Orechové koláče

Orechové koláče

Autor receptu: redakcia

10-15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do časti teplého mlieka nadrobíme droždie, pridáme lyžičku hladkej múky, cukru a riadne premiešame. Necháme postáť okolo 15 minút pri izbovej teplote kým vzíde kvások.
  2. Do misky dáme hladkú múku, olej, zvyšné mlieko a cukor, žĺtky, soľ a vykysnutý kvások. Všetko spolu poriadne vymiešame do hladka, aby sa cesto nelepilo. Cesto prikryjeme utierkou a necháme asi 1 hodinu kysnúť – na teplom mieste bez prievanu.
  3. Orechová plnka: Zmiešame mleté orechy, teplé mlieko, maslo a práškový a vanilkový cukor.
  4. Nakysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 3 mm a nakrájame ho na 15 cm široké pásy. Do stredu pásu dáme pozdĺž plnku (môžeme použiť plniace vrecko na plnky). Pás s plnkou 2x preložíme (na spôsob štrúdle) a nakrájame na 15 cm dlhé kúsky. Poukladáme ich na plech a potrieme vyšľahaným vajíčkom. Potom ich necháme ešte 30 minút podkysnúť.
  5. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 10 –15 minút do zlatista.