Ošatkový pšenično - ražný rascový chlieb bez ošatky (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Možno sa pýtate prečo je v názve bez ošatky? V pôvodnom recepte sa dáva cesto
vykysnúť do ošatky, ale ja som ju nemala. recept sa mi videl dobrý a nemýlila som sa,
preto sa o tento chlebík chcem s Vami podeliť. Našla som ho na tomto webe
http://www.mamincinyrecepty.cz/chleb-1/osatkovy-chleb
1 dávka porcia |
1 hodina 45 minút minút príprava |
230/10 + 180/30 -45 minút tepelná úprava |
Postup
- Cesto môžete pripraviť aj v domácej pekárničke. Ja som obe múky preosiala do vandlíka a premiešala som ju so soľou a s celou rascou.
- Do stredu som vyhĺbila jamku, nasypala som do nej sušené droždie, kryštálový cukor, zaliala som vlažnou vodou.
- Ked kvások vykysol, pridala som olej a ocot.
- Všetko som spracovala na hladké, nelepivé a pružné cesto.
- Prikryté cesto čistou utierkou soom nechakla kysnúť na teplom mieste 30 minút.
- Potom som ho vyklopila na ľahko pomúčenú dosku, prepracovala som ho a vytvarovala som podlhovastý bochník, ktorý som preniesla na plech vystlaný pečiacou fóliou /pečiacim papierom/.
- Vytvarovaný bochník som nechala prikrytý utierkou kysnúť ešte na plechu 1 hodinu.
- Pred vložením do trúby som ho potrela studenou vodou. Piekla som ho 10 minút na 230 stupňoch C, znížila som teplotu trúby na 180 stupňov C a piekla ešte 30 minút. 2x som ho počas pečenia ešte potrela studenou vodou.
- Upečený chlieb som nechala vychladnúť na mriežke
- Tu je prierez chlebíkom, je ľahký pŕovitý, mistami má oká s chrumkavou kôrkou a je výbornej chuti.
- ešte pohľad na na pokrájaný chlieb