Oškvarkové pagáče
Oškvarkové pagáče

Oškvarkové pagáčiky

marienka44 - fotkamarienka44, 25. mája 2020

Recept som vystrihla z Kauflandových novín už dávno. Vyskúšala som veľa receptov na pagáče, ale až tento je ten pravý.

76
porcií
120 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Kysnuté cesto:
600 g
2 PL (alebo maslo)
2 ks
200 ml (14 %)
30 g
100 ml
2 KL
Oškvarková zmes:
400 g
200 g
1 ČL
50 ml
Na potretie:
Na posypanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Oškvarková zmes: Pomleté oškvarky (časť môžeme len posekať) zmiešame s múkou (200 g), soľou a mliekom. Odporúčam vyskúšať, či je zmes rozotierateľná. Ja kupujem "Chrumkavé bravčové oškvarky" z Rakúska v našom Lidli. Jedno balenie váži 200 g. Sú bez soli a veľmi chutné. Múka zabezpečí, že pri vaľkaní už poskladaného cesta oškvarky nevytečú na dosku. Niekto to rieši tak, že cesto s natretými oškvarkami dá kysnúť do chladničky, viď @kukulienka71. https://varecha.pravda.sk/recepty/oskvarkove-pagace-fotorecept/60816-recept.html

  2. 2

    Kysnuté cesto z uvedených surovín urobíme štandardne, t. z. že z vlažného mlieka, trochu cukru, múky a droždia pripravíme kvások. Do preosiatej múky pridáme kvások, žĺtky, kyslú smotanu, soľ a nakoniec zmäknutý tuk. Vymiesime cesto, podľa potreby ešte prilejeme mlieko. Cesto necháme pri izbovej teplote kysnúť asi 30 min.

  3. 3

    Vykysnuté cesto na pomúčenej doske ešte premiesime a čo najviac vyvaľkáme. Naň natrieme oškvarkovú zmes na 3-krát po 15 minútach. Zakaždým preložíme ako lístkové cesto. Nakoniec cesto rozvaľkáme na asi 1,5 cm a okrúhlou formičkou vykrajujeme pagáčiky. Na vrch každého urobíme mriežku (ja to robím pomocou krájača na varené zemiaky). Otáčaním pagáčika medzi dlaňami na doske vyformujeme pekný tvar a ukladáme vedľa seba na plech vyložený pečiacim papierom. Tak, aby sa nedotýkali.

  4. 4

    Necháme na plechu chvíľu podkysnúť, potrieme rozmiešaným osoleným vajíčkom a posypeme semiačkami, napr. sezamové, ľanové, rasca ap. Pečieme pri 180 °C asi 20-25 minút. Treba sledovať podľa typu rúry. Ja som na skúšku urobila len z polovičnej dávky. Tu sú upečené na plechu:

    Oškvarkové pagáčiky  - obrázok 4
Recept je zaradený do kategórií:
Slovenská kuchyňa, Slané chuťovky, Kysnuté cestá, Pečené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@marienka44 (26.5.2020 09:57)

Ironické príspevky od
@garanco
@garanco ma znechutili v práci a v uverejňovaní receptov. Ja som tie škvarky z Lidla neodporúčala, ani nevnucovala, len som konštatovala, aké kupujem ja. Nie je tam ani jedna tvrdá časť, kože ap., ako sú v kupovaných slovenských škvarkách. Tieto sú aj chuťovo príjemné, mäkké, nevylámete si zuby ako na tých slovenských od músiara. Dajú sa jesť priamo zo sáčku. Neobsahujú soľ, čo oceňujem, mám zvýšený krvný tlak. Veď sa dajú vyrobiť aj doma škvarky pri vytápaní slaniny, ale tie nemáte po ruke každý deň.