Gaštanová torta
Gaštanová torta

Orechovo-gaštanová torta s mascarpone fotorecept

elenas - fotkaelenas, 7. novembra 2019
Orechovo-gaštanová torta s mascarpone (fotorecept)
Foto: elenas

Táto vynikajúca torta si ma ihneď získala svojou skutočne orechovou chuťou a jemným gaštanovým krémom. Naozajstný pôžitok. Torta je šťavnatá, nie je presladená ani ťažká a kto má rad orechy, príde si na svoje. Prvýkrát som tortu ochutnala na narodeninovej oslave a odvtedy je u nás doma jedna z najobľúbenejších.

10-12
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
7 ks
180-210 g
210 g sekané
70 g
1/2 bal.
Plnka:
250 g
200 g (33 %)
500 g
4-5 PL (alebo ríbezľový, višňový)
Na zdobenie (nemusí byť):
 sekané
 strúhaná

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Žĺtky vyšľaháme spolu s cukrom do peny (množstvo cukru môžete regulovať podľa chuti). Pridáme sekané orechy (nie mleté, tak lepšie vynikne chuť orechov), strúhanku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec zamiešame vyšľahaný sneh z bielkov.

    Orechovo-gaštanová torta s mascarpone (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto vylejeme do tortovej formy (moja je priemerom 26 cm, spodok formy som vystlala papierom na pečenie, boky zľahka vymastila olejom a posypala hrubou múkou), vyrovnáme a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 35-40 min (vyskúšame špajdľou). Upečené necháme vychladnúť.

    Orechovo-gaštanová torta s mascarpone (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si plnku. Rozmrazené gaštanové pyré premiešame so smotanou na šľahanie. Mascarpone trochu prešľaháme, pridáme gaštanovo-šľahačkovú zmes a spolu vyšľaháme na hustý krém. Žiadny ďalší cukor som do plnky nepridávala. Krém zatiaľ môžeme odložiť do chladničky.

    Orechovo-gaštanová torta s mascarpone (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vychladnutý korpus rozkrojíme na dva diely. Aby vrch torty bol rovný, ja korpus vždy prevrátim spodnou stranou navrch. Pod korpus dookola dávam prúžky z papiera na pečenie, aby som pri zdobení nezašpinila tanier a potom ich ľahko spod torty odstránim, tak tortu nemusím potom premiestňovať. Jeden diel korpusu natriem džemom, potom vrstvou krému. Ak je džem veľmi hustý, tak ho zriedim trochou horúcej vody.

    Orechovo-gaštanová torta s mascarpone (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prikryjem druhým dielom a opäť natriem džemom a krémom. Boky som natrela zvyšným krémom a ešte som nechala aj na zdobenie vrchu torty. Potom som boky obsypala sekanými orechmi a vrch hoblinami čokolády a ozdobila krémom. Spod torty som odstránila papier na pečenie a dala tortu ešte schladiť do chladničky.

    Orechovo-gaštanová torta s mascarpone (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na vrch som poukladala maliny. Veru bola super. Dobrú chuť.

    Orechovo-gaštanová torta s mascarpone (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Pěkný receptík, gaštanové maškrty jsou velká dobrota. Krásná fota, nadělala jsi mi chutě. Díky za inspiraci. Zdomácněla by i u mě, ale u nás spíš seženu vlaštovčí hnízda než gaštanové pyré.
Krásna klasická torta. Suroviny a celé zloženie zaručujú chutný výsledok. Postup sa zdá zvládnuteľný. Páči sa mi, že krém nie je maslový. Možno ju na sviatky skúsim. Ďakujem za recept.