Ošatkový pšenično - ražný rascový chlieb bez ošatky (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Možno sa pýtate prečo je v názve bez ošatky? V pôvodnom recepte sa dáva cesto vykysnúť do ošatky, ale ja som ju nemala. recept sa mi videl dobrý a nemýlila som sa, preto sa o tento chlebík chcem s Vami podeliť. Našla som ho na tomto webe http://www.mamincinyrecepty.cz/chleb-1/osatkovy-chleb

1 dávka
porcia
1 hodina 45 minút minút
príprava
230/10 + 180/30 -45 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Cesto môžete pripraviť aj v domácej pekárničke. Ja som obe múky preosiala do vandlíka a premiešala som ju so soľou a s celou rascou.
  2. Do stredu som vyhĺbila jamku, nasypala som do nej sušené droždie, kryštálový cukor, zaliala som vlažnou vodou.
  3. Ked kvások vykysol, pridala som olej a ocot.
  4. Všetko som spracovala na hladké, nelepivé a pružné cesto.
  5. Prikryté cesto čistou utierkou soom nechakla kysnúť na teplom mieste 30 minút.
  6. Potom som ho vyklopila na ľahko pomúčenú dosku, prepracovala som ho a vytvarovala som podlhovastý bochník, ktorý som preniesla na plech vystlaný pečiacou fóliou /pečiacim papierom/.
  7. Vytvarovaný bochník som nechala prikrytý utierkou kysnúť ešte na plechu 1 hodinu.
  8. Pred vložením do trúby som ho potrela studenou vodou. Piekla som ho 10 minút na 230 stupňoch C, znížila som teplotu trúby na 180 stupňov C a piekla ešte 30 minút. 2x som ho počas pečenia ešte potrela studenou vodou.
  9. Upečený chlieb som nechala vychladnúť na mriežke
  10. Tu je prierez chlebíkom, je ľahký pŕovitý, mistami má oká s chrumkavou kôrkou a je výbornej chuti.
  11. ešte pohľad na na pokrájaný chlieb