Oškvarkové pagáče
Oškvarkové pagáčiky
Autor receptu: marienka44
Recept som vystrihla z Kauflandových novín už dávno. Vyskúšala som veľa receptov na pagáče, ale až tento je ten pravý.
76 porcií |
120 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Oškvarková zmes: Pomleté oškvarky (časť môžeme len posekať) zmiešame s múkou (200 g), soľou a mliekom. Odporúčam vyskúšať, či je zmes rozotierateľná. Ja kupujem "Chrumkavé bravčové oškvarky" z Rakúska v našom Lidli. Jedno balenie váži 200 g. Sú bez soli a veľmi chutné. Múka zabezpečí, že pri vaľkaní už poskladaného cesta oškvarky nevytečú na dosku. Niekto to rieši tak, že cesto s natretými oškvarkami dá kysnúť do chladničky, viď @kukulienka71.
https://varecha.pravda.sk/recepty/oskvarkove-pagace-fotorecept/60816-recept.html
- Kysnuté cesto z uvedených surovín urobíme štandardne, t. z. že z vlažného mlieka, trochu cukru, múky a droždia pripravíme kvások. Do preosiatej múky pridáme kvások, žĺtky, kyslú smotanu, soľ a nakoniec zmäknutý tuk. Vymiesime cesto, podľa potreby ešte prilejeme mlieko. Cesto necháme pri izbovej teplote kysnúť asi 30 min.
- Vykysnuté cesto na pomúčenej doske ešte premiesime a čo najviac vyvaľkáme. Naň natrieme oškvarkovú zmes na 3-krát po 15 minútach. Zakaždým preložíme ako lístkové cesto. Nakoniec cesto rozvaľkáme na asi 1,5 cm a okrúhlou formičkou vykrajujeme pagáčiky. Na vrch každého urobíme mriežku (ja to robím pomocou krájača na varené zemiaky). Otáčaním pagáčika medzi dlaňami na doske vyformujeme pekný tvar a ukladáme vedľa seba na plech vyložený pečiacim papierom. Tak, aby sa nedotýkali.
- Necháme na plechu chvíľu podkysnúť, potrieme rozmiešaným osoleným vajíčkom a posypeme semiačkami, napr. sezamové, ľanové, rasca ap.
Pečieme pri 180 °C asi 20-25 minút. Treba sledovať podľa typu rúry.
Ja som na skúšku urobila len z polovičnej dávky. Tu sú upečené na plechu: