Orechové koláče
Orechové koláče
Autor receptu: redakcia
Postup- Do časti teplého mlieka nadrobíme droždie, pridáme lyžičku hladkej múky, cukru a riadne premiešame. Necháme postáť okolo 15 minút pri izbovej teplote kým vzíde kvások.
- Do misky dáme hladkú múku, olej, zvyšné mlieko a cukor, žĺtky, soľ a vykysnutý kvások. Všetko spolu poriadne vymiešame do hladka, aby sa cesto nelepilo. Cesto prikryjeme utierkou a necháme asi 1 hodinu kysnúť – na teplom mieste bez prievanu.
- Orechová plnka: Zmiešame mleté orechy, teplé mlieko, maslo a práškový a vanilkový cukor.
- Nakysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 3 mm a nakrájame ho na 15 cm široké pásy. Do stredu pásu dáme pozdĺž plnku (môžeme použiť plniace vrecko na plnky). Pás s plnkou 2x preložíme (na spôsob štrúdle) a nakrájame na 15 cm dlhé kúsky. Poukladáme ich na plech a potrieme vyšľahaným vajíčkom. Potom ich necháme ešte 30 minút podkysnúť.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 10 –15 minút do zlatista.
|