Orechový a makový závin z maslového cesta

abend - bez fotkyabend, 16. decembra 2011

Recept som získala pred takmer tridsiatimi rokmi od kolegyne, tá ho mala od rodiny z Rakúska. Tieto záviny sú takmer totožné s Bratislavskými rožkami. Zobraziť celý popisRecept som získala pred takmer tridsiatimi rokmi od kolegyne, tá ho mala od rodiny z Rakúska. Tieto záviny sú takmer totožné s Bratislavskými rožkami. Robím ich na každé Vianoce, v chlade vydržia aj viac ako 2 týždne.

90 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

50 dkg
2 dkg
1 dcl vlažné
6 dkg
3
2 PL
25 dkg
 štipka
Plnka:
Orechová plnka:
25 dkg
 dľa chuti
cca 3  neušľahané
Maková plnka:
25 dkg
cca 15 dkg
 potlčené
cca 2 dcl




Postup

  1. 1

    Múku preosejeme, pridáme cukor, žĺtky, rum, postrúhané maslo a kvasnice ktoré sme rozpustili vo vlažnom mlieku. Z uvedených surovín vypracujeme cesto, dobre vymiesime, rozdelíme na 6 bochníkov, prikryté potravinárskou fóliou uložíme na 1 - 2 hod. do chladu. Zásada: cesto nesmie nakysnúť.

  2. 2

    Pnky: Z uvedených surovín si ich pripravíme v dostatočnom predstihu, do závinov sa natierajú studené. Do orechovej plnky treba nevyšľahané bielky pridávať postupne, konzistencia má byť ani riedka ani hustá nedala by sa natierať. Makovú plnku nevarím, mak, cukor a hrebíčky zalejem horúcim mliekom a vymiešam. Konzistencia ako u orechovej plnky.

  3. 3

    Bochníčky po jednom vyberáme z chladničky, vyvaľkáme na tenko,cca 5mm,natrieme príslušnú plnku a zrolujeme ako závin.Na plech dáme papier na pečenie, položíme prvý závin, dobre potrieme vymiešanymi žĺtkami a dáme do chladu. Po každom závine ktorý uložíme na plech a dáme do chladu. Postupne pripravíme všetky záviny, do vyhriatej rúry dáme piecť až keď žĺtky na všetkých závinoch zaschnú. Pečieme pri 180 st.,teplovzdušná rúra cca. 25- 30min.

Diskusia k receptu

marienka44
@Abend ,v rozpise su 3 zltky, ale tie idu asi do cesta. Na potieranie zltkami potrebujeme dalsie vajicka? Nie su uvedene. :-( Ukladam do KK po upresneni receptu.
izabella929
dnes som tento recept videla, ako sa robí aj pečie na TVPaprika....presne tento istý recept robil...vymiesené cesto dával do chladničky..záviny potrel rozšlahaným vajcom +žltok a 2x..ešte tesne pred pečením potrel cesto znova..vyskúšam,vyzeral vynikajúco..a čo sa mi páčilo, robil aj citrusovú plnku..nastúhal pomaranče a citrony aj so šťavou uvaril, pridal cukor a nechal to týždeň spolu spojiť...bolo to pekné oranžové..
abend
@marienka 44, ospravedlňujem sa, v rozpise skutočne chýbajú žĺtky na potieranie závinou. A robím to tak ako píše izabella929, že pred pečením potriem záviny znova. Ešte dopĺňam, že záviny majú priemer cca 5,5- 6 cm, po nakrájaní sú to také chutné takmer jednohubky.
abend
@afataga , ľutujem, ale ešte ich nemám upečené, tak som foto nemohla priložiť.
alena45
toto je ten recept, na ktorý sa pýtala Arooo v diskusii ?
abend
@alena45 žiaľ neviem, prezrela som si posledné diskusie a o takomto recepte som tam nič nenašla.
abend
@viera1 , podľa toho čo arooo spomína, teda suroviny a to ako by mali záviny vyzerať, ale aj chutiť, môže to byť ten hľadaný recept.
abend
@arooo , hľadala si recept na chutný makový, orechový závin, mrkni na môj recept, možno je to ten po ktorom pátraš.
sovka62
Cez víkend som ich upiekla, konečne prišli na rad. Síce mi pukli, asi som cesto mala popichať, ale na tom nezáleží. Sú výborné a hlavne, naozaj vydržia v nezmenenej kvalite viac dní. Včera sme ich dojedli a boli rovnako lahodné ako čerstvo upečené (vychladnuté som ich zabalila do alobalu a postupne vyberala). Konečne záviny, ktoré môžem napiecť vopred. Ďakujem.
abend
sovka62 mám radosť ,že sa Ti záviny podarili. Ja ich pečiem klasicky k Vianociam, keď ich nakrájam sú to také malé, chutné "jednohubky" a pekne vyzerajú aj s ostatným Vianočným pečivom.Prajem veľa úspechov aj do ďalšieho pečenia.
sovka62
@abend , zajtra pečiem zas (už po niekoľký krát), lebo na Vianoce bol štedrák, ale vnučka drankala, že aj tieto záviny musia byť, budú teda k Silvestru. Veľmi vydarený recept, ďakujem ti.
abend
sovka62 ospravedlňujem sa, že sa ozývam až dnes, bola som od 16.12. bez počítača. Teší ma, že sa Ti môj recept páči. Vianoce v mojej rodine by neboli vianocami keby som nenapiekla tieto záviny.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia