Osso bucco s chuťou jesene fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 25. septembra 2015

Plátok nožiny s prepílenou kosťou som držala zabalený vo fólii v chladničke pár dní. Dozrel práve s mojím rozhodnutím, ako ho pripravím.

1-2
porcia
10 minút
príprava
160 minút
na 220-130 °C

Suroviny

1 ks
1,5 PL
2 ks
30 g
1 ks
1 ks
 (oranžová)
1 ks
3 ks
1 PL
Príloha:
 (slovenská ryža)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Osso bucco sa prekladá vo význame kosť s dierou. Najznámejší recept na jeho prípravu je na milánsky spôsob, z teľacej nožiny. V mojom recepte hrá hlavnú úlohu hovädzie s deravou kosťou, ktoré som s jesennou zeleninou pomaly dusila v rúre. Odležané mäso som umyla, osušila a posypala čerstvo mletým korením štyroch farieb. Cibule a kúsok slaniny som pokrájala na malé kúsky a opiekla na pol lyžici masti v jenskej mise. Pridala som lyžicu brusnicového džemu.

    Osso bucco s chuťou jesene (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso som narezala na obvodových blanách, aby sa počas pečenia nekrútilo. Ako som neskôr zistila, Jamie Oliver ho po obvode zväzuje špagátikom, lepšie sa s ním potom manipuluje. Ono totiž pozostáva z kúskov svaloviny, ktoré držia spolu blany a tie sa dlhou tepelnou úpravou oddelia, takisto ako aj kosť. Opiekla som ho z oboch strán sprudka na lyžici masti, osolila a vložila do cibuľového základu.

    Osso bucco s chuťou jesene (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridala som pokrájanú zeleninu: kúsok zeleru a muškátovej maslovej tekvice na pečenie, jednu maličkú cukinku a malý patizónik aj so šupkou. Rúra sa mi už zohrievala na 220°C.

    Osso bucco s chuťou jesene (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Celé som zaliala vriacou vodou tak, že bolo skoro ponorené. Kto môže, dobre urobí, ak časť vody nahradí červeným vínom. Zakryté som vložila do rúry a keď tekutina začala bublať, teplotu som znížila na 110°C s ventilátorom( bez teplovzduchu si dajte 130°C). Jedlo sa dusilo bez môjho pričinenia 2,5 hodiny do momentu, kedy sa mäso už rozplývalo.

    Osso bucco s chuťou jesene (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzičasom som pripravila prílohu - cestovinu z tvrdej pšenice, je to obdoba našej slovenskej ryže. Trocha som ju opiekla na výpeku po mäse, zaliala vodou o hrúbku prsta nad jej hladinu, osolila, premiešala a zakrytú uvarila. Keď vsiakla všetku tekutinu, zdroj tepla som vypla, bola hotová.

    Osso bucco s chuťou jesene (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mäso som vybrala na teplý tanier, zeleninovú šťavu som ochutnala a usúdila, že ju netreba dochutiť, bola úplne skvelá. Viditeľné koreniny som vyhodila. Zeleninu som zhruba popučila tlačítkom na zemiaky, dá sa prejsť aj ponorným mixérom.

    Osso bucco s chuťou jesene (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nás je doma teraz len 1,5 takže preto taká malá porcia.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Dala si si zalezat. Pekne si popisala a este krajsie pripravila. Ja k tomu pridavam este vetvicku rozmarinu a timiannu s dvoma-troma klincekmi. Paci sa mi ze si nepouzila muku, ako ju casto niekde pridavaju.