Orechovo-karamelový koláč (fotorecept)

Autor receptu: zuzanka1367

Podarilo sa mi kúpiť dostatočné množstvo orechov a nevedela som im odolať a neodskúšať či budú dobré na Vianoce :) A to je len výhovorka, sladké sa mi žiadalo...Inšpirovaná: ohnuts.com plus vlastná fantázia :)

30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si pripravíme plnku. Skaramelizujeme cukor, do rozpusteného karamelu pridáme orechy, miešame aby sa obalili karamelom...
  2. Do orechov pridáme maslo, stále miešame, aby sa hmota spojila, ďalej pridáme med a nakoniec smotanu a na slabšej teplote varíme, pokiaľ nemáme hladkú hmotu.
  3. Karamelovú plnku necháme chladnúť a zamiesime si cesto. Múku, cukor, soľ zmiešame, nakrájame na kocky maslo a pridáme ľadovú vodu. Rýchlymi pohybmi vymiesime cesto. Nevadia kúsky masla, nemieste ho dlho...
  4. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 2-3 mm a potreme ghee, alebo rozpusteným maslom a posypeme mletou škoricou. Zrolujeme...
  5. Formu s priemerom 28 cm vystelieme papierom na pečenie. Z rolády krájame tenké, asi 3-4 mm kolieska, konce rolády odrežeme a odložíme bokom, použijeme ich na vyplnenie medzier v korpuse...odrezané rolády postupne ukladáme do formy, tesne vedľa seba aj po obvode...Popritláčame, tak aby zakrylo cesto celé dno a použijem aj tie odrezané konce.
  6. Koláč vložíme predpiecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 10 minút. Vrátime sa k plnke, ktorá nám už trochu vychladla, primiešame do nej rozšľahané jemne osolené vajcia, na fotkách mám 3, ale do plnky som ich dala 4 kusy, dobre premiešame a vylejeme na predpečené cesto...
  7. Pečieme na tej istej teplote ešte asi 28-30 minút. Necháme vychladnúť a ak máme chuť pokvapkáme karamelovou polevou, ale nemusíme. Chuti karamelových orechov ja neviem odolať, tak sa rýchlo krájalo, trpezlivosť nie je moja silná stránka :) Koláč sa dal bez problémov preklopiť z formy a dobre sa krájal a aj chutil...no ak máte chuť skúste...