Gaštanová torta
Gaštanová torta

Orechovo-gaštanová torta s mascarpone fotorecept

elenas - fotkaelenas, 7. novembra 2019
Orechovo-gaštanová torta s mascarpone (fotorecept)
Foto: elenas

Táto vynikajúca torta si ma ihneď získala svojou skutočne orechovou chuťou a jemným gaštanovým krémom. Naozajstný pôžitok. Torta je šťavnatá, nie je presladená ani ťažká a kto má rad orechy, príde si na svoje. Prvýkrát som tortu ochutnala na narodeninovej oslave a odvtedy je u nás doma jedna z najobľúbenejších.

10-12
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
7 ks
180-210 g
210 g sekané
70 g
1/2 bal.
Plnka:
250 g
200 g (33 %)
500 g
4-5 PL (alebo ríbezľový, višňový)
Na zdobenie (nemusí byť):
 sekané
 strúhaná

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Žĺtky vyšľaháme spolu s cukrom do peny (množstvo cukru môžete regulovať podľa chuti). Pridáme sekané orechy (nie mleté, tak lepšie vynikne chuť orechov), strúhanku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec zamiešame vyšľahaný sneh z bielkov.

    Orechovo-gaštanová torta s mascarpone (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto vylejeme do tortovej formy (moja je priemerom 26 cm, spodok formy som vystlala papierom na pečenie, boky zľahka vymastila olejom a posypala hrubou múkou), vyrovnáme a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 35-40 min (vyskúšame špajdľou). Upečené necháme vychladnúť.

    Orechovo-gaštanová torta s mascarpone (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si plnku. Rozmrazené gaštanové pyré premiešame so smotanou na šľahanie. Mascarpone trochu prešľaháme, pridáme gaštanovo-šľahačkovú zmes a spolu vyšľaháme na hustý krém. Žiadny ďalší cukor som do plnky nepridávala. Krém zatiaľ môžeme odložiť do chladničky.

    Orechovo-gaštanová torta s mascarpone (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vychladnutý korpus rozkrojíme na dva diely. Aby vrch torty bol rovný, ja korpus vždy prevrátim spodnou stranou navrch. Pod korpus dookola dávam prúžky z papiera na pečenie, aby som pri zdobení nezašpinila tanier a potom ich ľahko spod torty odstránim, tak tortu nemusím potom premiestňovať. Jeden diel korpusu natriem džemom, potom vrstvou krému. Ak je džem veľmi hustý, tak ho zriedim trochou horúcej vody.

    Orechovo-gaštanová torta s mascarpone (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prikryjem druhým dielom a opäť natriem džemom a krémom. Boky som natrela zvyšným krémom a ešte som nechala aj na zdobenie vrchu torty. Potom som boky obsypala sekanými orechmi a vrch hoblinami čokolády a ozdobila krémom. Spod torty som odstránila papier na pečenie a dala tortu ešte schladiť do chladničky.

    Orechovo-gaštanová torta s mascarpone (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na vrch som poukladala maliny. Veru bola super. Dobrú chuť.

    Orechovo-gaštanová torta s mascarpone (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

21 komentárov k receptu
Pěkný receptík, gaštanové maškrty jsou velká dobrota. Krásná fota, nadělala jsi mi chutě. Díky za inspiraci. Zdomácněla by i u mě, ale u nás spíš seženu vlaštovčí hnízda než gaštanové pyré.
@haji (7.11.2019 12:55)

Ďakujem za komentík:) Škoda, že nemáte gaštany ale krém môžeš spraviť aj iný, namiesto gaštanov pridáš roztopenú čokoládu, karamel, nutellu, limetku, vanilku, likér a iné.
@martamm (7.11.2019 15:12)

Áno, sekané - vtedy je to pravé orechové:) Nič sa nerozpadáva a tie orechy sú pekne cítiť. Samozrejme, že netreba sekať na úplne veľké kúsky, tak, na stredne-menšie, ja to robím v robote na najväčšom struháku.
Aj mne sa páči torta a urobím ju na Vianoce. Gaš. pyré 72% mám v mrazaku, je v akcii v Kauflande teraz.
Mňa by zaujímalo, ako robíš to obsypávanie bokov orechami. Je to problematické. Snáď širokým nožom prikladať po troške mleté orechy? Ja mám vždy viac orechov mimo torty ako na bokoch. Na vrchu tvoejej torty nie ej čokopoleva? ďakujem za odpoveď, recept ukladám do KK.
@marienka44 (12.11.2019 10:37)

Ďakujem pekne za komentík, boky sa mi lepšie obsypávajú rukami (môžeš použiť aj rukavice), naberiem do ruky sekané orechy a prikladám na bok torty, potom to, čo sa vysypalo na tanier ešte zdvihnem a pritlačim tortovou lopatkou, dá sa aj širokým nožom. Na vrch som postrúhala horkú čokoládu, dá sa spraviť aj poleva to už ako komu sa viac páči:). Do plnky som použila hotové zmrazené gaštanové pyré, ktoré obsahuje aj cukor, takže ďalší cukor som už nepridávala ale každý to môže spraviť podľa vlastnej chutí. Do cesta ide cukru dosť, plus ešte džem.
@elenas (12.11.2019 17:44)
Jojo, aj tam - hlavně tam. Když se ptám, přijdu si jako ET mimozemšťan. O nic nejde. Alespoň nepřiberu. Děkuji za navigaci, jsi milá!

Pridaj komentár k receptu: