Orechovo-karamelový koláč (fotorecept)
Autor receptu: zuzanka1367
Podarilo sa mi kúpiť dostatočné množstvo orechov a nevedela som im odolať a
neodskúšať či budú dobré na Vianoce :) A to je len výhovorka, sladké sa mi
žiadalo...Inšpirovaná: ohnuts.com plus vlastná fantázia :)
30 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Najskôr si pripravíme plnku. Skaramelizujeme cukor, do rozpusteného karamelu pridáme orechy, miešame aby sa obalili karamelom...
- Do orechov pridáme maslo, stále miešame, aby sa hmota spojila, ďalej pridáme med a nakoniec smotanu a na slabšej teplote varíme, pokiaľ nemáme hladkú hmotu.
- Karamelovú plnku necháme chladnúť a zamiesime si cesto. Múku, cukor, soľ zmiešame, nakrájame na kocky maslo a pridáme ľadovú vodu. Rýchlymi pohybmi vymiesime cesto. Nevadia kúsky masla, nemieste ho dlho...
- Cesto rozvaľkáme na hrúbku 2-3 mm a potreme ghee, alebo rozpusteným maslom a posypeme mletou škoricou. Zrolujeme...
- Formu s priemerom 28 cm vystelieme papierom na pečenie. Z rolády krájame tenké, asi 3-4 mm kolieska, konce rolády odrežeme a odložíme bokom, použijeme ich na vyplnenie medzier v korpuse...odrezané rolády postupne ukladáme do formy, tesne vedľa seba aj po obvode...Popritláčame, tak aby zakrylo cesto celé dno a použijem aj tie odrezané konce.
- Koláč vložíme predpiecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 10 minút. Vrátime sa k plnke, ktorá nám už trochu vychladla, primiešame do nej rozšľahané jemne osolené vajcia, na fotkách mám 3, ale do plnky som ich dala 4 kusy, dobre premiešame a vylejeme na predpečené cesto...
- Pečieme na tej istej teplote ešte asi 28-30 minút. Necháme vychladnúť a ak máme chuť pokvapkáme karamelovou polevou, ale nemusíme. Chuti karamelových orechov ja neviem odolať, tak sa rýchlo krájalo, trpezlivosť nie je moja silná stránka :) Koláč sa dal bez problémov preklopiť z formy a dobre sa krájal a aj chutil...no ak máte chuť skúste...