Ošatkový pšenično - ražný rascový chlieb bez ošatky fotorecept
Foto: pusta
Možno sa pýtate prečo je v názve bez ošatky? V pôvodnom recepte sa dáva cesto vykysnúť do ošatky, ale ja som ju nemala. recept Zobraziť celý popisMožno sa pýtate prečo je v názve bez ošatky? V pôvodnom recepte sa dáva cesto vykysnúť do ošatky, ale ja som ju nemala. recept sa mi videl dobrý a nemýlila som sa, preto sa o tento chlebík chcem s Vami podeliť. Našla som ho na tomto webe http://www.mamincinyrecepty.cz/chleb-1/osatkovy-chleb
porcia
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Cesto môžete pripraviť aj v domácej pekárničke. Ja som obe múky preosiala do vandlíka a premiešala som ju so soľou a s celou rascou.
-
2
Do stredu som vyhĺbila jamku, nasypala som do nej sušené droždie, kryštálový cukor, zaliala som vlažnou vodou.
-
3
Ked kvások vykysol, pridala som olej a ocot.
-
4
Všetko som spracovala na hladké, nelepivé a pružné cesto.
-
5
Prikryté cesto čistou utierkou soom nechakla kysnúť na teplom mieste 30 minút.
-
6
Potom som ho vyklopila na ľahko pomúčenú dosku, prepracovala som ho a vytvarovala som podlhovastý bochník, ktorý som preniesla na plech vystlaný pečiacou fóliou /pečiacim papierom/.
-
7
Vytvarovaný bochník som nechala prikrytý utierkou kysnúť ešte na plechu 1 hodinu.
-
8
Pred vložením do trúby som ho potrela studenou vodou. Piekla som ho 10 minút na 230 stupňoch C, znížila som teplotu trúby na 180 stupňov C a piekla ešte 30 minút. 2x som ho počas pečenia ešte potrela studenou vodou.
-
9
Upečený chlieb som nechala vychladnúť na mriežke
-
10
Tu je prierez chlebíkom, je ľahký pŕovitý, mistami má oká s chrumkavou kôrkou a je výbornej chuti.
-
11
ešte pohľad na na pokrájaný chlieb
teší ma, že si môj chlebík upiekla, že sa ti vydaril a hlavne, že tak veľmi chutil:-) dakujem za pochvalu.