Ošatkový pšenično - ražný rascový chlieb bez ošatky fotorecept

pusta - fotkapusta, 16. augusta 2012
Ošatkový pšenično - ražný rascový chlieb bez ošatky (fotorecept)
Foto: pusta

Možno sa pýtate prečo je v názve bez ošatky? V pôvodnom recepte sa dáva cesto vykysnúť do ošatky, ale ja som ju nemala. recept Zobraziť celý popisMožno sa pýtate prečo je v názve bez ošatky? V pôvodnom recepte sa dáva cesto vykysnúť do ošatky, ale ja som ju nemala. recept sa mi videl dobrý a nemýlila som sa, preto sa o tento chlebík chcem s Vami podeliť. Našla som ho na tomto webe http://www.mamincinyrecepty.cz/chleb-1/osatkovy-chleb

1 dávka
porcia
1 hodina 45 minút minút
príprava
230/10 + 180/30 -45 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
200 g
350 ml vlažná
2 CL (Dr. Oetker)
2 PL
2 CL
1 PL
2 a 1/2 CL
1 CL




Postup

  1. 1

    Cesto môžete pripraviť aj v domácej pekárničke. Ja som obe múky preosiala do vandlíka a premiešala som ju so soľou a s celou rascou.

    Ošatkový pšenično - ražný rascový chlieb bez ošatky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do stredu som vyhĺbila jamku, nasypala som do nej sušené droždie, kryštálový cukor, zaliala som vlažnou vodou.

    Ošatkový pšenično - ražný rascový chlieb bez ošatky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ked kvások vykysol, pridala som olej a ocot.

    Ošatkový pšenično - ražný rascový chlieb bez ošatky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Všetko som spracovala na hladké, nelepivé a pružné cesto.

    Ošatkový pšenično - ražný rascový chlieb bez ošatky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prikryté cesto čistou utierkou soom nechakla kysnúť na teplom mieste 30 minút.

    Ošatkový pšenično - ražný rascový chlieb bez ošatky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom som ho vyklopila na ľahko pomúčenú dosku, prepracovala som ho a vytvarovala som podlhovastý bochník, ktorý som preniesla na plech vystlaný pečiacou fóliou /pečiacim papierom/.

    Ošatkový pšenično - ražný rascový chlieb bez ošatky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vytvarovaný bochník som nechala prikrytý utierkou kysnúť ešte na plechu 1 hodinu.

    Ošatkový pšenično - ražný rascový chlieb bez ošatky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pred vložením do trúby som ho potrela studenou vodou. Piekla som ho 10 minút na 230 stupňoch C, znížila som teplotu trúby na 180 stupňov C a piekla ešte 30 minút. 2x som ho počas pečenia ešte potrela studenou vodou.

    Ošatkový pšenično - ražný rascový chlieb bez ošatky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Upečený chlieb som nechala vychladnúť na mriežke

    Ošatkový pšenično - ražný rascový chlieb bez ošatky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tu je prierez chlebíkom, je ľahký pŕovitý, mistami má oká s chrumkavou kôrkou a je výbornej chuti.

    Ošatkový pšenično - ražný rascový chlieb bez ošatky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ešte pohľad na na pokrájaný chlieb

    Ošatkový pšenično - ražný rascový chlieb bez ošatky (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

danda3
Krásny chlebík, s maslom a zeleninou výborná večera.♥
babkamt
Chlieb sa ti pekne vydaril. Cítim jeho vôňu až u mňa doma. Uložila som do kk.
izabella929
krásny chlebík.-)) ošatka nie je problém, tú mám...jej, tá vôňa musí byť úžasná.-)
marijanka712
@pusta krásny chlebík mám síce svoj osvädčeny aj tu na vareche som ho uverejnila, ale skúsim aj tento páči sami v priereze vypadá chutne ja nezvyknem do chleba dať olej , ale prečo ráz nevyskúšať možno, že ked sa mi zapáči ostanem pri tvojom chlebíku , ale celozrnnu múku musím niekde kúpiť kde túto značku kupuješ???
marlenka88
Chlebík pečieme doma stále, tento bude ďaľší do zbierky a dokonca mám aj ošatku:-)
zdezda
:-) fajnový chlebík, prvýkrát som videla foto z elektrickej rúry iba od teba, i to že ani formu naňho netreba , potešila si ma a ďakujem :-)
hannah22
páči sa mi jeho štruktúra a farba, ukladám a vyskúšam..... :))
pusta
@marijanka , túto výbornú celozrnnú hladkú ražnú múku Biomilla bežne kupujem v Bille, je naozaj dobrá, preto som uviedla značku.
pusta
@marlenka88 , @izabella929 , ak budete robiť tento chlebík v ošatke, treba ju vysypať múkou a po vykysnutí, ak chlebík preklopíte na plech, treba metličkou zmiesť prebytočnú múku. ale to iste viete aj bezo mňa. potom bude povrch chlebíka trošku inakší, preberie akoby "odtlačok" ošatky a bude vyzerať presne tak, ako je na obrázku v linku, ktorý som dala v úvode. štruktúra je však ako v mojom chlebe.
babidka
V sobotu pekavam chlieb a tento sa mi tiez paci .Hoci osatku mam sice inu - je to skor kosik z prutia - ale chlebik urcite bude :-)
pusta
@babidka , potom daj vedieť, ako chutil. nám veľmi, len sa po ňom tak zaprášilo. kúsok zostal a bor výborný a mäkkučký aj dnes.
pusta
naozaj dakujem vlastne každému za uznanie a pekné komentáre.
wmajkaw
dnes som chlebik skusala a je vynikajuuuuuci velmi nam chutil dakujem za recept :-)
redakcia
Odpoveď od @Pusta pre @Wmajkaw :
teší ma, že si môj chlebík upiekla, že sa ti vydaril a hlavne, že tak veľmi chutil:-) dakujem za pochvalu.