Orechové slimáky z kysnutého cesta
Foto: marienka44
Zo zvyšku mletých orechov som vyskúšala tento recept, na skúšku len z polovičnej dávky.
Zdroj: https://dobruchut.aktuality.sk/recept/71853/plnene-slimaky-z-kysnuteho-cesta/
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
250 ml vlažné |
|
21 g čerstvé |
|
100 g |
|
2 ks |
|
2 PL |
|
1 ČL |
|
Náplň: | |
mleté |
|
|
|
1 ks |
|
rozpustené (na potretie cesta) |
|
(goji, brusnice alebo hrozienka) |
|
|
|
Na potretie: | |
|
|
|
|
Poleva: | |
3 PL |
|
3 PL |
|
3 PL |
|
Postup
-
1
Sušené ovocie (ja som použila goji a brusnice) namočíme do umu, prípadne do vody.
- 2
Vypracujeme klasickým spôsobom kysnuté cesto, môže sa použiť pekárnička - program cesto. Ja som použila metódu s omládkom, tento postup tu neuvádzam. Najprv pripravíme kvások z droždia, trochu cukru (sladenky) a mlieka. Do preosiatej múky pridáme kvások, soľ, cukor, žĺtky a rozpustené maslo. Cesto dobre vypracujeme a dáme kysnúť na teplé miesto, kým cesto nezdvojnásobí objem. Po vykysnutí cesto na doske rozdelíme na polovicu a znovu dôkladne vypracujeme. V mojom prípade to bolo len jedno cesto.
- 3
Potom každe cesto rozvaľkáme na obdlžník o rozmere cca 30x28 cm, potrieme ho roztopeným maslom a posypeme zomletými orechami, kryštálovým a vanilkovým cukrom podľa chuti. Nakoniec rovnomerne pridáme scedené a nabobtnané sušené ovocie.
- 4
Cesto zrolujeme a krájame ho asi na 2 cm široké kolieska. Koniec rolády potrieme bielkom, aby sa cesto nerozmotalo. Ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie v odstupe, lebo kysnutím sa cesto zväčší aj do šírky.
- 5
Po nakysnutí v mierne zohriatej rúre (30-40 stupňov):
- 6
Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme pri 180 stupňoch do ružova:
- 7
Hneď ako vyberieme koláč z rúry, potrieme polevou z umu, citrónovej šťavy a cukru. Nabudúce túto polevu vynechám, mne to nechutilo kvôli kyslej chuti.
Tiež orechové koláče:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ano, aj z lístkového cesta môžu byť skvelé. Ale my celá rodina nemáme radi škoricu, v receptoch škoricu vypúšťame. :-)
Gratulujem, vyzerajú dobre, páči sa mi, že sú bledšie, teda aj zdravšie.