Foto: zuzanka1367
Podarilo sa mi kúpiť dostatočné množstvo orechov a nevedela som im odolať a neodskúšať či budú dobré na Vianoce :) A to je len Zobraziť celý popisPodarilo sa mi kúpiť dostatočné množstvo orechov a nevedela som im odolať a neodskúšať či budú dobré na Vianoce :) A to je len výhovorka, sladké sa mi žiadalo...Inšpirovaná: ohnuts.com plus vlastná fantázia :)
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
240 g |
|
150 g |
|
20 g |
|
1/4 ČL |
|
6 - 8 ČL ľadová |
|
na posypanie |
|
(alebo roztopené maslo) |
|
Plnka: | |
300 g posekané |
|
150 g |
|
80 g |
|
4 PL |
|
4 ks |
|
15 ČL |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Najskôr si pripravíme plnku. Skaramelizujeme cukor, do rozpusteného karamelu pridáme orechy, miešame aby sa obalili karamelom...
-
2
Do orechov pridáme maslo, stále miešame, aby sa hmota spojila, ďalej pridáme med a nakoniec smotanu a na slabšej teplote varíme, pokiaľ nemáme hladkú hmotu.
-
3
Karamelovú plnku necháme chladnúť a zamiesime si cesto. Múku, cukor, soľ zmiešame, nakrájame na kocky maslo a pridáme ľadovú vodu. Rýchlymi pohybmi vymiesime cesto. Nevadia kúsky masla, nemieste ho dlho...
-
4
Cesto rozvaľkáme na hrúbku 2-3 mm a potreme ghee, alebo rozpusteným maslom a posypeme mletou škoricou. Zrolujeme...
-
5
Formu s priemerom 28 cm vystelieme papierom na pečenie. Z rolády krájame tenké, asi 3-4 mm kolieska, konce rolády odrežeme a odložíme bokom, použijeme ich na vyplnenie medzier v korpuse...odrezané rolády postupne ukladáme do formy, tesne vedľa seba aj po obvode...Popritláčame, tak aby zakrylo cesto celé dno a použijem aj tie odrezané konce.
-
6
Koláč vložíme predpiecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 10 minút. Vrátime sa k plnke, ktorá nám už trochu vychladla, primiešame do nej rozšľahané jemne osolené vajcia, na fotkách mám 3, ale do plnky som ich dala 4 kusy, dobre premiešame a vylejeme na predpečené cesto...
-
7
Pečieme na tej istej teplote ešte asi 28-30 minút. Necháme vychladnúť a ak máme chuť pokvapkáme karamelovou polevou, ale nemusíme. Chuti karamelových orechov ja neviem odolať, tak sa rýchlo krájalo, trpezlivosť nie je moja silná stránka :) Koláč sa dal bez problémov preklopiť z formy a dobre sa krájal a aj chutil...no ak máte chuť skúste...
Pomylila si sa v bode 7,lebo tento recept je dokazom , ze mas v e l k u trpezlivost :-).
@fineliving som potešená, že si ho odskúšala ako prvá a nesklamal...Vďaka.
varecha.pravda.sk/recepty/twix-cookies-fotorecept/56901-r...
alebo
varecha.pravda.sk/recepty/slana-karamelova-poleva-fotorec...
Nech Vám chutí...