Foto: kukulienka71
Plátok nožiny s prepílenou kosťou som držala zabalený vo fólii v chladničke pár dní. Dozrel práve s mojím rozhodnutím, ako ho pripravím.
porcia
príprava
na 220-130 °C
Postup
-
1
Osso bucco sa prekladá vo význame kosť s dierou. Najznámejší recept na jeho prípravu je na milánsky spôsob, z teľacej nožiny. V mojom recepte hrá hlavnú úlohu hovädzie s deravou kosťou, ktoré som s jesennou zeleninou pomaly dusila v rúre. Odležané mäso som umyla, osušila a posypala čerstvo mletým korením štyroch farieb. Cibule a kúsok slaniny som pokrájala na malé kúsky a opiekla na pol lyžici masti v jenskej mise. Pridala som lyžicu brusnicového džemu.
-
2
Mäso som narezala na obvodových blanách, aby sa počas pečenia nekrútilo. Ako som neskôr zistila, Jamie Oliver ho po obvode zväzuje špagátikom, lepšie sa s ním potom manipuluje. Ono totiž pozostáva z kúskov svaloviny, ktoré držia spolu blany a tie sa dlhou tepelnou úpravou oddelia, takisto ako aj kosť. Opiekla som ho z oboch strán sprudka na lyžici masti, osolila a vložila do cibuľového základu.
-
3
Pridala som pokrájanú zeleninu: kúsok zeleru a muškátovej maslovej tekvice na pečenie, jednu maličkú cukinku a malý patizónik aj so šupkou. Rúra sa mi už zohrievala na 220°C.
-
4
Celé som zaliala vriacou vodou tak, že bolo skoro ponorené. Kto môže, dobre urobí, ak časť vody nahradí červeným vínom. Zakryté som vložila do rúry a keď tekutina začala bublať, teplotu som znížila na 110°C s ventilátorom( bez teplovzduchu si dajte 130°C). Jedlo sa dusilo bez môjho pričinenia 2,5 hodiny do momentu, kedy sa mäso už rozplývalo.
-
5
Medzičasom som pripravila prílohu - cestovinu z tvrdej pšenice, je to obdoba našej slovenskej ryže. Trocha som ju opiekla na výpeku po mäse, zaliala vodou o hrúbku prsta nad jej hladinu, osolila, premiešala a zakrytú uvarila. Keď vsiakla všetku tekutinu, zdroj tepla som vypla, bola hotová.
-
6
Mäso som vybrala na teplý tanier, zeleninovú šťavu som ochutnala a usúdila, že ju netreba dochutiť, bola úplne skvelá. Viditeľné koreniny som vyhodila. Zeleninu som zhruba popučila tlačítkom na zemiaky, dá sa prejsť aj ponorným mixérom.
-
7
Nás je doma teraz len 1,5 takže preto taká malá porcia.
páči sa mi tvoja kreativita a odvaha experimentovať so zeleninou a prílohou. super!
5*
ja som nemala odvahu pridať recept do talianskych, podľa mňa tam nepatrí, sú to mnou skombinované suroviny. Takže prosím@redakciu , aby to odtiaľ vymazala.
krásne to fotíš..detailne popisuješ..dobre varíš..
no ja mám radšej nadpis po slovensky-ak to ide..
vďaka..všetkých nech pokojný deň - v týchto nepokojných časoch-čaká..
Ten názov by mal byť "Deravá kosť s jesennou chuťou"?:-)) osso bucco je poetickejšie, aj keď neslovenské. A čo také Tiramisu napríklad?:-)
Pokojný deň aj tebe.
:-)
ríbezľový mám..aj úsmev mám..je to v poriadku..neboj..:-)
Tvoje gustiózne vyzerajúce jedlo by pochválil aj Willem - Alexander.
@maximamaximova , @bembo , ja takýto kús mäska vidím tiež zriedka, a keď, tak hneď kupujem, mám s ním chutné skúsenosti. Hádam recept nesklame, ak ho tak vysoko hodnotíte, ani si nezaslúžim, ale veľmi ďakujem všetkým, ktorých zaujal, tiež @gordonko , @svedka