Orechové karičky s krémom z opražených orechov fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 20. novembra 2016
Orechové karičky s krémom z opražených orechov (fotorecept)
Foto: monty469

A do tretice na orechovú nôtu :-) Vianoce sa blížia, ja začínam "blbnúť" :-)

30
porcií
15-18 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
250 g
250 g
250 g
2 ks
Plnka:
250 g
120 g
80 g
2 ks
2 bal.
1 čl
Ďalej:
 na podsýpanie




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny na cesto dáme do misy a zhnetieme. Cesto zakryjeme a dáme do chladničky na cca. 30 min.

    Orechové karičky s krémom z opražených orechov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme kolieska. Cesto je trochu lepivé, tak treba podsýpať múkou. Priemer formičky je 6,5 cm. Kolieska ukladáme na plech, na ktorom máme papier na pečenie.Po upečení necháme vychladnúť.

    Orechové karičky s krémom z opražených orechov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokiaľ nám kolieska chladnú, pripravíme si plnku. Najprv si nasucho opražíme orechy a necháme vychladnúť. Z bielkov, 40 g cukru a vanilínového cukru si ušľaháme tuhý sneh, preložíme do kovovej misy a šľaháme nad parou do zhustnutia. Necháme vychladnúť.

    Orechové karičky s krémom z opražených orechov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do misy dáme orechy, zbytok cukru, vanilkový extrakt, mascarpone a vymiešame. Pridáme sneh z bielkov a zľahka premiešame.

    Orechové karičky s krémom z opražených orechov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kolieska (karičky) natierame krémom a spájame po dve. Ozdobíme rozpustenou čokoládou, alebo cukrom. Čokoládu necháme stuhnúť. Karičky odložíme do dózy a dáme do chladu. Na druhý deň sú mäkkučké :-)

    Orechové karičky s krémom z opražených orechov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pozdravuje vás Monty, ktorý mi dnes robí spoločnosť v kuchyni (asi to nebude z lásky, ale vôňou mäska ) :-)

    Orechové karičky s krémom z opražených orechov (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    :-)

    Orechové karičky s krémom z opražených orechov (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

terinka55
Sa Ti vypeká s takým krásavcom :-) Krásne aj na pohľad, určite skvelá chuť. Si Ty tiež veľká šikovnica...
jack
Spomaľ,máš privysokú rýchlosť....Poznáš to?Karičky peknučké,ako ty,ale do Vianoc ešte ďaleko.No ako ťa poznám o týždeň to roztočíš naplno,a potom budeš rozzdávať.Hlásim sa do poradovníka ako prvá...Ja začnem také 4dni pred Vianocami.Skôr by to bolo vééľmi nebezpečné,a potom by sme museli prerábať zárubne.♡♡♡♡♡.
1x radost
radost
krem pochvaly koláčikov
mám potrebu spýtať sa:
Montík ako rieši svoju potrebu..?
doma má miesto,či vonku..??ako sa pýta von..??
ja skôr riešim kocúrika ako brucho...
hovor..som samé ucho..:-)
monty469
Ahoj @Terinka , tak veru, stačí, že si príde ľahnúť do kuchyne a hneď má človek lepšiu náladu. Ďakujem ti veľmi pekne. Rodinka je na jednej strane rada, že má do"čoho" ísť, ale dcéra sa už vyhýba obývačke, kde koláčiky čakajú na svojich stravníkov. Radšej sa zašije do svojej izby, že "nech ju to neláka" :-) Syn, ten je zase rád aj za ňu :)

@Jack ahoj sestrička, už ma to prešlo, bol to len krátkodobý predvianočný záchvat, ale podľa lekárov, to bude v poriadku :-) Aj keď, dobre ma poznáš ... ach jaj, tak čo už so mnou, len to nejak vydržať :-) Tento rok si si ale povedala, že pribrzdím, a FAKT to tak bude, snáď. My zatiaľ prechádzame bez problémov :-P Ďakujem ti veľmi pekne a pozdrav doma

