Osso buco (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Osso buco je taliansky tradičný recept známy od 19. storočia, má dve základné verzie,
jedna je bez paradajok tzv. Bianco bola pôvodná a moderná verzia je s paradajkami. Ide
o priečne rezaný lýtkový teľací sval, uprostred s kosťou so špikom, pripravuje sa dlhým
dusením so zeleninou a paradajkami vo vývare s bielym vínom. Má viac verziíí. Vždy som
túžila ochutnať túto dobrotu, ktorú ma naučil náš mladý, za čo mu ďakujem a veľmi mi
chutil jeho spôsob prípravy. Recept vrelo odporúčam!
3 porcie |
30 minút príprava |
240 minút na 120 °C |
Postup- Osso buco som umyla a osušila papierovou kuchynskou utierkou.
Ja som pripravila všetky suroviny, robila som všetky kuchtícke práce ako svedomítá učnica, fotografovala a náš mladý veselo varil a učil ma túto lahôdku:-)
- Očistila som zeler a mrkvu.
- Zeler som pokrájala na malé kocky o hrane 0,5 cm a ...
- ...rovnako aj mrkvu.
- Očistila som cibuľu a cesnak.
- Prichystala som Burro chiarificato, môžete použiť Ghee, vlastné doma vyrobené prepustené maslo, ev. obyčajné maslo.
- Otvorila som konzervu Chopped tomatoes, čo sú vlastne krájané paradajky aj so šťavou.
- Otvorila som kvalitné suché biele víno Chardonnay a odliala som do džbána 250 ml.
- Pripravila som múku, pridala som čerstvo mleté čierne korenie, soľ a všetko som dobre zmiešala.
- Náš mladý pokračoval, obalil Osso buco v ochutenej múke.
- V hrnci rozohrial olivový olej a burro chiarificato.
- V rozpálenom tuku začal oprážať Osso buco z jednej strany,...
- ...potom z druhej strany pekne do hneda, čím vznikla na mäsku kôrčička a čo opadalo z múky, to poslúžilo neskôr na zahustenie šťavy. Z každej strany oprážal mäsko asi 3 - 4 minúty.
Opražené Osso buco vybral na tanier a udržiaval v teple prikryté alobalom.
- Kým sa oprážalo mäsko, pokrájala som na jemno cibuľu a cesnak na plátky.
- Opražené mäsko vložil do liatinového pekáča.
- V hrnci po oprážaní odvaril výpek horúcim domácim vývarom z hovädzích kostí za stáleho odškrabávania výpeku a sústavného miešania, asi 10 minút,
- ...potom prilial suché biele víno a chvíľu povaril - asi 10 minút.
- Na Osso buco v pekáči zatiaľ navrstvil cibuľu s cesnakom a ...
- ...pridal pokrájanú koreňovú zeleninu.
- K vývaru s vínom pridal krájané paradajky i so šťavou a za stáleho miešania povaril všetko spolu - asi 10 minút.
- Touto horúcou zmesou zalial pripravené mäsko so zeleninou, pekáč prikryl vrchnákom a pomally dusil v trúbe pri teplote 120 stupňov 4 hodiny.
- Podával horúce s Polentou, recept som dala na prípravu polenty Varechu 7. januára 2014.
Podáva sa tradične s rizotom,polentou, ale aj so zemiakovou kašou.
Mäsíčko bolo mäkkučké ako masielko, ale nerozpadávalo sa a ani neodpadávalo od kosti, išlo od nej oddeliť ľahučko, špik v strede kosti dodal celému jedlu na chuti a zahustil spolu s opadanou múkou vynikajúcu šťavičku, v ktorej sa snúbila chuť Osso buco s chuťou hovädzieho vývaru, vína, paradajok, korenia, zjemnenej maslom a olivovým olejom.
Je to relatívne lacné, pomerne jednoduché a výborné jedlo úžasne delikátnej chuti, ktoré sa oplatí uvariť.
Odporúčam vrelo vyskúšať - Dobrú chuť prajem!
Je známych viac verzií, podľa toho, kde sa varí, dokonca sa môže o niečo líšiť i v každej domácnosti v samotnom Taliansku.
Recept som pridala s vedomím a súhlasom nášho mladého - hlavného kuchára :-)
|