanka - zase budem o niečo múdrejšia :-) dakujem.
tak ako kukuričnú kašu pripravuješ s maslom, tak ju poznám.
a presne, ako píšeš, že tá grilovaná chutí inak ako klasická kukuričná kaša, má rozdielny, iný chuťový rozmer, oveľa lepší :-)
no vida, aj ku grilovaným kačacím prsiam je to vynikajúca príloha.
dakujem ti za rozšírenie mojich vedomostí.
ako pozerám, ohlasy sú práve z východu. ostatným ako keby Polenta nič nevravela,, hoci toto jedlo varili naozaj už naše staré mamy, ved je jednoduché, chutné a výživné, lacné.
dakujem a rozšírenie môjho vedomostného obzoru.