Orechový a makový závin z maslového cesta

Autor receptu: abend

Recept som získala pred takmer tridsiatimi rokmi od kolegyne, tá ho mala od rodiny z Rakúska. Tieto záviny sú takmer totožné s Bratislavskými rožkami. Robím ich na každé Vianoce, v chlade vydržia aj viac ako 2 týždne.

90 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku preosejeme, pridáme cukor, žĺtky, rum, postrúhané maslo a kvasnice ktoré sme rozpustili vo vlažnom mlieku. Z uvedených surovín vypracujeme cesto, dobre vymiesime, rozdelíme na 6 bochníkov, prikryté potravinárskou fóliou uložíme na 1 - 2 hod. do chladu. Zásada: cesto nesmie nakysnúť.
  2. Pnky: Z uvedených surovín si ich pripravíme v dostatočnom predstihu, do závinov sa natierajú studené. Do orechovej plnky treba nevyšľahané bielky pridávať postupne, konzistencia má byť ani riedka ani hustá nedala by sa natierať. Makovú plnku nevarím, mak, cukor a hrebíčky zalejem horúcim mliekom a vymiešam. Konzistencia ako u orechovej plnky.
  3. Bochníčky po jednom vyberáme z chladničky, vyvaľkáme na tenko,cca 5mm,natrieme príslušnú plnku a zrolujeme ako závin.Na plech dáme papier na pečenie, položíme prvý závin, dobre potrieme vymiešanymi žĺtkami a dáme do chladu. Po každom závine ktorý uložíme na plech a dáme do chladu. Postupne pripravíme všetky záviny, do vyhriatej rúry dáme piecť až keď žĺtky na všetkých závinoch zaschnú. Pečieme pri 180 st.,teplovzdušná rúra cca. 25- 30min.