Milá @Radost , ďakujem ti veľmi pekne. No a s našim Monťákom to bolo tak, že keď sme ho doniesli domov (2 mesačného, v lete), prvú noc "preplakal" a asi mu aj trochu ušlo, zo strachu. Na druhý deň sme mu dali záchodík, taký improvizovaný že starý plech s pieskom, zatiaľ. Prvé dní chodil tam, ale keď sa popišal na gauč, riešili sme to tak, ako s kocúrikom pred ním, našim milovaným Leom. Jemne som mu namočila ňufák do mláčky, ktorú narobil, a vyniesla som ho na dvor. To som zopakovala asi len dva krát, a odvtedy sa začal automaticky pýtať von. Vyzerá to tak, že keď mu "treba" postaví sa pred dvere a mňaučí. Keď spíme, príde nás zobudiť. Do spálne si vie sám otvoriť dvere, zvyčajne okolo 5 ráno, takže máme takýto budíček. V lete je zvyčajne stále vonku, aj v noci, cez deň buď vylehuje na dvore, alebo sa príde len nažrať, a už ho niet. Teraz v zime je väčšinu dňa aj noci dnu. Keďže dvere na terasu už teraz veľmi neotvárame, stále si vyskočí na kuchynské okno, a pýta sa dnu. Uvidí ťa v kuchyni a mňaučí tak, akoby ho rezali :-) V zime má svoj peliešok pri radiátore, ale keď nedávaš pozor už je na gauči, ako aj teraz ... no vyhoď ho, keď je taký zlatý .. :-) Prajem peknú nedeľu


haji
Ajajaj, musím se přiznat, že už houby vidím, byť mám čtyři oči. Karičky - já bloud psala včera, že kartičky... nemám slov. Pod pojmem karička si mohu představit kolečko?! OH, ujo googl probírá kde co, jsem z toho názvu jelen, tedy jelenice.
Krásný recept, netradiční náplň, výsledek je famózní, hned bych dala testovací vzoreček.
Montík nemá chybu, právoplatný člen rodiny v pruhovaném triku, moc mu to sluší. Má se jako na kraji v nebi.
siisa
Wooow, ďalší dobrý koláčik , musím si urobiť priečinok Vianoce :) ďakujem za receptík
3sandra3
Super koláčik... dávam si do kk, určite urobím. Mimochodom, krásna mačička .
mitzy
A zase raz pastva pre oči :-)
Mňam! Skvelý nápad! A Montyho pozdravujem späť! :D
pivonka
Úžasné kolečká, samý orech, v ceste, v kréme, to je pre mňa to pravé orechové. Sledujem (a zakladám do kk) už dlhšiu chvíľu, Ty si sa s tými orechmi "rozšoupla". Nepomrzli? Susedia mojej dcéry majú starý orech a "padajú oriešky, padajú oriešky do našeho dvora", ale nie tento rok. Veru pomrzli. Inokedy, čo nazbierame, nám bohato stačí. Teraz vydržíme ešte z vlaňajších zásob, ale už opatrne. Ostáva len dúfať, že na rok starý orech opäť zarodí.
No a Montík, nečudujem sa, že je to miláčik. Keby som bývala na dome, tiež musím mať kocúrika. Len pridávaj jeho fotky, pridávaj! :-))
monty469
@Haji moja mila, dakujem ti velmi pekne. Karicka u nas to je koliesko alebo kruh. Ale to v nasom nareci ;-) Pri tychto kolacoch som spojila orechove kolieska v povodnom rp. staci zlepit lekvarom, ja som potrebovala minut mascarpone, inspirovala som sa jednym receptom a po upravach vznikla tato skvela plnka. Viem si ju predstavit aj v inom kolaci. Kolieska su makkucke. Dnes som ja velmi "mlsna ako koza" :-D
@Siisa dakujem ti velmi pekne. Ak mate radi orechy tak to je to " prave orechove"
@3sandra3 dakujem ti velmi pekne . Veru Monty je nas milacik ;-)
1x haji
monty469
@Mitzy dakujem ti velmi pekne. Aj Monty ta pozdravuje ;-)
@Pivonka dakujem ti velmi pekne. Je mi luto, ze u vas orechy pomrzli. My s tym nastastie nemame problem co je fajn lebo orechove milujem. Tento rok celkove bola v nasej oblasti vyborna uroda vsetkeho. Az na dulu. Tento rok jej nieco uskodilo. Tieto dni som sa s orechami rozsupla, dostala som aj od susedy vedro orechov a to myslim riadne vedro uz ocistenych, tak preco nie? A ciastocne za to moze uz aj take predvianocne blbnutie. Obcas to na mna pride ;-)) Kocurika fotim casto, urcite este nejaku fotku pridam. Ved je clen a vlastne aj sucast varechy ;-))
@Olinecka dakujem ti velmi pekne. Aj ty tak zvyknes ? Takze ma plne chapes :-)) Ja za to nemozem, je to silnejsie ako ja :-D
mitzy
Tak som dnes spomenula Montyho aj u nas...A to sa diali veci. Jedna macka si odskocila ku kadernicke a druha do butiku :)


