Orechový kysnutý koláč

michal1977 - fotkamichal1977, 31. januára 2012

Janettttttt, nie je to mäsko, ale hádam sa to bude trochu páčiť :) Nevedel som, čo od rozkoše napiecť, tak som len tak urobil Zobraziť celý popisJanettttttt, nie je to mäsko, ale hádam sa to bude trochu páčiť :) Nevedel som, čo od rozkoše napiecť, tak som len tak urobil tento... Rýchle a dobré ku káve alebo čaju...však Edo? :)

18
porcií
45 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
250 g
100 g
  ( 1 kocka )
200 ml vlažné
1 ks
50 g zmäknuté
200 g
150 g
hrsť
4 ks nastrúhané
 (na posypanie)




Postup

  1. 1

    Spravíme si kvások, pridáme múku, všetko mlieko a vajce. Vymiesime si cesto. (mlieka si môžeme pridať alebo ubrať podľa hutnosti cesta)

    Orechový kysnutý koláč - obrázok 1
  2. 2

    Pokiaľ nám kysne cesto si môžeme pripraviť plnku. Takže pomleté orechy, postrúhané štyri jablká, cukor a hrozienka.

    Orechový kysnutý koláč - obrázok 2
  3. 3

    Všetko zmiešame a vznikne takéto čosi :). Ochutnáme a môžeme ešte pridať cukor ak chceme mať viac sladké...ja mám ale radšej menej sladké.

    Orechový kysnutý koláč - obrázok 3
  4. 4

    Z cesta po vykysnutí si spravíme hrubší valec a ten nakrájame na cca 3cm valčeky. Tie som ja potom stlačil malým pohárikom na whisky tak, aby ostali vysoké okraje. Zapájame samozrejme celú rodinku...

    Orechový kysnutý koláč - obrázok 4
  5. 5

    Čize takto nejako...

    Orechový kysnutý koláč - obrázok 5
  6. 6

    Koláče dáme na plech, pridáme plnku (v mojom prípade vééééľku kopu), okraje potrieme rozšľahaným žĺtkom a šup do trúby.

    Orechový kysnutý koláč - obrázok 6
  7. 7

    No a po upečení poprášime práškovým cukrom...a rýchlo zjeme.

    Orechový kysnutý koláč - obrázok 7

Diskusia k receptu

3sandra3
tie sú nádherné a musia byť super chutné s tak bohatou plnkou... Mńaaam...
lia66
Nó, plnky je tam ozaj požehnane...mňamka veliká!!!...a pomocníčka šikovná, tak to sa potom super vypeká!!!
marianne69
Pana beka,ked jeden zjem,mam dost:-) tiez mam rada vela plnky a to dievcatko je neodolatelne,paci sa mi s akym zapalom pomaha:-)
1x nani2
salinka
Hmmm, kombinacia orech s jablkom je tiez vyborna, vyskusam. Ale ja to budem kuzlit bez toho tvojho sikovneho pomocnicka:-)
kuchticka
@michal , ty si taky sikulka (lebo sikulak?). Taketo kolacky mam rada (teraz obmedzujem) a tiez co najviac plnky, nie vela cesta. Este by si mohol nabuduce tie hrozienka zaliat rumom aspon na 1 hod, potom precedit a zamiesat do tych jablk, lenze to by asi ta mala slecna nemohla. Mas vybornu pomocnicku.
sovka62
To je ale paráda, koláčiky, aj to slniečko čo ti pomáha. A čo sa týka plnky, aj u mňa čím viac tým lepšie (jeden náš priateľ hovorieva, že on holé makovníky nemá rád) a ja ju mám rada ešte aj dobre osladenú (veď to na mne aj vidno!).
tykadielko
no aký šikovný tato.....vyzerajú supríkovo a verím, že sú úžasne jedlé...ja milujem takéto tvarohové-tiež bohatá plnka :D
1x martau
babidka
tak take dobre kolaciky sa predsa upiect musia :-))))
pacik
Koláčiky krásne, narobil si mi chute :-)
jerica
ale si ma navnadil,tuším upečiem, plnka to je moje , keď robievam makovú alebo aj orechovú vždy si spravím viac aby som mohla vylizovať.
Malá je šikulka , je vidieť že má rada buchtičky.
babkamt
Malá pomocníčka sa potatila. To sa potom ľahko vypekajú dobroty.Obdivujem chlapov , čo sú takí šikovní ako ty. Vedia prekvapiť manželku takouto dobrotou.
afataga
krasne kolaciky a zaujimava kombinacia orechov a jablk v plnke, od kedy mi kysnute cesto miesi pekarnicka, uz robim ja kysnute a tuto plnku isto vyskusam
marijanka712
krásné chutné a vydarené , oceňujem tie jablká v plnke robia ju sviežejšiu a šťavnatejšiu no a tu malú pomocníčku by som si tak požičala pripomína mi moje dievčatá, ktoré sa stále motali ked som piekla a oni tiež pomáhali -potom som musela celú kuchyňu poriadne povysávať lebo bola celá múková , ale aj tak to stálo zato obidve sú šikovné a poradia si v kuchyni zo všetkým. tak aj s malej krasavici vyrastie súca slečna-ukladám si do kk iste tvoje fantastické koláčiky vyskúšam
medovnicek
takých šikovných chlapov by mali klonovať a hrozne sa mi páči tá zlatulinká pomocníčka, zaslúžite si obaja obrovskú jednotku
tatranka
Mal si krásnu a šikovnú pomocníčku.Koláčiky ako maľované.Plnka sa mi páči.Ak môžem poradiť.Skús na budúce do plnky zamiešať trochu / asi z jedného bielka/ tuhú penu.
michal1977
@v šetkým veľmi pekne ďakujem za pekné ohlasy... v zálohe mám ďalšie, takže už len fotiť :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia