Orechové koláče zo šľahačkového cesta fotorecept
Foto: Olinecka
Orechové koláčiky pre mojich, blízkych, nič ťažké.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
100 ml vlažné |
|
1 bal. |
|
na chuť |
|
2 PL |
|
200 ml |
|
2 ks |
|
1 bal. |
|
Plnka orechová: | |
300-350 g mleté |
|
podľa chuti (vanilkový cukor) |
|
podľa chuti (sušené) |
|
200-250 ml horúce |
|
na potretie cesta |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny na cesto.
-
2
Múku preosejeme, pridáme všetky ostatné suché ingrediencie postupne pridávame žĺtky, smotanu nakoniec mlieko. Varechou vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste zakryté asi 1 hodinu.
-
3
Medzitým si pripravíme plnku, môže byť rôzna ja som robila orechovú. Orechy mleté dáme do misky, pridáme vanilínový cukor, kryštál cukor podľa seba, hrozienka a nakoniec horúce mlieko. Všetko premiešame. Vykysnuté cesto preložíme na pomučenú pracovnú dosku.
-
4
Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2 cm, pomocou pohára vykrojíme kolieska, veľkosť si určí každý podľa seba. Spodnou stranou pohára urobíme priehlbiny do cesta, dáme plnku. Plech vyložíme papierom na pečenie, ktorý ešte potrieme maslom, aby sa koláče dobré odlepli. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Rúru predhrejeme na 180 °C a pečieme 20-25 minút do zlatista. Po upečeni za horúca potrieme rozpusteným maslom.
-
5
Môžeme posypať práškovým cukrom dobrú chuť. Sú výbornou pochúťkou na raňajky, desiatu, večeru.
Do toho cesta sa nedáva maslo, šľahačka je miesto masla.
ďakujem pekne .
Výborne si napiekla, si Ty usilovnica šikovná;-)