Orechový zákusok
Orechový zákusok

Orechové rezy s čokoládovou šľahačkou

lemonova - fotkalemonova, 19. apríla 2022
Orechové rezy s čokoládovou šľahačkou
Foto: lemonova

Tento recept patrí k mojim TOP osvedčeným. Keď už neviem, čo vymyslieť, tento zákusok je vždy dobrý nápad :-) Korpus mám ešte z Zobraziť celý popisTento recept patrí k mojim TOP osvedčeným. Keď už neviem, čo vymyslieť, tento zákusok je vždy dobrý nápad :-) Korpus mám ešte z jednej starej knihy receptov a na krém som použila šľahačku s čokoládou. Ak máte radi túto kombináciu, neváhajte. Netreba zabudnúť, že pokiaľ sa chcete pustiť do tejto maškrty, šľahačku si treba pripraviť deň vopred.

30
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

Korpus:
6 ks
200 g
220 g mleté
1,5 PL
1/2 bal.
štipka
Čokoládová šľahačka:
500 ml
250 g (mliečna alebo horká)
Na ozdobenie:




Postup

  1. 1

    Deň vopred si prevaríme šľahačku s čokoládou (ak máte vhodný hrniec, môžete priamo v ňom na miernom stupni, alebo si ju zohrejte vo vodnom kúpeli spolu s čokoládou - nie je nevyhnutné, aby šľahačka vrela, ale treba v nej dobre rozpustiť čokoládu, aby sa obe ingrediencie úplne spojili). Krém necháme vychladnúť najprv na izbovú teplotu a potom ho dáme do chladničky minimálne na 12 hodín.

  2. 2

    Pred samotnou prípravou korpusu si namočíme za hrsť hrozienok do rumu (cca objem dvoch štamprlíkov) a oddelíme bielky od žĺtkov. Vyšľaháme ich so štipkou soli na pevný sneh.

  3. 3

    Žĺtky vymiešame s cukrom do peny, postupne k nim pridávame mleté orechy zmiešané so strúhankou a práškom do pečiva - a taktiež pridáme hrozienka spolu s rumom. Napokon veľmi jemne vmiešame sneh.

  4. 4

    Cesto vylejeme na vymastený a vysypaný plech a pečieme cca 20 minút pri teplote 170 °C. Treba urobiť test špajľou. Po vytiahnutí z rúry a vychladnutí odporúčam korpus ešte jemne potrieť rumom zriedeným vodou, prípadne kávou.

  5. 5

    Dobre vychladnutú čokoládovú smotanu vyšľaháme na tuhú šľahačku. Nebojte sa - ak ju budete mať naozaj správne vychladnutú, určite ju vyšľaháte, aj keď to bude chvíľu trvať :-) Potom ju len stačí natrieť na korpus a ozdobiť čokoládovou ryžou. Bon apetit :-)

Diskusia k receptu

farbuska
Cez sviatky som zákuskom a koláčom úplne odolala a teraz by som si kúsok tejto klasiky veru dala. :) Keďže je recept uskutočniteľný aj pre slabších cukrárov, rada ho niekedy vyskúšam. Ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia