Oškvarkové pagáče
Oškvarkové pagáče

Oškvarkové pagáčiky

marienka44 - fotkamarienka44, 25. mája 2020

Recept som vystrihla z Kauflandových novín už dávno. Vyskúšala som veľa receptov na pagáče, ale až tento je ten pravý.

76
porcií
120 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Kysnuté cesto:
600 g
2 PL (alebo maslo)
2 ks
200 ml (14 %)
30 g
100 ml
2 KL
Oškvarková zmes:
400 g
200 g
1 ČL
50 ml
Na potretie:
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Oškvarková zmes: Pomleté oškvarky (časť môžeme len posekať) zmiešame s múkou (200 g), soľou a mliekom. Odporúčam vyskúšať, či je zmes rozotierateľná. Ja kupujem "Chrumkavé bravčové oškvarky" z Rakúska v našom Lidli. Jedno balenie váži 200 g. Sú bez soli a veľmi chutné. Múka zabezpečí, že pri vaľkaní už poskladaného cesta oškvarky nevytečú na dosku. Niekto to rieši tak, že cesto s natretými oškvarkami dá kysnúť do chladničky, viď @kukulienka71. https://varecha.pravda.sk/recepty/oskvarkove-pagace-fotorecept/60816-recept.html

  2. 2

    Kysnuté cesto z uvedených surovín urobíme štandardne, t. z. že z vlažného mlieka, trochu cukru, múky a droždia pripravíme kvások. Do preosiatej múky pridáme kvások, žĺtky, kyslú smotanu, soľ a nakoniec zmäknutý tuk. Vymiesime cesto, podľa potreby ešte prilejeme mlieko. Cesto necháme pri izbovej teplote kysnúť asi 30 min.

  3. 3

    Vykysnuté cesto na pomúčenej doske ešte premiesime a čo najviac vyvaľkáme. Naň natrieme oškvarkovú zmes na 3-krát po 15 minútach. Zakaždým preložíme ako lístkové cesto. Nakoniec cesto rozvaľkáme na asi 1,5 cm a okrúhlou formičkou vykrajujeme pagáčiky. Na vrch každého urobíme mriežku (ja to robím pomocou krájača na varené zemiaky). Otáčaním pagáčika medzi dlaňami na doske vyformujeme pekný tvar a ukladáme vedľa seba na plech vyložený pečiacim papierom. Tak, aby sa nedotýkali.

  4. 4

    Necháme na plechu chvíľu podkysnúť, potrieme rozmiešaným osoleným vajíčkom a posypeme semiačkami, napr. sezamové, ľanové, rasca ap. Pečieme pri 180 °C asi 20-25 minút. Treba sledovať podľa typu rúry. Ja som na skúšku urobila len z polovičnej dávky. Tu sú upečené na plechu:

    Oškvarkové pagáčiky  - obrázok 4

Diskusia k receptu

garanco
Ešte som nevidela guľatú formičku -:) , len okrúhlu... a kto nemá do Rakúska na skok, aké škvarky potom?......... Určite budú dobré aj slovenské!
marienka44
@garanco (26.5.2020 06:40)

ved tie rakuske dostat v SR. Krajina pôvodu je na obale napísaná: Rakúsko. Takk prepáč, ak som zle pomenovala formičku, každý vie, o akú ide. Môže to byť aj pohár s ostrým okrajom.
marienka44
@garanco (26.5.2020 06:40)

Ďakujem
@braxi , že sa ma zastala. Veď Varecha nie je gramatické okienko, podstané sú recepty. Editácii receptu predchádza schvaľovací proces od Adminy. Prečo mi to neopravili?
Mala som problémy s uverejnením receptu. Nvedela som, že sú 2 verzie vzhľadu Varechhy. Editovať sa dá len na novej.
marienka44
@marienka44 (26.5.2020 09:57)

Ironické príspevky od
@garanco
@garanco ma znechutili v práci a v uverejňovaní receptov. Ja som tie škvarky z Lidla neodporúčala, ani nevnucovala, len som konštatovala, aké kupujem ja. Nie je tam ani jedna tvrdá časť, kože ap., ako sú v kupovaných slovenských škvarkách. Tieto sú aj chuťovo príjemné, mäkké, nevylámete si zuby ako na tých slovenských od músiara. Dajú sa jesť priamo zo sáčku. Neobsahujú soľ, čo oceňujem, mám zvýšený krvný tlak. Veď sa dajú vyrobiť aj doma škvarky pri vytápaní slaniny, ale tie nemáte po ruke každý deň.
marienka44
@afataga (26.5.2020 11:47)

Guľa je priestorový útvar a kruh plošný. Teda aj Ty si za to, že som to zle pomenovala? Recept som písala aj časovej tiesni, do noci a na viackrát, lebo v starej verzii nebol prístup k "Upraviť recept". Chyba nebola u mňa, p. Janka z redakcie sa mi ospravedlnila za nedorozumenie s verziami.
vally
@marienka44 (26.5.2020 12:03)

Kašlite na to, ak sa niekto nudí a rieši nepodstatné veci, nepomôžete si, sme na stránke, ktorá ponúka varenie a pečenie, pre mňa sú podstatné recepty a to, čo podľa nich upečiem alebo uvarím čo mám upiecť alebo uvariť, a ci sa to bude dat jesť
zolik
Pagaciky su rozkosne. Geometriu neries. Prajem Ti pekny den a aj nadalej chut do pecenia, ci uz s formickou okruhlou alebo gulatou ;-)
garanco
@marienka44 (26.5.2020 14:05)

Nechcela som byť ironická, veď niekoľko receptov a rád sme si už viackrát vymenili. Len som sa pobavila, ako sa dá guľatým ("priestorovým") predmetom vykrajovať, a nebolo to ani jazykové okienko....
afataga
@marienka44 (26.5.2020 12:03)

Nie ze si to ja myslim, je to tak, ale uz je to opravene, tak je to OK. To je v poslednej dobe nejaka moda, lebo aj v radiu pocujem ze gulaty stol a pod., rada by som ho videla :-)
terinka55
Vydarili sa Ti krásne. Aj ja som dnes robila. Tvoja info o pridaní múky do pomletých škvarkov by sa mi bola veru šikla. Ďakujem.