1x haji
cesminaz
Krasne kolaciky,ja taketo velmi lubim :-) Bola si vravela,ze sa budes krotit.No vyzera to,ze sa teraz len "rozohrievas" pred Vianocami :-) No tak ti držim palce,aby si do Vianoc napiekla na ochutnavku este vela dobrôt,aby si sa mala z čoho rozhodovat,že "ktoré" na vianočny stôl ;-))
sonulienka
Aj mňa zaujali orechové - to je moje už sú v KK na Vianoce určite budú. Vyzerajú fantasticky a o chuti ani nepíšem lebo sa mi zbierajú slinky.
monty469
@Martamm dakujem ti velmi pekne ;-)
@Cesminaz dakujem ti velmi pekne. Vies to som sa tak nechala uniest tym pecenim este v sobotu, ale vecer sa mi ich uz nechcelo pridavat , tak na varechu pribudli az v nedelu. A co bude do vianoc, tak to som sama zvedava ;-))
@Sonulienka dakujem ti velmi pekne. Tie kolaciky su naozaj to " prave orechove" a su mäkkucke. Vsak sama uvidis ak ich upecies ;-)
izabella929
výborne vyzerajú i tieto tvoje karičky..)teraz už viem, prečo sa syr volá karička...šikulka veľká...)
kukulienka71
Mám tu jedny obľúbené orechové mesiačiky od @alex37 , tieto tvoje sa ukazujú ako veľmi nebezpečné, čo sa chuti týka:-) dobre, že si napísala, koľko vyjde z tej dávky, je to slušné množstvo. Stačí pozrieť zoznam komponentov a predstaviť si, ako sa rozplývajú na jazyku;-)))
Naša mačka by bola tiež stále vnútri, ak by som ju nechala, vždy keď vetrám cez terasu, stojím vo dverách, aby sa neprešmykla. Manžel jej priniesol taký voňavý granulát, ktorý som dala do starého lavórika, tam chodí na potrebu. Je to výborná vec, vplyvom tekutiny sa granulát spojí do hrudky a tú potom mriežkovou lopatkou vyhodím do kontajnera, je to šetrné a čisté riešenie, mačka mi nechodí do záhonov. A nie je to ani drahé.
Minule, keď už udreli tuhšie zimy, bolo jej vonku na deke zima, tak som jej prenosnú klietku vystlala starým vankúšom a zakryla hrubou dekou, má sa tam ako v bavlnke, je spokojná:-)
monty469
@Luclup :-)
@Izabella929 dakujem ti velmi pekne. Tak to vyzera, ze nazov syra Karicka asi pochadza z vychodu :-))
@Kukulienka71 dakujem ti velmi pekne. Tak ako pises, rozplyvaju sa na jazyku a ja im nedokazem odolat ;-)) Milujem tu orechovu chut. S macickou to mas pekne poriesene. Nas Monty je aj vnutri, ked sme doma. Inac ma tiez na terase pripravene svoje lezovisko a vnutri ma svoj pelech, hoc zvykne prist aj na gauc ;-) Je to nas milacik
danda3
Teda, parádne si sa rozbehla, krásne karičky, sa máš, že nemusíš šetriť orechami, inšpirácia na vianoce ako hrom. Posielam fotku nášho 13-ročného kocúra Murka, býva s nami v byte, no, je to náš miláčik.


