Osso bucco s chuťou jesene (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Plátok nožiny s prepílenou kosťou som držala zabalený vo fólii v chladničke pár dní. Dozrel
práve s mojím rozhodnutím, ako ho pripravím.
1-2 porcia |
10 minút príprava |
160 minút na 220-130 °C |
Postup
- Osso bucco sa prekladá vo význame kosť s dierou. Najznámejší recept na jeho prípravu je na milánsky spôsob, z teľacej nožiny.
V mojom recepte hrá hlavnú úlohu hovädzie s deravou kosťou, ktoré som s jesennou zeleninou pomaly dusila v rúre.
Odležané mäso som umyla, osušila a posypala čerstvo mletým korením štyroch farieb. Cibule a kúsok slaniny som pokrájala na malé kúsky a opiekla na pol lyžici masti v jenskej mise. Pridala som lyžicu brusnicového džemu.
- Mäso som narezala na obvodových blanách, aby sa počas pečenia nekrútilo. Ako som neskôr zistila, Jamie Oliver ho po obvode zväzuje špagátikom, lepšie sa s ním potom manipuluje. Ono totiž pozostáva z kúskov svaloviny, ktoré držia spolu blany a tie sa dlhou tepelnou úpravou oddelia, takisto ako aj kosť.
Opiekla som ho z oboch strán sprudka na lyžici masti, osolila a vložila do cibuľového základu.
- Pridala som pokrájanú zeleninu: kúsok zeleru a muškátovej maslovej tekvice na pečenie, jednu maličkú cukinku a malý patizónik aj so šupkou. Rúra sa mi už zohrievala na 220°C.
- Celé som zaliala vriacou vodou tak, že bolo skoro ponorené. Kto môže, dobre urobí, ak časť vody nahradí červeným vínom. Zakryté som vložila do rúry a keď tekutina začala bublať, teplotu som znížila na 110°C s ventilátorom( bez teplovzduchu si dajte 130°C). Jedlo sa dusilo bez môjho pričinenia 2,5 hodiny do momentu, kedy sa mäso už rozplývalo.
- Medzičasom som pripravila prílohu - cestovinu z tvrdej pšenice, je to obdoba našej slovenskej ryže. Trocha som ju opiekla na výpeku po mäse, zaliala vodou o hrúbku prsta nad jej hladinu, osolila, premiešala a zakrytú uvarila. Keď vsiakla všetku tekutinu, zdroj tepla som vypla, bola hotová.
- Mäso som vybrala na teplý tanier, zeleninovú šťavu som ochutnala a usúdila, že ju netreba dochutiť, bola úplne skvelá. Viditeľné koreniny som vyhodila. Zeleninu som zhruba popučila tlačítkom na zemiaky, dá sa prejsť aj ponorným mixérom.
- Nás je doma teraz len 1,5 takže preto taká malá porcia.