monty469
@Danda3 (22.11.2016 15:44)

Dakujem ti velmi pekne. Na vianoce su ako stvorene. Je to velka vyhoda, ked nemusim orechami setrit to mas pravdu ;-) Ale pocuvnem @Jack , cize moju sestricku ako vyssie napisala " spomal mas privysoku rychlost" aspon sa budem snazit ;-)) Murko je krasny kocurik. A uz ma 13 rokov? No to uz hej
luss44
pokukujem po Tvojich karičkách už pár dní, sú už uložené v kolonke Vianočné. Orechy máme aj svoje, síce toho roku málo, ale dostala som za bedničku, lebo na Vianoce orechové musí byť. Ste sa tu rozbehli s mačkami, tak aj ja posielam nášho Mura, dcérinho miláčika, hľa aký má život :)


salinka
No, ty nevies, co skor a Monty sa vyvaluje;-) Kolaciky sa mi pacia.
afataga
mne sa to niekedy pod rcp zopsuje a tebe sa to zmackovalo :-), ku nam sa minule leto primotalo male maciatko, este ze bolo teplo, lebo nasa fenka ju v jednom kuse brala do papulky a zas pustila, takze bolo cele mokre, no a ked sa vypasla, v zime sa stratila


monty469
@Luss44 dakujem ti velmi pekne ;-) Presne takeho kocura sme mali pred Montym. Este teraz mi je za nim luto.
@Salinka dakujem ti. Obcas je asi lepsie byt kocurom a len sa tak vyvalovat ;-)
@Afataga radsej nech sa zmackuje, ako keby sme sa tu mali hadat :-) Zistujem , ze medzi varechacmi okrem psickarov je vela milovnikov maciek. To maciatko je rozkosne ;-)
conscientia
@Afataga (22.11.2016 19:35) To malé mača je tak úchvatne ušaté :)

@Monty469 (22.11.2016 20:13) Moja mačka zásadne "obchenduje" v kuchyni vždy, keď sa varí a po výdatnom občerstvení (naposledy to boli dve zelené olivy) si ide pospať na umývačku riadu. Asi sa jej páči, ako umývačka "pradie", keď je spustená...




janger
Ani neviem, co mam skor obdivovat, tie nadherne macky, kocurov, alebo tvoje kolaciky ;-).
@afataga , to male je strasne zlate, usate :-), skoda, ze sa stratilo. Fenka nezialila za nou?
Kolaciky su pekne. Prvy moment mi napadlo, ze to bude mat nieco s tavenym syrom Karicka....Verim, ze su vyborne.
kimlo
Mačky moc nemusím, sú falošné, asi preto milujem seriál Itchy & Scratchy... :-P
sracz
Aj s cicami, či mraučiakmi mám svoje naozaj dobré mnohoročné skúsenosti, milá @monty469 a z " totich prefajnich orechovich karičkoch mi, pitam ce bars šumňe, pririchtuj hoľem za škatuľku"!
monty469
@Sracz (29.11.2016 00:44)

Dakujem ti velmi pekne ;-) Ta za škatuľku ci prirychtujem, ľem neznam jak še ku tebe dostaňu. Mušim vycvičic dajakeho bocana, žeby ci to biroval donesc za totu veľku mlaku ;-))
monty469
@Miska1978 (3.12.2016 01:46)

Dakujem ;-) A Vilma je rozkosna :-). Nas Monty by mal problem pozovat s ciapkou :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia